Folk er fortvivlede over færgelukning

Flere arbejdsløse bliver konsekvensen, når Morsø Kommune vil spare 1,9 millioner

Folk på Mors i Limfjorden er fortvivlede over, at Morsø Kommune har besluttet at lukke færgeforbindelsen over Næssund til Hurup i Thy.

Den beslutning kommer til at koste yderligere arbejdsløshed og mægtig irritation over, at det for andre betyder en omvej på op til 60 kilometer for at komme på arbejde fra det sydlige Mors til fastlandet over broen ved Vilsund.

I stedet for at fyre hjemmehjælpere

Nedlæggelsen af den lille færgerute med en overfartstid på blot fem minutter vil fremover spare kommunen for en driftsudgift på blot 1,9 millioner kroner årligt. Alternativt skulle kommunen afskedige nogle hjemmehjælpere og skære på timetallet i folkeskolen.

I forvejen er Mors blevet forarmet med en stribe lukninger af virksomheder. Mange på øen har derfor fundet udvej ved at få job på store virksomheder i Hurup på den anden side af Næssund. Specielt på den store vinduesfabrik Idealcombi med 500 ansatte.

Kommer langt i bil

- Det afgørende er driftsunderskuddet hvert eneste år. Vi har to broer og en færge i den anden ende - og vi får ikke statstilskud, siger formanden for Mors-Thy Færgefart, Viggo Vangsgaard (S), til Ekstra Bladet. Han er også viceborgmester i byrådet i Morsø Kommune. Han tilføjer:

- Skal man give 60 kr. for at komme over med færgen i bil, kommer man rigtig langt i de biler, vi kører i nu om dage for at bruge broen ved Vilsund. Men  det er vemodigt at skulle sige farvel til den sidste af Limfjords-færgerne, der er tilbage. Derfor gør det virkeligt ondt.

I ledtog med Thisted

Morsø Kommune ejer to tredjedele af færgeruten. Den besluttede besparelse ved nedlæggelsen er bestemt i ledtog med Thisted Kommune, der ejer den sidste tredjedel og dermed sparer 900.000 kr. årligt. 

- Vi skulle ellers fjerne seks fuldtidsstillinger på ældreområdet. Vi er i et område, hvor vi får flere ældre hvert år. Så det var nok ikke lige dér, vi skulle spare, siger viceborgmesteren.

Retter bager for smed

I stedet må de syv mand, der på skift får Næssund-færgen til at sejle, finde sig nye job.

Morsø Kommune lukkede i det sydlige område for to år siden en af øens største skoler.

- Vi lukker også fem børnehaver. Folk føler virkelig, at vi er ude efter det område. Derfor er de lidt negative, og det kan jeg godt forstå. Det har været svære beslutninger, da vi har været ude for at finde 50 millioner i besparelser, siger Viggo Vangsgaard.

1 af 4 Knallertkørerne Tommy Nielsen og Johnny Hansen har arbejde i Hurup og bor på Mors. De får lang vej til jobbet, når færgen nedlægges. (Foto: Ernst van Norde)
2 af 4 Overfartslleder Lars Nielsen mister sit job på færgen. Han må i følge sin kontrakt ikke udtale sig om færgelukningen. (Foto: Ernst van Norde)
3 af 4 Henning Vad tager bussen, der benytter færgen. Den mulighed slutter, når færgeruten snart lukker. (Foto: Ernst van Norde)
4 af 4 Julie Mogensen er på cykel og får en alvorlig stor omvej, når Næssund-færgen nedlægges. (Foto: Ernst van Norde)
kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Jakob Hansen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen