Annonce:
Annonce:

Danmarks natur bliver kvalt af luftforurening

100 procent af Danmarks naturareal er belastet af forurening, viser ny rapport fra EU's miljøagentur

Annonce:
Følg Samfund

Dyre- og plantelivet risikerer på sigt at ændre sig i Danmark, fordi luftforureningen i Danmark er alt for høj.

Det viser en ny rapport fra EU's Miljøagentur (EEA), som giver Danmark en kedelig topplacering, når det kommer til at have noget af Europas mest forurenede natur.

Det skriver Politiken søndag.

I 2010 var grænsen for økosystemernes tolerance for næringsstoffer overskredet på alle danske naturområder, fastslår rapporten. Dermed var 100 procent af vores naturareal belastet af forurening.

- Problemet i Danmark er, at et meget stort areal af økosystemerne - faktisk det hele - er udsat for forskellige grader af eutrofiering (overgødskning, red.), som ligger over de anbefalede niveauer, siger Martin Adams, projektleder i EEA, til Politiken.

- Det vil på sigt ændre balancen i de dyre- og plantearter, som naturligt findes rundt omkring i landet, fortæller han.

Annonce:

Årsagen til forureningen er især et alt for højt indhold af kvælstof i naturen.

Men for meget kvælstof er ikke kun et problem for de danske farvande - det falder også ned fra luften som gødning og gavner dermed bestemte planter, som udkonkurrerer andre planter, der ikke er lige så afhængige af gødning.

I nogle områder af Danmark regner der årligt mere end 40 kilogram kvælstof ned fra luften per hektar, og fremskrivninger i rapporten fra EU’s Miljøagentur viser, at i 2020 og 2030 vil 99 procent af det samlede danske areal stadig vil overskride økosystemernes tolerance for næring.

Det er meget bekymrende, mener Danmarks Naturfredningsforening.

- Rapporten understøtter, at naturen i Danmark aldrig har været i så ringe en tilstand som i dag, hvilket desværre ikke er overraskende for os, siger direktør i foreningen, Ella Maria Bisschop-Larsen, til Politiken.

Trods en massiv luftforurening fra landbrug, industri og biler kommer størstedelen af kvælstofforureningen i Danmark fra udlandet.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.
Annonce:
Selv ikke en prins kan få det hele
Annonce:
Annonce:

Mystisk mordkomplot

Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Annonce: