Annonce:
Annonce:

22-årig med stomi: Jeg er stolt af den

22-årige Belinda Møller står frem med en af de mest tabubelagte sygdomme

Belinda Møller står frem, fordi hun gerne vil opfordre andre unge til ikke at lukke sig inde, hvis de lever med en 'fysisk udfordring'.
Belinda Møller står frem, fordi hun gerne vil opfordre andre unge til ikke at lukke sig inde, hvis de lever med en 'fysisk udfordring'.
Annonce:
Følg Samfund

For fire år siden var Belinda Møller en helt almindelig sorgløs ung pige, der festede hver weekend, flirtede med drenge og drømte om at blive rejseguide.

Men et par uger efter hendes 18-års fødselsdag begyndte hun at få det dårligt.

- Jeg fik tynd mave og skulle på toilettet 15-20 gange på en dag. Og mavesmerter der føltes som om, at jeg fik 100 nåle stukket ud af maven på en gang.

Belinda gik til lægen gentagne gange, men fik blot en recept på medicin mod tynd mave.

Annonce:

- Jeg skulle nok have stampet i gulvet overfor ham og bedt om en grundigere undersøgelse. Men altså. Jeg var 18 år og havde ingen ide om, at jeg kunne fejle noget alvorligt. Jeg tænkte, at det nok skulle gå væk af sig selv. Og jeg stolede på, hvad lægen sagde, fortæller Belinda til Ekstra Bladet. Den unge pige endte med stomi og har valgt at stå frem, fordi hun gerne vil bryde tabuet, for de mange unge, der lever med en fysisk lidelse.

- Det nytter ikke at gå og føle sig flov. Det ødelægger ens liv. Du har kun et, så det gælder om at få noget ud af det.

Ved at dø
Belindas smerter gik dog ikke væk. Hun mistede til sidst lysten til at spise og drikke og den 151 cm. høje pige endte med at veje 35 kilo. 

- Indenfor to uger tabte jeg ti kilo. Til sidst måtte min far bære mig på hospitalet, hvor de fandt ud af, at jeg havde en meget syg tyktarm, som jeg ikke var blevet behandlet for. Så jeg havde fået blodforgiftning oveni og var ved at dø.

Dagen efter sin 19 års fødselsdag blev Belinda opereret. Da hun vågende op efter narkosen, var det til et liv, som var meget anderledes end det hun kendte før, hun blev syg. - og som aldrig vil blive anderledes. Et liv med stomi. Et liv med ' en pose lort' på maven, som Belinda selv formulerer det.

Annonce:

- Jeg synes selvfølgelig, at det var vildt strengt, at det skulle ske for mig. Jeg havde aldrig hørt om stomi før og anede ikke, hvad jeg havde med at gøre. Det tog lang tid at vænne sig til. Jeg følte, jeg var helt forkert og at alle andre normale, var bedre mennesker end mig.

På trods af, at Belindas familie og venner gjorde alt for, at den unge pige ikke skulle føle sig anderledes, så endte Belinda i en alvorlig krise.

- Jeg kunne slet ikke forevige mig med, at jeg skulle leve med en pose på maven resten af mit liv. Så jeg hang ud med de 'forkerte mennesker', som jeg drak og tog stoffer med hver weekend. Stofferne fik mig til at glemme, at jeg var anderledes - bare for en stund. Jeg mistede mange af mine gode venner i den periode, for jeg var ligeglad med alt.

Vendepunkt
Igen var det Belindas far, der trådte i karakter, da han ikke ville se sin datter gå til grunde. Han satte sig ned og tog en alvorlig snak med datteren og fik hende til at indse, at hun var på vej til fuldstændig at ødelægge sit liv.

Annonce:

- Fra den dag besluttede jeg, at jeg var nødt til at passe på mig selv. Det er jo federe at være levende med stomi, end at være død. Det er jo en gave, at jeg overhovedet har overlevet. Så i dag er jeg da stolt af, at jeg klarer mig så godt med den.

Det er Belindas gode venner og familie, der har gjort, at hun i dag ikke føler sig specielt anderledes, selvom hun har stomi. Og hun vil gerne opfordre alle, der kender en med Morbus Chron, som det også kaldes, at lade være med at gøre sygdommen til noget hemmeligt og mystisk.

- Det har hjulpet mig helt vildt, at mine veninder har været så nysgerrige og har spurgt til hvordan og hvorledes. En af mine veninder har sågar været med til at skifte posen.

Endnu en ting, der har hjulpet særdeles godt på Belindas humør er, at hun igennem et halvt år har haft en kæreste, som hun mødte gennem en ven.

Annonce:

- Det er virkelig dejligt, at han er ligeglad med, at jeg har stomi. Før jeg mødte ham, var jeg jo single i fire år. Og one-night stands var ligesom ikke noget jeg bevægede mig ud i. Jeg skrev da med et par stykker i den periode, men jeg var meget påpasselig med, hvornår jeg skulle fortælle om min sygdom. Jeg oplevede en enkelt gang, at en fyr stoppede kontakten, efter jeg havde fortalt det.  Det gjorde mig ret ked at det, så derefter passede jeg meget på.

Ikke så anderledes
-Er der nogen begrænsninger på, hvad du kan - eller ikke kan med stomi?

- Altså, selvom jeg nok godt kunne, vil jeg nok holde mig fra at tage på festival. Det ville nok være lidt besværligt, der det er svært er at holde sig ren, men ellers er der ikke noget.

Man kan gå tre dage uden at skifte sin stomipladse, men Belinda gør det hver dag, da hun føler, det er mere hygiejnisk. Selve posen skiftes flere gange om dagen.

- Hvad med her om sommeren - er det ikke besværligt at tage til stranden og bade?

- Jeg ville da ønske, at jeg kunne spankulere rundt som andre og få solbrændt mave. Men jeg har et ret stort ar efter operationen - udover stomiposen. Så jeg har en monokini, som dækker. Og det fungerer fint.

Annonce:

- Der er mange, når de hører ordet 'stomi' der tænker på en scene i serien Klovn, hvor posen falder af og ligger i poolen. Er det noget, du har prøvet?

- Nej. Det kan slet ikke lade sig gøre. Faktisk sidder den på en plade, som sidder endnu bedre fast, når man kommer i vand. Så jeg er ret træt af den scene. Ikke, at jeg ikke kan tåle, at man joker med det. Men når det er på forkert grundlag, er det da lidt irriterende.

- Hvordan laver du selv sjov med det?

- Den siger jo nogle 'pruttelyde' engang imellem. Så hvis jeg skændes med kæresten kan jeg godt finde på at sige, at 'stomien siger, vi skal holde op', siger Belinda og griner.

Den unge kvinde måtte lægge drømmen om at blive rejseguide på hylden. Drømmen er nu at blive uddannet butiksassistent.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Det er en dårlig og bedaget idé, at særligt udvalgte fødes med specielle privilegier
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: