Dansk overlæge: Derfor er e-cigaretter fantastiske

Mens WHO anbefaler forbud mod lovprisning af e-cigaretter, går en dansk overlæge nu mod strømmen

Batteridrevet cigaret, en såkaldt el-cigaret. (Polfoto/Thomas Borberg)
Batteridrevet cigaret, en såkaldt el-cigaret. (Polfoto/Thomas Borberg)

Det bør ifølge verdenssundhedsorganisationen WHO være forbudt at lovprise e-cigaretter, så længe der ikke er ’overbevisende videnskabelige beviser’ for e-cigarettens fordel.

Stik modsat organisationens anbefalinger går en dansk læge nu mod strømmen.

På baggrund af en række videnskabelige undersøgelser, siger overlæge Philip Tønnesen, at e-cigaretten har et fantastisk appeal til rygere, som forsøger at holde op med at ryge. Det skriver Ugeskrift for Læger.

- Man frygter, at der efter e-cigaretten vil være færre, som holder op med at ryge, og man frygter, at flere teenagere begynder. Men en meget flot undersøgelse fra England viser, at der ikke er flere unge under 25 år, som er begyndt at ryge. E-cigaretten har altså ikke haft nogen negativ effekt på det område, siger Philip Tønnesen til Ekstra Bladet.

Helt fantastisk
Philip Tønnesen er ekspert i rygning og lungesygdomme og er ledende overlæge på Lungemedicinsk afdeling på Gentofte Hospital. Her viser hans egne erfaringer e-cigarettens effekt på patienter, der forsøger at kvitte på egen hånd.

- Jeg har haft flere patienter med KOL, som har været indlagt. Da jeg så gik stuegang talte jeg med en patient, siger han.

- 'Nå, du bruger e-cigaretter? Jamen du plejer da at ryge 12 cigaretter om dagen.'

- Og det viser sig, at det lykkedes ham at holde helt op med at ryge. Så roser jeg dem og siger, det er da helt fantastisk, siger Philip Tønnesen.

Han understreger, at han ikke mener, at læger skal anbefale rygere at gå over til e-cigaretter, hvis de gerne vil holde op.

- Hvis der kommer en almindelig ryger til mig og siger, han vil holde op med at ryge, så vil jeg til en hver tid anbefale de almindelige medicinske rygestopsmidler. Men hvis der kommer en anden ryger med KOL eller hjertesygdomme, som er gået over til e-cigaretter, så vil jeg rose og sige ej, hvor er det flot.

Philip Tønnesen er begejstret for e-cigarettens effekt på rygere, der forsøger at holde op ved egen hjælp. (PR foto)
Philip Tønnesen er begejstret for e-cigarettens effekt på rygere, der forsøger at holde op ved egen hjælp. (PR foto)
 

- WHO vil forbyde anprisning af e-cigaretter - det går du i mod. Hvor er det, at WHO tager fejl?

- Jeg ved ikke, om det er sådan, man skal sige det. EU vedtog i maj måned en ny regulation af e-cigaretter, som skal gennemføres inden 2016, med skærpet reklame, advarsel på e-cigaretterne, at man ikke må købe dem, når man er under 18 år og så videre. Det går jeg klart ind for, siger Philip Tønnesen.

- Men der er en kæmpe forskel på e-cigaretter og almindelige cigaretter. E-cigaretter indeholder nikotin, glycerin til damp og tilsætningsstoffer, men de indeholder ikke tobak. Og det er altså i tobakken de mangle kræftfremkaldende stoffer findes.

Kun effektiv for u-assisterede
Philip Tønnesen har tidligere bedømt e-cigaretterne til at være et af de dårligste redskaber til at kvitte smøgerne med, når man sammenligner med andre generelt udbredte metoder. Det skete i en artikel hos Ekstra Bladet i 2010, hvor han gav e-cigaretterne 1 på en skala fra 1-5, hvor 5 er bedst.

- Du har tidligere været knap så begejstret for e-cigaretter som et værktøj til rygestop. Hvad har fået dig til at ændre holdning?

- Det er på grund af en række flotte undersøgelse, som viser, at de har en lav effekt, men er bedre end ingenting. Blandt dem, der holder op med at ryge, ser der ud til at være en rimelig effekt sammenlignet med de medicinske produkter, som piller og plaster. Men det er altså kun de u-assisterede, understreger han.

- Når folk ikke får hjælp, ser det ud som om, at e-cigaretten har en god effekt.

Forklaringen på, at e-cigaretten er bedre til at få rygerne til at kvitte på egen hånd er ifølge overlægen dens appeal. Den minder om en cigaret, og giver samtidig rygerne en følelse af at få nikotin i hjernen og i lungerne.

Samtidig har sundhedsvæsnet svært ved at få fat i de laveste sociale klasser, som ikke gider plaster, piller og konsultationer, forklarer han.

- Hvert år dør 5 millioner mennesker af rygning, og en halv million dør på grund af passiv rygning. E-cigaretten kan gøre cigaretten gammeldags. Helbredsmæssigt vil den være en fantastisk stor gevinst for langt de fleste rygere, siger Philip Tønnesen og tilføjer, at der stadig mangler forskning på området.

1 kommentar
Vis kommentarer