Sløjt barselsræs: Mappedyret klasker tømreren

I 2012 tog fædre flere dages barsel end de gjorde i årene før. Men det er en beskeden stigning, lyder det fra LO og ekspert, der vil have øremærket barsel på den politiske dagsorden igen

Der er en beskeden stigning i antal barselsdage, som fædre tog i 2012 i forhold til året før. Arkivfoto: POLFOTO
Der er en beskeden stigning i antal barselsdage, som fædre tog i 2012 i forhold til året før. Arkivfoto: POLFOTO

Hvis du er far og akademiker eller pædagog går du højst sandsynligt længere hjemme og dikker dit afkom under hagen i flere dage, end hvis du er tømrer eller VVS’er.

Læs også: Slipsedrenge tager mere barsel

For mens barslende fædre fra a-kassen Akademikerne i gennemsnit tog 4 dage mere barsel i 2012 end i 2011, betød årsskiftet kun 1,7 dages mere barsel til den gennemsnitlige far, som er medlem af en LO A-kasse.

Det viser en særkørsel som Danmarks Statistik har lavet for LO opdelt på fædre fra 27 a-kasser fra 2010 til 2012.

Men selv om der generelt blev afholdt flere barselsdage i 2012 end året før så er en meget beskeden stigning. I 2012 holdt fædre fra alle a-kasser i gennemsnit 33,6 dages barsel. En stigning på 2,3 dages barsel i forhold til året før.

I LO er man glad for at fædre tager mere barsel, men næstformand Lizette Risgaard er ikke tilfreds.

- Det helt store ryk kommer først, når der er en modig regering, der tør øremærke barsel til fædre, siger Lizette Risgaard, der repræsenterer en lang række fagforbund og over en million lønmodtagere.

Dobbelt op på barselsdage hos akademikere
Fædre i Magistrenes A-kasse har i gennemsnit 55,8 dage på barselsdagpenge. I Akademikernes A-kasse snuppede fædrene i 2012 53,6 dage.

Pædagoger i BUBL sætter rekord med 58,2 dages barsel i 2012.

Se her: Barsel kan koste dig dyrt!

En gennemsnitlig far fra en LO a-kasse holder 25,5 dages barsel i 2012. I bunden ligger Byggefagenes a-kasse, hvor fædre holdt 18,3 dages barsel.

Fædre vil gerne have barsel
I dag er det præcis et år siden, at Regeringen opgav løftet om øremærket barsel til mænd. I stedet ville regeringen indføre en bonus på 100 kroner om dagen til fædre, der tog barsel. Den bonus droppede regeringen også.

Og det er uholdbart, for de danske fædre vil gerne tage mere barsel, viser undersøgelser. Det fortæller professor og ligestillingsekspert fra Aalborg Universitet, Anette Borchorst.

- Som det er i dag giver lovgivningen dem kun adgang til den orlov, der kan deles med mødrene, og det afskærer mange fædre fra barsel. Det gælder især familier, hvor mor og far er kortuddannede. Der har mændene ikke meget barsel, siger Anette Borchorst.

Det er dog ikke den eneste forklaring. Bedre virksomhedsaftaler eller overenskomster kan også sikre bedre barsel.

Hun påpeger, at det findes en del steder, men de mænd, der hverken er dækket af rettigheder i overenskomster eller virksomhedsaftaler, står svagt i forhold til at få orlov.

Øremærket barsel får faglærte fædre op i gear
Anette Borchorst hæfter sig ved, at fædre i byggefagenes a-kasse tager 18,6 dages barsel i 2012. Ifølge professoren er det ofte på små arbejdspladser, at det kan være svært for faderen at få barsel, hvis orloven ikke er øremærket til ham. Derfor vil øremærket barsel være en god idé.

- Øremærket barsel styrker fædrenes rettigheder til at tage barsel. Det sender et signal til deres koner og deres arbejdsgivere. Øremærket barsel vil især have positiv effekt for ufaglærte og kortuddannede mænd, siger Anette Borchorst, professor på Aalborg Unviersitet.

KVINFO: Der skal konkrete initiativer på bordet
Direktør for KVINFO Nina Groes kalder stigningen i antallet barselsdage til fædre yderst beskeden.

- Regeringen valgte jo at droppe den øremærkede barsel og efterfølgende bonus til fædre. Når man ser de her tal bliver man nødt til at spørge: hvad regeringen har tænkt sig der skal komme i stedet?, siger Nina Groes.

Se her: Er barslen slut? Sådan kommer du igang igen

Hun efterspørger konkrete initiativer, der skal sikre fædre bedre barselsrettigheder. Det vil få flere fædre, især de kortuddannede, til at tage mere barsel, mener KVINFO-direktøren.

Nina Groes opfordrer blandt andet regeringen til at se på, hvilke økonomiske udfordringer, der kan være i en familie, der gør, at fædrene vælger barslen fra.

0 kommentarer
Vis kommentarer