Hun bliver tæsket til karantæne

Soldater bruger magt til at isolere befolkningen i det ebola-plagede Liberia

En soldat fra 'Ebola Task Force' i Liberia jagter og slår en kvinde, som ikke overholder byens udgangsforbud. (Foto: John Moore/Getty Images)
En soldat fra 'Ebola Task Force' i Liberia jagter og slår en kvinde, som ikke overholder byens udgangsforbud. (Foto: John Moore/Getty Images)

Desperate indbyggere i Liberias hovedstad Monrovia råber skældsord mod regeringens soldater og politi, der har invaderet byens gader iført fuld kampuniform.

Landet er i undtagelsestilstand på grund af ebola, og regeringen har sat hovedstaden i karantæne. Forbuddet fastholdes med vold, magt og tåregas, hvilket får rasende unge mænd til at kaste med sten. De er presset af uvidenhed omkring den dødbringende virus ebola, der omsværmes af rygter, og de fleste aner ikke, hvordan de smittede skal omgås.

- Jeg har en soldaterkammerat, der lige er kommet hjem fra landet. Han fortæller, at de krammer og kysser folk, der er døde af ebola. De aner ikke, hvordan de skal håndtere det, siger forsvarsekspert Peter Viggo Jacobsen til Ekstra Bladet.

 

'Befrier' de indlagte
Antallet af smittede under det nuværende udbrud er sammenlagt større end alle tidligere udbrud kombineret, og man frygter særligt en spredning i slumkvartererne i Monrovia, hvor der bor omkring 75.000 mennesker.

Der findes fortsat ikke nogen godkendt kur mod sygdommen, og derfor er det mest effektive middel mod at sprede smitten isolation.

Men befolkningen i slummet har ingen tillid til regeringen og finder sig ikke i det.

Flere ebolaklinikker er blevet angrebet af indbyggere, der vil ’befri’ familiemedlemmer og bekendte, som er indlagt. I weekenden blev en ebolaklinik delvist smadret i Monrovia.

Det store pres er tydeligt for de nødhjælpsarbejderne, der er helt tæt på.

- Vi kan godt mærke, at der ikke er den samme respekt omkring sundhedsfaglige, når de arbejder ude i verden, som der tidligere har været, siger HR-chef hos Læger Uden Grænser, Merete Engell, til Ekstra Bladet.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

Grænsen er nået
De svære arbejdsvilkår kombineret med den frygtindgydende ebola, som dræber over halvdelen af smittede, har gjort det svært for organisationen at skaffe folk, selv om deres klinikker har et andet sikkerhedsniveau end de lokale og ikke været udsat for angreb.

- Det er ikke nemt at rekruttere folk til ebola, så vi er simpelthen nået til en grænse for, hvad vores specialister kan trække. Det er også derfor, vi advokerer for, at det internationale samfund bliver nødt til at hjælpe til, siger Merete Engell.

Men på grund af ebolavirussens karakter sender man kun erfarne folk til brændpunkterne, og det betyder en benhård prioritering af lægerne.

- Vi har 400 projekter i 70 forskellige lande, hvor vi har været nødt til at trække utroligt mange medarbejdere fra for at hjælpe med de her store katastrofer. Det betyder, at vores normale projekter lider under det her.

 

Læger Uden Grænser har omkring 6200 udsendte medarbejdere, mens der på verdensplan arbejder omkring 30.000 for organisationen.

- Vi har i 2014 set, at aktiviteten stiger, hvor der er behov for akut nødhjælp, og vi trækker i den grad på vores HR resurser, siger Merete Engell.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere