Annonce:
Annonce:

Alarm over Europa: 'Jødehadet på sit højeste siden Hitler'

Jødiske organisationer over hele Europa mærker en voldsomt stigende antisemitisme

Annonce:
Følg Samfund

Over hele Europa slår jødiske organisationer alarm: Jødehadet er voldsomt stigende og udmønter sig i angreb, hærværk og chikane.

I Frankrig er otte synagoger blevet angrebet indenfor en uge. En af dem blev angrebet af over 400 mennesker, der kastede brandbomber mod synagogen, skriver britiske The Guardian.

Ny skræmmende undersøgelse: Voldsomt jødehad  

- Dette er den værste tid, siden nazi-æraen. På gaden hører du folk sige: 'Jøderne brude gasses' eller 'Jøderne burde brændes', siger Dieter Graumann, som er præsident for Det Jødiske Råd i Tyskland.

Kaster brandbomber
I sidste måned blev brandbomber kastet ind i en synagoge i den tyske by Wuppertal, som har en enorm symbolværdi, fordi den også blev lagt i ruiner under Krystalnatten i november 1938.

Annonce:

Natten hvor nazisterne ødelagde omkring 7500 forretninger, nedbrændte 267 synagoger, dræbte hundrede jøder og mishandlede flere tusinde. Gestapo arresterede mellem 25-30.000 jødiske mænd – fortrinsvis de mest velhavende – som herefter blev sendt i kz-lejre.

Den stigende antisemitisme er kulmineret med optrapningen af konflikten mellem Israel og Palæstina.

- Heldigvis har vi i Danmark ikke oplevet helt så alvorlige overgreb, som man oplever andre steder i Europa. I eksempelvis Paris, Berlin og Bruxelles har der været meget grove tilfælde af hærværk, overfald og ildspåsættelser. Det er helt usædvanlig grove antisemitiske aktiviteter, siger Dan Rosenberg Asmussen, der er formand for Det Jødiske Samfund i Danmark, og tilføjer:

- Men lige nu frygter vi, at det kun er et spørgsmål om tid, før vi oplever lignende forhold i Danmark, fordi det går den forkerte vej i øjeblikket.

Annonce:

Alene i juli måned har trossamfundet, der også går under betegnelsen Mosaiske Trossamfund, registreret 20 tilfælde af chikane . I samme måned sidste år var tallet et, mens der for to år siden ikke blevet registreret et eneste tilfælde af chikane mod jøder i juli.

Danske jøder chikaneres mere  

Men tallet kan være endnu større. Mosaiske Trossamfunds tal bygger nemlig alene på henvendelser, de har modtaget direkte fra de chikanerede.

En urimelig sammenblanding
På et typisk år registreres der omkring 40 tilfælde af chikane mod danske jøder.

Den langvarige konflikt i Mellemøsten trækker tydelige spor hele vejen til Danmark, hvor det jødiske trossamfund melder om en markant stigning i antallet af sager, hvor jøder chikaneres.

Annonce:

- Det der kendetegner de her sager er, at chikanen helt overvejende bliver begået af personer med et mellemøstligt udseende eller navn. Det tyder jo på, at den konflikt, der er mellem Israel og Hamas i øjeblikket, sætter et solidt aftryk på gaden og på de sociale medier i Danmark. Det vil vi ikke acceptere. Man må lære at skille tingene ad. Danske jøder skal ikke overfaldes på grund af, hvad der foregår i Gaza. Det er jo en fuldstændig urimelig sammenblanding, siger Dan Rosenberg Asmussen.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Politiet udskrev snydebøder og bør undersøge dem
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: