Frivilligt arbejde stopper Eriks sygedagpenge

Du laver frivilligt arbejde. Så kan du også have et arbejde. Sådan lyder beskeden fra kommune til 58-årige Erik Petersen, der venter på strålebehandling mod kræft.

Arkivfoto
Arkivfoto

Hvis du er på sygedagpenge og laver frivilligt arbejde samtidig, skal du måske passe på.

Det mener 58-årige Erik Petersen i hvert fald efter en afgørelse fra Høje-Taastrup Kommune. Kommunen har stoppet hans sygedagpenge, selvom han er i gang med et behandlingsforløb for prostatakræft.

Læs også: Venter på behandling for kræft: Ingen sygedagpenge til Erik

Kommunens stop af sygedagpenge bygger blandt andet på, at Erik Petersen er formand for foreningen LEVs kreds i Høje Taastrup, sidder i Handicaprådet i Høje-Taastrup og har været bisidder for andre borgere til møder hos kommunen.

-Når bølgerne går højt, så laver jeg 1-2 timers arbejde om ugen, men ofte er det mindre. Men jeg kan ikke se, hvordan det arbejde, skal kunne gøre mig selvforsørgende, fortæller Erik Petersen, der er uddannet socialrådgiver.

Den vurdering er Høje-Taastrup Kommune ikke enig her.

- Du udviser kompetencer, der vil være relevante på arbejdsmarkedet, skriver jobcenteret i afgørelsen fra 29. juli.

Sidste efterår skrev Avisen.dk om sygemeldte Johnny Larsen, som fik trukket sin sag om førtidspension i langdrag. Faxe Kommune mente, at hans deltagelse i blandt andet en tv-debat med Joachim B. Olsen var en arbejdsevne.

-Mere fair med en arbejdsprøvning

I Erik Petersens sag, har jobcenteret været inde og læse referaterne fra Handicapsrådets møder, og skriver i afgørelsen:

-Det fremgår af referater fra Høje-Taastrup Kommunes handicapråd, at du har deltaget i rådets, indtil videre, 3 møder i 2014. Møderne er af ca. 2 timers varighed.

Derudover sætter jobcenterets spørgsmålstegn ved de oplysninger Erik Petersen har givet i sin sag.

-Det er endvidere Jobcenterets vurdering, at der er diskrepans imellem din beskrivelse af dit engagement i frivilligt virke og det der fremgår af

bl.a. referater fra Høje Taastrup kommunens handicapråd, står der i afgørelsen.

Den melding er Erik Petersen uforstående over for.

- Jeg synes, det ville være mere fair at lave en arbejdsprøvning, så det kunne blive fastsat, hvor mange timer jeg kunne arbejde om ugen, i stedet for at se på mit frivillige arbejde ud fra nogle referater, siger Erik Petersen.

Læs også: Dagpengereformen var en nitte

Forening: Kommune går i for små sko

Landsformanden for foreningen LEV mener, at Høje-Taastrup i denne sag går i for små sko.

- Omfanget af Eriks frivillige arbejde er ret begrænset, da han er formand for en lille kreds. Man skal vel for pokker kunne lave lidt frivilligt arbejde uden at blive trukket i forsørgelsen, siger Sytter Kristensen, formand for LEV.

Landsforeningen LEV har 58 kredse rundt om i landet, der blandt andet rådgiver udviklingshæmmede og deres pårørende.

Sytter Kristensen mener, at kommunen burde have set på omfanget af Erik Petersens frivillige arbejde.

-Der er jo forskel på at formand for en lille kreds, hvor der måske er en henvendelse om måneden, og på at være landsformand, som jeg er. I denne sag går kommunen i for små sko, mener Sytter Kristensen.

Vil gerne arbejde

Erik Petersen vil gerne have et fleksjob. Han mener selv, at han kan arbejde ti timer om ugen.

Han har ikke arbejdet som socialrådgiver siden 2008, hvor han måtte sygemeldes som følge af posttraumatisk stress efter en voldsepisode på jobbet.

Før socialrådgiveruddannelsen har Erik i mange år arbejdet som ufaglært i job som dagplejer og i børneinstitutioner. På grund af nedslidning tog han i 1999 en uddannelse som socialrådgiver.

Se her: Millioner skal have nyt ID-kort

Lektor: OK at se på frivilligt arbejde

John Klausen, lektor i socialret på Aalborg Universitet, vil ikke kommenterer på den konkrete sag, men siger generelt om frivilligt arbejde og sygedagpenge:

-At en sygemeldt udfører frivilligt arbejde, udelukker ikke sygedagpenge. Det frivillige arbejde kan dog have et omfang og en karakter, der viser, at den sygemeldte ikke er uarbejdsdygtig i forhold til normal beskæftigelse.

Ifølge lektoren skal kommunen se på alle de forskellige former for arbejde, som den sygemeldte ville kunne klare.

- Når en kommune vurderer uarbejdsdygtigheden for en sygemeldt, der er ledig, skal man vurdere det i forhold til alle de former af beskæftigelse, som den sygemeldte ville kunne klare, siger lektoren.

Kommune: En samlet vurdering

Hos Høje-Taastrup Kommune forklarer arbejdsmarkedschef Dorthe Nielsen, at kommunen har lavet en samlet vurdering af Erik Petersen og ikke kun det frivillige arbejde.

-Kommunen har vurderet, på baggrund af sagens samlede oplysninger, at Erik Petersen kan stå til rådighed for arbejdsmarkedet og anvende sine faglige kompetencer til at opnå selvforsørgelse, skriver Dorthe Nielsen.

Læs også: Det giver bonus at tage dagpenge med sig

-Når kommunen træffer afgørelser om sygedagpenge, skal vi beskrive konkrete arbejdsmæssige funktioner, som den enkelte kan varetage. Henvisningen til det frivillige arbejde handler derfor om beskrivelsen af konkrete jobfunktioner på det danske arbejdsmarked. Her er der tænkt på bl.a. socialrådgiver i patientforeningen, interesseorganisationer m.v, skriver hun.

Hun gør derudover opmærksom på, at Erik Petersen gennem sin fagforening har klaget over afgørelsen, som kommunen nu skal genvurdere inden for 4 uger. Hvis kommunen fastholder afgørelsen, sendes Erik Petersens klage videre til Ankestyrelsen.

-På den måde sikres det, at det ikke kun er kommunen, som vurderer en borgers sag, skriver Dorthe Nielsen.

Se her: Lesbisk affære afsløret af printer

Læs også: Johanna forpurrede porno i toget

Se her: Pige lavede stor prank på Facebook

kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Claus Jessen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen