DR-bestyrelsesmedlem hyggede med nynazist

Et billede afslører flere medlemmer af Trykkefrihedsselskabet i selskab med voldsdømt nynazist - heriblandt DR's bestyrelsesmedlem, Katrine Winkel Holm

Katrine Winkel Holm (yderst til højre) var sammen med flere andre bestyrelsesmedlemmer i Trykkefrihedsselskabet i forbindelse med sommerens folkemøde på Bornholm i selskab med højreekstremisten André Eiby (nummer to fra højre). (PRIVATFOTO)
Katrine Winkel Holm (yderst til højre) var sammen med flere andre bestyrelsesmedlemmer i Trykkefrihedsselskabet i forbindelse med sommerens folkemøde på Bornholm i selskab med højreekstremisten André Eiby (nummer to fra højre). (PRIVATFOTO)
Følg Samfund

Et umiddelbart uskyldigt billede fra en hyggelig sommeraften efter Folkemødet på Bornholm i juni, har fået sindene i kog på blandt andet det sociale medie Facebook.

Billedet viser nemlig flere højtstående medlemmer af Trykkefrihedsselskabet, der blev landskendt efter et attentatforsøg på daværende formand Lars Hedegaard, sammen med nynazisten André Eiby.

Blandt personerne på billedet er blandt andet DR's bestyrelsesmedlem Katrine Winkel Holm, der er den nuværende formand for Trykkefrihedsselskabet. Hun ses yderst til højre på billedet med André Eibys arm omkring sin skulder. På den anden side af André Eiby står den tidligere PET-agent Morten Storm, der inden billedet blev taget havde holdt foredrag til Folkemødet.

Opfordrer til vold
Billedet har vagt opsigt, fordi Trykkefrihedsselskabet er tilhængere af ytringsfrihed og er imod vold og opfordringer til vold, men André Eiby, også kendt under aliaset André Daner, er tidligere dømt for vold, ligesom han stod bag en mislykket voldsaktion i Korsør i januar, hvor hensigten var at skabe frygt blandt personer med udenlandsk herkomst i byen.

En person anholdt efter demo i Korsør  

Derudover har han tidligere været talsmand for Danish Defence League, ligesom at han på Facebook har udtrykt sympati for både danske og udenlandske yderligtgående højreekstremistiske grupperinger.

Kendte ikke hans fortid
Katrine Winkel Holm bekræfter situationen på billedet, men hun oplyser, at André Eiby var til stede den aften, fordi hun og de øvrige bestyrelsesmedlemmer i Trykkefrihedsselskabet var af den opfattelse, at han var der som ledsager eller livvagt for Morten Storm.

Hun afviser derfor, at nogen i selskabet havde kendskab til Andre Eibys fortid.

- Vi vidste ikke, at han havde kontakt til det højreekstreme miljø, da vi var i selskab med ham, men det er meget ubehageligt at have været i venlig omgang med en, som står for det modsatte af, hvad man selv står for, uden at man vidste det, siger hun til Ekstra Bladet.

Hun siger samtidig, at hun ikke på noget tidspunkt i løbet af aftenen blev klar over hans holdninger.

- Han gav ikke udtryk for noget, som vi opfattede som højreekstremt, da vi snakkede med ham, og heller ikke noget, som virkede racistisk, siger hun.

- Vil I gøre noget i fremtiden for at undgå lignende situationer?

- Det ved jeg ikke, det kan da godt være, men jeg synes heller ikke, at det er jordens største historie, at der har været en person til stede, som senere har vist sig at være en anden, end man troede, siger Katrine Winkel Holm.

- Når man er en offentlig person kommer der ofte personer hen og får taget billede sammen med en, og der har man jo ikke tjekket deres CV inden.

Ikke en pest
Hun understreger dog, at gerne ville have været situationen foruden.

- Det er klart, at hvis vi havde vidst, at han står for det modsatte af, hvad vi står for, så havde vi ikke optrådt på det billede, det er da helt sikkert. Men vi anede det ikke, rent ud sagt.

- Er I bange for, hvad sådan et billede kan betyde for Trykkefrihedsselskabets omdømme?

- Vi tager det ret roligt, for vi stoler på folks fornuft og dømmekraft.

Sider som modkraft.dk og denfri.dk har lagt stor vægt på det problematiske i, at Trykkefrihedsselskabets medlemmer har optrådt i selskab med André Eiby. Den problematik kan Katrine Winkel Holm dog ikke genkende.

- Det er jo ikke sådan så man bliver smittet af hans holdninger. Han er jo ikke en pest. Så det tager jeg ret roligt. Men det er klart, at sådan noget som Blood and Honour (en militant, nynazistisk organisation, som André Eiby tidligere har sympatiseret med, red.) er en meget modbydelig form for udtryk, og sloganet er det modsatte af, hvad vi står for. Men det anede vi som sagt ikke, at han havde noget med at gøre.

 

Seneste nyt

Benny bekræfter vores bange anelser om regeringen

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.