Dronningens fly er blevet ebola-fly

Et Gulfstream III, der før bragte dronningen til blandt andet Grønland, er nu blevet et karantænefly for ebolasmittede

Dette fly, der tidligere havde blandt andre Dronningen som passager, er nu et topmoderne ebola-isolationsfly. (Foto: AP)
Dette fly, der tidligere havde blandt andre Dronningen som passager, er nu et topmoderne ebola-isolationsfly. (Foto: AP)

Flyet ovenfor har været brugt til at transportere blandt andre dronning Margrethe rundt i ind- og udland. Men sandt at sige er der aldrig blevet holdt så godt øje med passagererne om bord på det nu 32 år gamle Gulfstream III.

For selv om flytypen typisk bliver brugt som businessjet, så var funktionen i denne weekend langt mere 'alvorlig business' end tidligere.

Således var en 33-årig, ebolasmittet amerikaner ved navn Kent Brantly sammen med den 59-årige Nancy Writebol på passagerlisten fra Liberia til Atlanta under konstant observation af et lægeteam.

Her ses dronning Margrethe stige ud af flyet i Qassiarsuk i Grønland i 2000. (Foto: Her og Nu)
Her ses dronning Margrethe stige ud af flyet i Qassiarsuk i Grønland i 2000. (Foto: Her og Nu)
 

At det var dronningens fly bekræftes af Kathrine Vase, pressechef i Flyvevåbnet.

- Vi har haft tre fly af denne type fra midtfirserne og cirka 20 år frem, indtil de blev erstattet af et Bombardier CL-604. Og det var netop dette fly, der blev brugt til at transportere dronningen.

Det danske fly blev i det hele taget brugt til at transportere særligt vigtige passagerer og til kontrol af miljø og fiskeri. De blev udfaset i 2005, før de var nedslidt, eftersom de ikke kunne opfylde støjkravene i de danske lufthavne. Køberen var Phoenix Air, der leverer services til det amerikanske forsvar.

(Foto: AP)
(Foto: AP)
 

I dag er flyet udstyret med højteknologisk udstyr, der sikrer den bedst mulige pleje af patienter samtidig med, at smitterisikoen minimeres. Specialenheden om bord kommunikerer udelukkende med patienterne via radio, og der må ikke bruges nogen skarpe genstande overhovedet af frygt for, at det telt, patienterne er anbragt i, skal punkteres.

The Atlantic skriver dog, at det alligevel kan være en farefuld færd fra Afrika til USA, da turbulens kan opstå, og plastic kan punktere.

Flyet er under missionen døbt 'Grey Bird 333'.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.