Twitter gik amok i Kim Kardashian-tweet

Reality-stjernen Kim Kardashian har næsten 23 mio. følgere på Twitter. Da en forsker lavede en opdatering med superstjernen, stak det af

Natten over oplevede en britisk forsker ved navn Neil Hall en enorm interesse på de sociale medier.

Opskriften? Han nævnte blot den amerikanske superstjerne Kim Kardashian i sin artikel og det følgende tweet om sin forskning.

Gen-forskeren Neil Hall sammenlignede forskere, der er aktive på det sociale netværk Twitter Kim Kardashian. Hun er en af dem, som har allerflest følgere på Twitter, og 23 millioner mennesker har valgt at holde sig opdateret om, hvad hun skriver. Indtil videre har hun ytret sig i kortformat 18.000 gange.

Neil Hall fra University of Liverpool lavede en målemetode, som han kaldte Kardashian-indekset, eller bare 'K-indekset'.

Det udregnes ved at dele antallet af personer, der følger en forsker på Twitter, med antal gange andre forskere har citeret hans eller hendes arbejde.

Læs også hos Videnskab.dk: Forskere: Tidsrejsende efterlader måske spor på Facebook

K-indekset skal vise, hvem der er mere synlig i offentligheden, end de har bidraget intellektuelt. Præcis som Kim Kardashian. Neil Hall er nemlig bekymret for, at noget lignende er ved at finde sted i forskningsverdenen - altså at folk får mere omtale, end de egentlig er berettiget til.

- I de sociale mediers tidsalder findes der folk, som har profilerede blogge eller Twitter-konti, men som ikke har publiceret mange fagfællevurderede artikler. Det er forskere, der bliver set som ledende inden for deres felt, kun fordi de er kendte, skriver han.

Men selvom artiklen ligner en helt almindelig videnskabelig artikel med grafer og det hele, er det i virkeligheden ment som en joke.

Læs også hos Videnskab.dk: ’Denne historie stinker’

Spøg eller ej, Neil Hall ramte tydeligvis et ømt punkt hos en del forskere, for reaktionerne lod ikke vente på sig, og det var bestemt ikke alle, der syntes, det var lige morsomt.

- Denne artikel antyder, at det kun er meget citerede forskere, som fortjener mange følgere på Twitter, og at alle andre bør holde kæft, tweetede Katie Mack ved University of Melbourne i Australien.

Katie Mack mente, K-indekset var en fornærmelse mod hende og andre forskere, som bruger Twitter aktivt til at formidle til offentligheden.

Læs også hos Videnskab.dk: Twitter afslører: Vi bliver gnavne i løbet af dagen

En anden forsker følte, han måtte forsvare sin egen brug af sociale medier:

- Det virker måske ikke sådan, men med tiden vil det stå klart, at det, vi laver, lige så meget er en del af den videnskabelige proces som højt-på-strå-artiklerne i tidsskriftet Nature, skrev Micah Allen ved University College London på sin blog.

Kate Clancy ved University of Illinois skrev, at hun ikke syntes, det var spor morsomt, at Hall gør nar af folk med få videnskabelige publikationer. De er ofte unge, kvinder og etniske minoriteter. Desuden mente hun, at det var kvindediskriminerende at vælge Kim Kardashian som et typisk eksempel på en, der får ufortjent meget opmærksomhed.

Læs også hos Videnskab.dk: Twitter-storm: Blogredaktør kalder forsker for ’storby-luder’

0 kommentarer
Vis kommentarer