TV: Fik 10,7 i eksamen: Nu trækker de lod om mig

Velfair: Michelle fra Esbjerg har to gange måttet forlade sit drømme-studie som jordemor, fordi hun efter lodtrækning bliver sendt til Holbæk i praktik

TV reportage: Claus Jessen

Hele to gange har 24-årige Michelle Sole måttet opgive at gennemføre jordemoder-uddannelsen i Esbjerg, fordi hun er blevet sendt i praktik i Holbæk.

Kvinden, der for øjeblikket er på kontant-hjælp, kom nemt ind på jordemoderskolen med et skyhøjt studentereksamens-gennemsnit på 10,7.

Men hun måtte hurtigt forlade uddannelsen igen, fordi hun 'blev tvunget til at flytte til Holbæk' i praktik-tiden. Der blev trukket lod blandt de jordemoder-studerende på University College Syddanmark om de fire praktikpladser i Esbjerg.

Og så havnede Michelle i Holbæk.

Kan ikke byde min datter det
Michelle Sole er alene-mor til en lille datter på et år og bor i Esbjerg.

- Jeg kan simpelthen ikke få det til at hænge sammen familiemæssigt, hvis jeg gennem de næste tre år skiftevis skal bo 3-4 måneder i Esbjerg og Holbæk. Det kan jeg ikke byde min lille datter.

Desuden har jeg slet ikke noget netværk i Holbæk, som vil kunne passe Amie på de skiftende vagter. Jeg synes, at det er forkert, at man bruger lodtrækning til at fordele praktik-pladserne. I stedet burde studievejlederne tage sociale hensyn ved fordelingen, mener Michelle Sole.

Optaget to gange
Michelle Sole blev student sidste sommer. Hun kom ind på jordemoderskolen på grund af det høje gennemsnit. Umiddelbart efter fandt lodtrækningen om praktik-pladserne sted.

- Jeg havde Esbjerg som første prioritet, Kolding som nummer to og Odense som nummer tre. Min familie i Esbjerg ville meget gerne hjælpe med at passe Amie. Men da jeg på grund af lodtrækningen endte helt i Holbæk, forlod jeg uddannelsen.

Michelle Sole studerer sine eksamens-papirer. Foto: Claus Jessen
Michelle Sole studerer sine eksamens-papirer. Foto: Claus Jessen
 

I sommer søgte Michelle Sole så igen ind på uddannelsen i Esbjerg.

- Jeg kom atter ind på grund af mit høje eksamens-gennemsnit. Men ved lodtrækningen fik jeg  endnu en gang Holbæk som praktik-sted. Og det kan ikke ændres. Nu giver jeg op. Men jeg er noget bitter over, at en simpel lodtrækning skal bestemme min fremtid, lyder det fra Michelle Sole.

Det hænger ikke sammen
- Man kan vel også sige, at det ikke kommer de andre studerende ved, at du har fået et barn på et ubekvemt tidspunkt?

- Jo, men sådan er situationen nu. Jeg vil ikke basere min fremtid på lodtrækning, så nu dropper jeg uddannelsen, selv om det har været min store drøm at blive jordemor. I stedet søger jeg ind på sygeplejerske-uddannelsen og håber at kunne begynde til februar.

Som enlig mor får man hele tiden at vide, at man ikke er ressource-stærk, at man er doven og nasser på samfundet. Politikerne siger også, at vi skal i gang med en uddannelse. Når der så er en enlig mor som mig, der rigtig gerne vil i gang, og som har evner og karakter-gennemsnittet til det, så kan man ikke hjælpe. Det hænger ikke sammen.

- Kassedamen i supermarkedet er jo med til at betale din kontanthjælp nu. Burde du ikke bare tage et job ved kassen og tjene dine egne penge indtil du begynder på en uddannelse?

- Jo, jeg har faktisk søgt flere stillinger - også i supermarkederne - men unge, enlige mødre er desværre ikke så attraktive hos arbejdsgiverne. De ved godt, at vi ikke kan arbejde på alle mulige tidspunkter på grund af pasningen af barnet. Jeg vil rigtig gerne have et arbejde.

Jeg spilder min tid
- Lige nu føler jeg, at jeg går og spilder min tid. Jeg kunne allerede nu have været gennem det første år på jordemoder-uddannelsen, hvis jeg havde kunnet få en praktik-plads i Esbjerg sidste sommer.

Når jeg står frem med min fortælling, så er det for at skabe debat om lodtrækninger er rimelige og for at vise, at der ikke er sammenhæng mellem hvad politikerne siger og hvad der reelt foregår. 

Der skal så lidt til for at jeg kunne komme i gang med mit drømmestudium og hurtigt blive en borger, der kan hjælpe andre og tjene mine penge selv.  Det er ærgerligt og jeg er både bitter og ked af, at systemet er så stift, siger Michelle Sole.

 

HVAD MENER DU? ER DET VELFAIR AT BRUGE LODTRÆKNING? BØR MICHELLE HAVE HJÆLP TIL AT FÅ PRAKTIK-PLADS I ESBJERG, KOLDING ELLER ODENSE?

0 kommentarer
Vis kommentarer