Folk er fortvivlede over færgelukning

Flere arbejdsløse bliver konsekvensen, når Morsø Kommune vil spare 1,9 millioner

Følg Samfund

Folk på Mors i Limfjorden er fortvivlede over, at Morsø Kommune har besluttet at lukke færgeforbindelsen over Næssund til Hurup i Thy.

Den beslutning kommer til at koste yderligere arbejdsløshed og mægtig irritation over, at det for andre betyder en omvej på op til 60 kilometer for at komme på arbejde fra det sydlige Mors til fastlandet over broen ved Vilsund.

I stedet for at fyre hjemmehjælpere

Nedlæggelsen af den lille færgerute med en overfartstid på blot fem minutter vil fremover spare kommunen for en driftsudgift på blot 1,9 millioner kroner årligt. Alternativt skulle kommunen afskedige nogle hjemmehjælpere og skære på timetallet i folkeskolen.

I forvejen er Mors blevet forarmet med en stribe lukninger af virksomheder. Mange på øen har derfor fundet udvej ved at få job på store virksomheder i Hurup på den anden side af Næssund. Specielt på den store vinduesfabrik Idealcombi med 500 ansatte.

Kommer langt i bil

- Det afgørende er driftsunderskuddet hvert eneste år. Vi har to broer og en færge i den anden ende - og vi får ikke statstilskud, siger formanden for Mors-Thy Færgefart, Viggo Vangsgaard (S), til Ekstra Bladet. Han er også viceborgmester i byrådet i Morsø Kommune. Han tilføjer:

- Skal man give 60 kr. for at komme over med færgen i bil, kommer man rigtig langt i de biler, vi kører i nu om dage for at bruge broen ved Vilsund. Men  det er vemodigt at skulle sige farvel til den sidste af Limfjords-færgerne, der er tilbage. Derfor gør det virkeligt ondt.

I ledtog med Thisted

Morsø Kommune ejer to tredjedele af færgeruten. Den besluttede besparelse ved nedlæggelsen er bestemt i ledtog med Thisted Kommune, der ejer den sidste tredjedel og dermed sparer 900.000 kr. årligt. 

- Vi skulle ellers fjerne seks fuldtidsstillinger på ældreområdet. Vi er i et område, hvor vi får flere ældre hvert år. Så det var nok ikke lige dér, vi skulle spare, siger viceborgmesteren.

Retter bager for smed

I stedet må de syv mand, der på skift får Næssund-færgen til at sejle, finde sig nye job.

Morsø Kommune lukkede i det sydlige område for to år siden en af øens største skoler.

- Vi lukker også fem børnehaver. Folk føler virkelig, at vi er ude efter det område. Derfor er de lidt negative, og det kan jeg godt forstå. Det har været svære beslutninger, da vi har været ude for at finde 50 millioner i besparelser, siger Viggo Vangsgaard.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Er minister Prehn hævet over reglerne?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind