Annonce:
Annonce:

Disse fire kan blive vores næste kampfly

Fire flyproducenter skal mandag aflevere et bindende tilbud, hvis de vil levere Danmarks kommende kampfly

Dette er en F-35A Lightning II (Joint Strike fighter). Foto: Polaris Images
Dette er en F-35A Lightning II (Joint Strike fighter). Foto: Polaris Images
Annonce:
Følg Samfund

Fire tykke, udfyldte spørgeskemaer dumper mandag ind ad brevsprækken hos den særlige afdeling i Forsvarsministeriet, som tager sig af indkøbet af Danmarks nye kampfly.

950 spørgsmål har hver af de fire bejlere måttet besvare for at lægge bud ind på ordren, der har en anslået værdi af 30 milliarder kroner alene i indkøb, og som regnes for at være Danmarks største våbenindkøb i nyere tid.

Svarene skal nu gennemgås af embedsmændene i ministeriet, så politikerne i Folketingets forsvarsudvalg i foråret ved præcis hvilke fordele og ulemper, der er ved de fire kandidaters fly.

Avis: Saab trækker sig som mulig kampflyleverandør  

Annonce:

De vil blandt andet blive vurderet ud fra strategiske, tekniske og økonomiske kriterier, men i sidste ende spiller Danmarks internationale alliancer også en stor rolle, fortæller Henrik Breitenbauch, der er seniorforsker ved Centret for Militære Studier ved Københavns Universitet.

- Der er et storpolitisk niveau, der handler om, hvem vi gerne vil knytte relationer til.

- Når man køber et fly, køber man sig også til en lang samarbejdsrelation, der strækker sig over 30-40 år, siger han.

Det er de 30 nuværende F-16-jagere, der efter planen skal udfases endeligt i 2024 efter mere end 40 års tjeneste og afløses af en ny flytype.

Her er de fire kandidater til at blive Danmarks kommende jagerfly.

Eurofighter Typhoon

Producent: Cassidian (Tyskland)

Et fælleseuropæisk projekt, som både benyttes af Tyskland, Italien, England og Spanien. Trak sig fra budprocessen tilbage i 2007, fordi man mente, at der var tale om unfair konkurrence. Men Eurofighter vendte tilbage i begyndelsen af sidste år og skal vel håbe på, at den europæiske forbindelse får pilen til at pege den rigtige vej.

F/A-18F Super Hornet

Producent: Boeing, USA

Annonce:

Et fly, der har været på vingerne siden 1995 og blandt andet benyttes af det amerikanske søværn, US Navy, og det australske flyvevåben. Har den ulempe, at det har mange år på bagen og kan være på vej ud af produktion.

F-35A Lightning (Joint Strike Fighter)

Producent: Lockheed Martin, USA

Blev lanceret som et fælles Nato-projekt, som blandt andre Danmark har bidraget økonomisk til udviklingen af, samtidig med at danske virksomheder også leverer dele til flyet. Prisen er dog en usikkerhedsfaktor og er steget i hele projektets levetid. Otte af de ni partnere i samarbejdet har valgt at købe flyet, kun Danmark mangler.

Saab JAS 39 Gripen E

Avis: Saab trækker sig som mulig kampflyleverandør  

Producent: Saab, Sverige

Benyttes først og fremmest af det svenske luftvåben, men er også i brug i Ungarn og Tjekkiet, hvor man har leaset en stribe fly. Har dog fået nedadvendt tommelfinger af både Norge og Finland. Og i Schweiz resulterede en folkeafstemning i maj i et nej til indkøb af 22 fly.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Fra i dag skal hun kaldes for Sylteminister
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: