TV: Desperat mor: Min datter bliver drillet med sine lus

Mor har i et år udkæmpet lusekrig, men lusene har vundet, for nogen i klassen bliver ikke behandlet for de blodsugende snyltedyr

Ikke for sarte sjæle: Så mange lus fandt Freyas mor i datterens hår. (Privatoptagelser)

- Jeg har forsøgt at råbe forældrene op i et år, men der sker intet. Nu er børnene begyndt at drille min datter med lusene.

Sådan siger Maja fra Ølstykke om sin kamp for at udrydde lusene i datteren Freyas klasse på Hampelandskolen.

- Jeg kæmmer hende hver dag, og har været igennem et hav af forskellige lusekure, men det hjælper jo ikke noget at sende hende lusefri af sted, når der er nogen, som ikke behandler deres børn.

Se også: Sundhedsstyrelsen: Man sender ikke børn med lus i skole

Den 39-årige mor fortæller, at hun igen fandt en 'lusefarm' i den 10-årige datters hår onsdag i sidste uge og nidkært kæmmede hende fri for dyrene inden næste skoledag.

- Jeg kæmmede alle dage undtagen lørdag, hvor vi var til fødselsdag. Søndag kæmmede jeg hende igen, og der var ingen lus. Allerede mandag efter skole var håret dog levende igen. De kravlede på ydersiden af hendes hår, siger Maja, som optog en kort video af lusefundet.

Den kan du se over artiken.

Lærer vil tale med pigerne om lus
Efter gentagne forsøg på både at få forældregruppen i fjerdeklassen til samlet at gå i lusekrig og skolen til at gøre en koordineret indsats for at få udryddet de blodsugende parasitter har Maja fået nok.

- Min mand og jeg tog det også op til en skole/hjem-samtale, og læreren lovede at gøre noget. Der er dog ikke sket noget, og da jeg rykkede hende mandag svarede hun, at hun var gået i tænkeboks og nu ville tale med pigerne i klassen om, hvorfor og hvordan man får lus.

Maja giver dog ikke meget for den håndtering af luseproblemerne:

- Det er jo ikke eleverne, men forældrene, der skal gøre noget. 

Datter frygter lusemobning
Freyas hårbund og nakke er ifølge moderen jævnligt fyldt med sår. Hun fortæller, at hun har prøvet nærmest alle midler på det danske marked, som har virket.

- Men ligeså snart hun kommer i skole, så får hun dem igen. At nogle af forældrene i stedet for at handle, åbenbart fortæller deres børn, at Freya har lus igen, og nogle af børnene kommer i skole og siger til min datter, at hun er ulækker, gør mig virkelig ked af det.

- Forleden sagde hun pludselig: 'Er du ikke sød at lade være, mor', da jeg skulle til at sende endnu en mail ud om lusefund. Men nu må de altså tage affære.

Se også: Mor klippede piger skaldede for at udrydde lus

Nu har hun selv lus
Den 39-årige mor til fem har aldrig før været ude for næsten hver dag at få et barn hjem med levende hår.

- Før Maja startede på den skole, havde jeg kun luseangreb tre gange hos mine store børn, fortæller Maja, som har to hjemmeboende børn og i øvrigt selv har fået lus for tredje gang på et år.

Freyas toårige lillebror er kun en gang blevet ramt af lus:

- Jeg blev ringet hjem af vuggestuen, hvor de havde fundet en lus i hans hår, og jeg kæmmer ham hver morgen.

Sundhedsplejerske ind i lusesag
Ekstra Bladet har kontaktet Freyas skole og sundhedsplejerske for at høre om tiltagene mod lus.

- Jeg blev først bekendt med sagen i går, og har i går haft en kort snak med viceskoleinspektøren. Vi har talt om forskellige muligheder – blandt andet at sende en mail rundt til forældrene – enten i klassen eller på hele mellemtrinnet - for at gøre dem opmærksom på, at det er forældrenes ansvar at kæmme, kigge igennem og behandle for lus. Derudover talte vi om, at jeg måske skulle være med til et forældremøde og informere om lus og forældreansvaret, siger sundhedsplejerske Joan Eckberg, som er tilknyttet Freyas skole, til Ekstra Bladet.

Dårlig stil at sende børn med lus i skole
Sundhedsplejerske i Sundhedsstyrelsen Annette Poulsen understregede tirsdag overfor Ekstra Bladet, at:

- Det er meget uhensigtsmæssigt overfor andre børn og forældre at sende et barn med lus i skole og institution, og først når barnet er blevet behandlet, kan man sende sit barn i skole eller institution igen.

Derudover påhviler der ifølge Sundhedsstyrelsen skolen et ansvar for at tage luseproblemer op på forældremøder, 'så forældrene bliver bevidste om, at det er deres ansvar at forebygge og behandle lus hos børnene', ligesom sundhedsmyndigheden anbefaler skolen at hjælpe til med en koordinerende indsats i kampen mod lus.

Maja føler sig sikker på, at lusene kommer fra klassen, da Freya ikke går ikke til nogen fritidsaktiviteter.

Efter Ekstra Bladets henvendelse har skolens sundhedsplejerske ringet til hende og tilbudt hende hjælp til, hvordan man kæmmer for lus.

Kæmper du også mod lus i skolen eller daginstitutionen, og vil du stå frem med luseerfaringerne, så mail til Ekstra Bladets journalist her.

Du kan også teste din viden om lus og finde ud af, om du er på rette vej i lusekrigen her:

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

fakta om luse-bekæmpelse

Sådan slår du lusene ihjel

Kæm mindst en gang om ugen dit barns hår grundigt for at undersøge for lus.

Lus kan behandles med lusemidler, som fås i håndkøb på apotektet.

Nye lusemidler, som findes på apoteker i hele Europa, indeholder ikke insektgifte og gør dermed ikke lusene resistente. De indeholder bl.a. silikoneforbindelser, som kvæler dyrene.

Lusene kan også behandles ved hjælp af grundig kæmning igennem et par uger. Det kræver mindst 30-45 minutters kæmning pr. gang hver anden dag i to uger.

Det er en fordel at bruge en balsam, som gør lusene langsommere og lettere at fange med kammen, der skal have den rigtige afstand mellem tænderne.

(Kilde: Sundhedsstyrelsen og Kim Søholt Larsen)

Sundhedsstyrelsens lusevejledning

Så fat det dog: Send ikke børn med lus af sted

Det er svært at misforstå Sundhedsstyrelsens 12 sider lange vejledning om hovedlus.

Her er nogle af de centrale punkter:

'Vær sikker på, at barnet ikke har lus, når det sendes i skole eller institution efter ferierne'.

'Børn med lus skal være i behandling, inden de møder i skole eller institution'.

'Det er forældrenes ansvar at undersøge deres børn og behandle dem, hvis de har lus'.

'Børn med lus må ikke modtages i skolen eller institutionen, før de er i behandling'.

'Det er forældrenes ansvar at undersøge deres børn og behandle dem, hvis de har lus'.

Du kan læse hele vejledningen her.

(Kilde: Sundhedsstyrelsen)

0 kommentarer
Vis kommentarer