Svedig trend på vej: Træn mens du arbejder

Fænomenet ’office treadmills’, hvor kontoransatte går på et løbebånd, mens de arbejder, vil vinde indpas i Danmark, lyder det

Et eksempel på en såkaldt office treadmill - et løbebånd, man kan gå på, mens man arbejder. (Foto: AP)
Et eksempel på en såkaldt office treadmill - et løbebånd, man kan gå på, mens man arbejder. (Foto: AP)

Har du lyst til at gå på et løbebånd, samtidig med at du skriver mails, ordner papirer og taler i telefon?

I så fald skal du måske begynde at snøre løbeskoene, hvis du arbejder på et kontor herhjemme. En trend fra USA vil nemlig spire frem i Danmark i løbet af få år, vurderer professor. Det skriver Avisen.dk.

- Løbebånd er en klar trend i kontorlivet, og jeg spår, at det bliver endnu mere udbredt, at finde på den slags tricks for at få folk til at røre sig mere på arbejdet, siger Svend Erik Mathiassen, professor ved Centrum for Belastningsskadeforskning ved Universitetet i Gävle, Sverige.

Han er ekspert i arbejdsskader i bevægeapparatet og forsker i forebyggelse af skader på arbejdspladsen.

Læs også: Her er 10 genveje til et længere liv

Konceptet er enkelt: Et løbebånd placeres under et højt skrivebord, og så kan medarbejderen selv justere, hvor hurtigt tempoet skal være.

Og der kan være store sundhedsgevinster for den enkelte, siger Lars Andersen fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

- Der er noget at vinde ved metoden for medarbejdere, der ellers sidder stille på et kontor hele dagen, siger han, men tilføjer dog:

- Når der er tale om komplekse arbejdsopgaver, er det bedre at sidde ned i forhold til at skulle holde koncentrationen.

Påvirker ikke produktivitet
Det er populært at bruge løbebåndet på kontorer i USA. Flere store virksomheder har allerede indført det.

Og arbejdet bliver påvirket positivt, viser forskning.

- Man kan lave næsten det samme arbejde, og samtidig er der nogle store sundhedsmæssige fordele for medarbejderne. Det er ikke sundt at sidde ned en hel arbejdsdag, siger Svend Erik Mathiassen.

Læs også: Drikker du alkohol? Så meget feder det

Hos fagforeningen HK, der organiserer cirka 170.000 kontoransatte, ser man positivt på brugen af løbebåndet, der dog skal introduceres, så alle kan være på arbejdspladsen.

- Det er vigtigt at have en god dialog om sådan et initiativ. Både så man ikke forstyrrer sine kollegaer, men også så medarbejderne ikke føler sig tvunget til at bruge det, siger Nanna Sars Schewitsch, arbejdsmiljøkoordinator hos HK.

Nogenlunde samme pointe har Djøf.

Læs også: Advarsel til stressramte: Hold jer fra motion

- Så længe det ikke hæmmer og går ud over andre ting, så er det en meget god ide, for motion er selvfølgelig altid godt. Det er bare rigtig vigtigt, at det er frivilligt, siger Maria Damm-Hansen, chefkonsulent i Djøfs rådgivningscenter.

'En win-win situation'
I Dansk Erhverv mener man også, at løbebåndet kan være gavnligt.

- Der er udfordringer i forhold til sundhed og andet på arbejdspladser, og hvis man kan forbinde arbejde og motion på den her måde, er det en ren win-win situation, siger Rikke B. Ørum, chef for HR og Arbejdsmiljø.

Læs også: Sådan træner du på under 10 minutter

De vandrende kontoransatte findes stadig ikke i Danmark. Men Rikke B. Ørum vurderer, at et løbebånd vil vinde indpas på danske arbejdspladser inden for de næste par år.

I første omgang til de medarbejdere, der allerede dyrker motion og er aktive, men siden hen også til de mindre fysisk aktive.

- Det her er klogt og smart, og den slags løsninger er vi selvfølgelig altid klar til at kigge på og høre mere om, siger Rikke B. Ørum.

0 kommentarer
Vis kommentarer