Annonce:
Annonce:

I dag har vi brugt verdens ressourcer for i år

Ubæredygtig verden: Så meget malker vi naturens ressourcer

Vores klode kan ikke følge med menneskehedens overforbrug af naturens ressourcer. (Foto: AP)
Vores klode kan ikke følge med menneskehedens overforbrug af naturens ressourcer. (Foto: AP)
Annonce:
Følg Samfund

I dag tirsdag 19. august har vi brugt vores planets ressourcer for i år.

Det viser en opgørelse fra Global Footprint Network (GFN) - en international bæredygtig tænketank med kontorer i Nordamerika, Europa og Asien, som kalder dagen i dag Jordens Overskridelsesdag 2014 (Earth Overshoot Day 2014).

Med det menes, at vi har opbrugt de ressourcer, som kloden selv er i stand til at producere for igen at kunne genopbygge planetens egne ressourcer og absorbere affald - herunder CO2.

Kæmpe asteroide truer med at udrydde os i 2880

Omkostningerne er blandt andet forskellige miljøeffekter som klimaproblemer, problemer med biodiversitet (dyre- og plantearter er truet), udslettelse af vigtige økosystemer, ødelæggelse af fødekæderne og risiko for problemer med for eksempel vand- og kvælstofkredsløb.

Annonce:

Brugt op på otte måneder
GFN udregner løbende, hvor meget, vi tærer på kloden ud fra en sammenligning af forbruget af skovbrug, landbrugsprodukter, fiskeri, fossile brændsler og menneskets CO2-udledning.

Det globale fodaftryk beregnes efter, hvor mange hektar, jorden i teorien skulle have for at imødekomme vores forbrug.

Hvert år markerer tænketanken den dag, hvor vi har nået bunden, vi har tømt hele klodens naturlige budget og begynder at overtrække på naturens konti.

I år har det taget under otte af årets måneder, skriver tænketanken i dag på sin hjemmeside.

Overtrækket begyndte i 1970'erne og har siden år 2000 taget til for alvor. Og dagen, hvor der er tømt ud, er fremrykket fra begyndelsen af oktober til i år at lande på 19. august.

- Den globale overskridelse bliver en afgørende udfordring i det 21. århundrede. Det er både et økologisk og økonomisk problem, siger Mathis Wackernagel, formand for Global Footprint Network og medstifter af The Ecological Footprints økonomienhed, i tænketankens rapport.

Annonce:

Vi mangler en halv planet til bæredygtighed
I 1961 anvendte menneskeheden kun omkring tre fjerdedele af den kapacitet, jorden  havde til at generere fødevarer, fibre, tømmer, fiskeri og absorbere drivhusgasser. De fleste lande brugte slet ikke ressourcerne op.

I dag bor 86 procent af verdens befolkning i lande, som kræver mere af naturen, end deres egne økosystemer kan generere.

Ifølge GFN skulle vi have haft 1,5 planeter til rådighed for, at forbruget af naturressourcer ville være bæredygtigt.

Inge Røpke, økonomiprofessor ved Aalborg Universitet, tager GFN's undersøgelse meget alvorligt.

- Hver gang der kommer nye BNP-tal, bliver de dækket minutiøst af medierne, og ingen er i tvivl om, hvorvidt BNP falder eller stiger en smule. Det burde være en selvfølgelighed, at vi som minimum fulgte vores forbrug af jordens ressourcer og vores affaldsproduktion med samme nøjagtighed, siger Inge Røpke til magasinet RÆSON.

Vi kan lette presset på vores klode ved blandt andet at arbejde for mere vedvarende energi, forbedrede og mere miljørigtige transportsystemer og fødevaresystemer, påpeger flere eksperter.

Bekymrer vores enorme pres på klodens naturlige ressourcer dig? Skriv din kommentar nedenfor.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.
Annonce:
Selv ikke en prins kan få det hele
Annonce:
Annonce:

Mystisk mordkomplot

Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Annonce: