Butikker bugner af pesticid-bomber

Forskere advarer: Forbrugerne udsættes for sundhedsrisiko fra giftstofferne i frugt og grønt

I frugt og grønt lurer pesticider i massevis (Foto: Polfoto)
I frugt og grønt lurer pesticider i massevis (Foto: Polfoto)

Du skal være overordentlig varsom med, hvilke af de grønne sager du fylder i kurven.

På baggrund af en ny rapport fra DTU Fødevareinstituttet kan Ekstra Bladet i dag afsløre, at danske supermarkeds-hylder bugner af udenlandske varer, hvor både antallet af forskellige pesticidrester og omfanget er mange gange større end på en tilsvarende dansk vare. Men det får forbrugerne intet af vide om.

Køber du eksempelvis en spansk agurk i Føtex får du 12 gange så mange pesticidrester end en dansk, og shopper du bønner fra Kenya, som COOP blandt andet har solgt, får du 207 gange flere pesticidrester end i de danske.

Skader børn
Den massive brug af pesticider på frugt og grønt bekymrer flere danske og internationale forskere. Studier tyder nemlig på, at pesticidrester i selv små mængder under de tilladte grænseværdier eksempelvis risikerer at påvirke børns indlæring, kan gøre skade på centralnervesystemet og immunforsvaret samt påvirke udviklingen af forplantnings- og hormonsystemet.

– Endvidere er det problematisk, at pesticiderne, som vi eksponeres for som en 'cocktail', kan interagere med hinanden og derved risikere en øgning af de skadelige effekter, og det tager man ikke højde for i dag, når man laver sikkerhedsgodkendelser og sætter grænseværdier, siger professor Eva Cecilie Bonefeld-Jørgensen fra Institut for Folkesundhed på Århus Universitet.

– Og så længe det ikke er ordentligt undersøgt og bliver mistænkt for at gøre skade, bør der tages de nødvendige forbehold. Det skylder man befolkningen, siger hun. 

Mere information
Hun mener også, at forbrugerne bør informeres langt mere om de skader, pesticider kan medføre:

– Der mangler simpelthen information til forbrugerne i hvilke produkter der findes specielt høje niveauer af pesticidrester, og hvordan man kan begrænse indtag. Specielt til gravide, hvor det kan være meget kritisk for fostret og så for de helt små børn, siger hun.  

Fødevarestyrelsen mener i modsætning til forskerne ikke, at der er en sundhedsmæssig risiko ved at spise pesticidrester, så længe de ligger under grænseværdierne. Det samme siger Jens Hinge Andersen, seniorrådgiver på DTU Fødevareinstituttet og medforfatter til pesticidrapporten:

– Hvis man eksempelvis køber slikærter fra Kenya i supermarkedet, betyder det ikke noget i det store billede, så længe man ikke spiser mere end et halvt kilo om dagen hver dag hele livet, hvilket ingen gør, siger han.

Læs mere i EKSTRA:

Sådan undgår du pesticider  

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Så hvad laver vi i Guinea?