Chok: Det vidste du ikke, du kan få bøder for

Færdselsloven indeholder langt mere, end vi ved. Ekstra Bladet har fundet 7 færdselsregler, som du bliver overrasket over

Politiet kender heller ikke altid alle de skøre love, som vi aldrig har hørt om. (FOTO: Jesper Nørgaard Sørensen)
Politiet kender heller ikke altid alle de skøre love, som vi aldrig har hørt om. (FOTO: Jesper Nørgaard Sørensen)

Vi må ikke køre for stærkt, uden sele eller uden lygter på cyklen.

Det er alle klar over.

Men der findes færdselsregler, som mange af os aldrig har hørt om.

Ekstra Bladet rakte en finger ud til lovens lange arm i form af Færdselspolitiet for, at høre nærmere om de love og regler, der kan overraske civile borgere i trafikken.

* En overhaling indenom kan give et klip i kørekortet og en bøde på 2.000 kroner. Men den langsomt kørende bil i venstresporet, som du overhaler, kan nøjes med en bøde med en bøde på 1.500 kroner.

- Det kan godt virke underligt, at ham, der er årsag til hele forseelsen, faktisk får en mindre bøde end ham, der overhaler indenom, siger Mogens Knudsen fra Færdselspolitiet i København til Ekstra Bladet.

Og en af dem er helt frisk fra fad:

* Til januar træder en ny lov i kraft, som lyder, at nummerplader skal være fastmonteret til bilen. Hvis de skrues fast, skal der sidde gummidutter på skruerne, og gummidutterne skal have samme farve som baggrunden. Ellers kan det udløse en bøde.

- Det er en lov, som vi griner ret meget af herinde. Jeg vil nødig være ham, der skal udskrive en bøde på grund af en forkert-farvet gummidut, siger Mogens Knudsen.-.

Herunder kommer en perlerække af lidt ældre love, der kan ramme dig derude:

* Når man cykler, skal man have begge fødder på pedalerne og mindst én hånd på styret.

- Det er ikke noget, vi normalt giver bøder for. Vi kan jo ikke holde øje med, om alle har deres fødder på pedalerne, siger Mogens Knudsen med et smil.

* Det er ulovligt at snakke i håndholdt mobiltelefon, mens man kører. Men det gælder ikke kun i bil. Det gælder faktisk for alle køretøjer. Så pas på med at snakke i telefon, hvis du cykler.

- Det er faktisk en lov, der bliver brugt ret meget. Der bliver ofte givet bøder til folk, der cykler og taler i mobiltelefon. Det koster 1000 kroner, siger Morgen Knudsen.

* Cykler du ofte ind af en indkørsel? I færdselsloven står der, at man skal trække sin cykel over fortovet eller brostenene, hvis man krydser for at køre ind af en indkørsel.

- Man må ikke cykle på fortovet. Og det gælder faktisk også, selvom man kun krydser, siger Mogens Knudsen.

* Man må gerne gå over en vej, selvom der ikke er et fodgængerfelt, men hvis der er et fodgængerfelt inden for 30 meter, så kan det koste 700 at krydse vejen.

- Det er jo ikke sådan, at vi går ud og måler op, om der er under 30 meter hen til et fodgængerfelt, men det kan i princippet godt give en bøde, siger Mogens Knudsen.

* Et barn under fem år må ikke befordres på en trehjulet motorcykel, hvis de ikke har sele på. Det kan forældrene få en bøde for. Det lyder skørt, men det er faktisk sket.

- I løbet af de seneste fem år har der været ét tilfælde, hvor der er udskrevet en bøde for det, siger Mogens Knudsen.

* Hvis du låner din bil ud til en anden, skal du sikre dig, at personen har kørekort. Ellers kan du få en bøde.

- Det kan give bødestraf, hvis man låner sin bil ud til en person uden kørekort. Det sker dog ikke, hvis man har handlet i god tro, siger Mogens Knudsen fra Færdselspolitiet.

Selvom det kan være en god ide at overholde alle regler i færdselsloven, er der ifølge Færdselspolitiet ikke noget at være nervøs for.

- De fleste af de her love bliver aldrig brugt. Men de er jo blevet lavet på et tidspunkt, fordi man har ment, at der var behov for det, siger Mogens Knudsen.

Har du oplevet at få en bøde for noget, som du ikke kunne forstå? Eller kender du til helt andre mærkelige love? Så deltag i debatten på Facebook.

 

0 kommentarer
Vis kommentarer