Nu kommer sommeren: Vent med badeturen

Efter skybrud: Lort og rotter i Øresund kan gøre dig rigtigt syg, men også i kældre og vandpytter lurer farerne

Døde rotter, kloakvand og en badetur er en livsfarlig cocktail. (Foto: Linda Johansen/Kenneth Meyer)
Døde rotter, kloakvand og en badetur er en livsfarlig cocktail. (Foto: Linda Johansen/Kenneth Meyer)

Efter skybrud i københavnsområdet i weekenden står denne uge på sommervejr, varsler de danske vejrapostler.

Men er du en af dem, som er fristet af en tur på stranden på øresundskysten, bør du nok vente et par dage med at kaste dig i bølgerne.

Op til 25 grader

De mere end 100 millimeter vand, som himlen lukkede ud natten til søndag, har nemlig flere steder fået kloakkerne til at løbe over og ud i badevandet.

- Hvis man badede i Københavns Havn i går, var der garanti for at blive syg. Derfra går det nedad med risikoen. Nu har jeg ikke selv været ude at måle, men når det har regnet så kraftigt, som det har, vil jeg ikke anbefale, at man går i vandet før tre-fire dage efter skybruddet, siger professor ved Institut for Vand og Miljøteknologi på Danmarks Tekniske Universitet Karsten Arnbjerg Nielsen til Ekstra Bladet.

De røde badeflag vajer i skrivende stund også over det meste af kyststrækningen på Sjællands østside.

Artiklen fortsætter under billedet...

(Foto: Københavns Kommune)
(Foto: Københavns Kommune)
 

Det betyder dårlig badevandskvalitet, og Gentofte Kommune, som blandt andet huser Bellevue Strand i Klampenborg, bekræfter, at advarslen mod at gå i vandet skyldes weekendens massive vandmængder.

Da sommeren officielt er slut på kalenderen, foretager kommunen ikke længere ugentlige målinger af badevandet, så det er uvist, hvor beskidt badevandet er - og hvor længe.

Lorteøens strand er ren
Heller ikke Københavns Kommune anbefaler eventuelle vandhunde at hoppe i vandet på en række af de hovedstadens strande:

- Lige nu er status, at man kan bade ved Amager Strand, mens for eksempel Svanemøllen Strand har rødt flag, siger Lars Amelang, teamchef for Team Bade i Københavns Kommunes Kultur- og Fritidsforvaltning, til Ekstra Bladet.

Selv om badevandet på østkysten af ’Lorteøen’, som Amager bliver kaldt af mange, er helt rent, fraråder Karsten Arnbjerg Nielsen badning der:

- Vandmasserne flytter rundt på sig, så der er ingen garanti, siger professoren til Ekstra Bladet.

Risiko for rotter 
Karsten Arnbjerg Nielsen tilføjer, at en undersøgelse for nogle år siden viste, at bare det har regnet fem millimeter, så forøger det risikoen for at blive syg, når man bader, markant.

Det forurenede vand, som blandt andet indeholder colibakterier, er dog ikke det eneste, badelystne danskere skal passe på.

De oversvømmede kloakker har ud over at få fortove til at kollapse og oversvømme viadukter fået rotter til at stige op fra deres hjem. Der er meldinger om flere af de druknede udyr.

- Rotteurin indeholder nogle bakterier, som kan give alvorlig sygdom. Det er det, vi kalder Weils sygdom eller leptospirose, siger overlæge ved Statens Serum Institut Kåre Mølbak til Ekstra Bladet.

Rottesygen slog efter skybruddet i 2011 en mand ihjel.

Kåre Mølbak understreger dog, at der skal mere end en rotte i Øresund til at gøre badegæster syge:

- I havet vil der normalt være en fortyndingsfaktor, og risikoen er langt større ved at rydde op i kælderen, hvor vandet ikke bliver udskiftet så meget. Men man skal klart respektere badeforbud og høje colibakterietal, siger overlægen.

Hold ungerne væk fra vandpytter
Ved en badetur risikerer man at sluge det colibakteriebefængte vand, og det kan medføre en ubehagelig omgang racer-mave:

- Det kan give en mave-tarminfektion, øjenbetændelse eller en mild hudreaktion. Det er også derfor, vi understreger, at man skal beskytte sig med gummistøvler og handsker, når man rydder op efter vandskader.

Kåre Mølbak minder også om, at børn efter skybruddet skal lade være med at hoppe rundt i vandpytter.

- Det er ikke rent vand, men skidt og lort i bogstaveligste forstand, og man skal holde børn væk fra det, siger overlægen.

16 grader koldt vand
Det er altså om at droppe en kølig dukkert de kommende dage, hvis du vil undgå at blive syg.

Hvis prognoserne holder, kan du altså godt finde badetøjet frem sidst på ugen.

Det bliver dog en frisk fornøjelse, for driftsleder i Strandparken i Brøndby, Ishøj og Vallensbæk Henrik Hedegård melder om badevandstemperaturer ned til 16 grader.

Tjek dit lokale sensommervejr på vejret.dk.

Sådan beskytter du dig imod smitte under oprydning efter skybrud

Oversvømmelse i kælderen med kloakvand?

Husk gummistøvler og handsker, lad være at ryge, drikke eller spise under arbejdet, vask hænder og det tøj og støvler du havde på under oprydningsarbejdet.

En undersøgelse, Statens Serum Institut lavede i forbindelse med oversvømmelsen i 2011 viste, at 22 procent af de professionelle, som ryddede op i Storkøbenhavn, blev syge i forbindelse med arbejdet - og de der blev syge havde ikke overholdt rådene.

Læs mere om typiske infektioner efter kontakt med forurenet vand her og her.

(Kilde: Statens Serum Institut)