Professor til lærerne: Hold kæft med jeres pis – og kom i arbejdstøjet

Det er trættende at høre på lærernes fortsatte brok – kom i gang, lyder den kontante opfordring fra Niels Egelund

Niels Egelund lægger ikke fingre imellem i sin opfordring. (Foto: Polfoto)
Niels Egelund lægger ikke fingre imellem i sin opfordring. (Foto: Polfoto)

Siden sidste forår har debatten om reformen af den danske skolereform raset – ikke blot i medierne, men også på noget nær samtlige skoler landet over.

Den danske lærerstand har mildt sagt været utilfredse med den behandling, de har fået af politikerne på Christiansborg og har igen og igen tordnet mod mange de nye tiltag i skolereformen.

Men nu, hvor skoleåret er på nippet til at begynde, og skolereformen skal implementeres, er det på tide at begrave stridsøksen og komme videre i teksten.

Nu træder skolereformen i kraft. (Foto: Polfoto) Samfund Tjek din skole: Går dine børn det rigtige sted?  

Det mener en af Danmarks fremmeste eksperter på skoleområdet, professor Niels Egelund fra Aarhus Universitet, der er godt og grundigt træt af det, som han beskriver som lærernes evindelige beklagelser.

- Det er på tide, at lærerne tørrer øjnene og kommer i arbejdstøjet, forklarer han til Ekstra Bladet og fortsætter:

- Selv om undersøgelser viser, at et flertal af forældrene er fortrøstningsfulde i forhold til reformen, hører vi igen og igen lærerne - og specielt Anders Bondo Christensen - beklage sig over det ene og det andet i denne her skolereform, og det er efterhånden trættende.

I torsdags skabte Anders Bondo Christensen eksempelvis en storm på Twitter, da han brokkede sig over, at for få lærere havde mulighed for at komme på Skanderborg Festival, fordi lærernes arbejdstider var for ufleksible.

 

Udmeldingen skabte en del hovedrysten fra andre lønmodtagere, der gjorde opmærksom på, at det skam heller ikke var alle andre faggrupper forundt uden videre at kunne rive en uge ud af kalender for at tage på festival.

Hold kæft
Og lige netop denne type af småbrokkerier er ødelæggende for arbejdet med den nye reform, mener Niels Egelund.

- Anders Bondo Christensen burde stille sig frem og sige til sine medlemmer: Skolereformen er blevet vedtaget på Christiansborg, og sådan er det. Vi er professionelle, og derfor bør vi nu bruge vores energi på at få det bedste ud af reformen.

- I stedet stiller han sig frem og beklager sig over det ene eller andet. Det er i mine øjne på tide, at lærerne holder kæft med deres pis og kommer i arbejdstøjet.

Stram op eller find et andet job
Også fra Skoleledernes Forening lyder en tydelig opfordring til lærerne.

Dorte Lange, næstformand i Danmarks Lærerforening. (Pressefoto) Samfund Lærerne - Vi ER i arbejdstøjet  

- Det holder ikke i længden, hvis man som lærer eller leder fortsætter med at være kritisk og negativ overfor reformen. Så skal man overveje, om ikke man burde finde sig noget andet at lave, siger næstformand Jørgen Mandrup Nielsen til Ekstra Bladet og fortsætter:

- Jeg vil dog sige, at vores opfattelse er, at mange lærere har en professionel indgangsvinkel til den opgave, vi står overfor. De bidrager, samarbejder og sørger for, at eleverne får den bedst mulige start på mandag.

Hav tålmodighed
Selv om Niels Egelund opfordrer især lærerne til at komme i gang med det samme, så minder han samtidig også forældrene om, at det kan komme til at vare noget tid, før støvet har lagt sig.

- Mit råd til de mange forældre derude, der har børn i folkeskolen, er, at de bliver nødt til at være tålmodige. Arbejdet med denne her skolereform kommer nok ikke til at bære frugt før om en, to, tre år.

Er der problemer på din skole, eller vil du bare gerne dele dine erfaringer med os og andre om den danske folkeskole, så brug kortet nedenfor.

Træk nålen ind på kortet, vælg om du er elev, lærer eller forælder og tilføj din historie. Når teksten er godkendt, popper den frem på kortet.

Alternativt kan du skrive til os på jn@eb.dk, eller sende os en sms/mms på 1224 (alm. telefontakst).

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

0 kommentarer
Vis kommentarer