Ville se mande-volley - nu er hun i fængsel

25-årig britisk-iransk kvinde er blevet gidsel for et konservativt og undertrykkende styre, mens Iran oplever historisk succes i sport

25-årige Ghonche Ghavami ville se volleyball. Nu sidder hun fængslet på tredje måned i berygtet iransk fængsel.
25-årige Ghonche Ghavami ville se volleyball. Nu sidder hun fængslet på tredje måned i berygtet iransk fængsel.

Alt imens Iran viser forsigtige tegn på at åbne op for omverdenen, sidder en britisk-iransk kvinde i saksen i det konservative præstestyre.

25-årige Ghoncheh Ghavami sidder fængslet på tredje måned i det berygtede Evin-fængsel i Teheran. Hendes forbrydelse? Hun ville ind at se en vollyballkamp med mandlige spillere.

Familien til den fængslede kvinde har ikke haft held til at trænge igennem til de iranske myndigheder og har nu valgt at søge opbakning på de sociale medier. På Facebook er der oprettet en støtteside, og på Twitter kræver brugerne Ghoncheh Ghavami løsladt under hashtagget #FreeGhonchehGhavami.

Samfund USA og Iran mødes til nye atomforhandlinger

Ghoncheh Ghavami blev tilbageholdt efter en World League-volleyballkamp i Teheran 20. juni. Iran har i de senere år opnået pæne resultater i blandt andet fodbold og volleyball, men bagsiden af medaljen er blandt andet, at kvinder er udelukket fra at tage del i festen.

Siden 1979 har der været et forbud mod, at kvinder kunne gå til fodboldkampe, og det blev i 2012 udvidet til også at gælde volleyball.

Samfund Iranere i retten for at danse til Pharells Happy

Forbuddet gav anledning til demonstrationer forud for den skæbnesvangre volleyballkamp i Teheran i juni, men ifølge broren til Ghoncheh Ghavami var hun der kun for at komme ind til kampen.

Flere medier beretter dog, at en gruppe kvinder forsøgte at omgå forbuddet mod at se volleykampen og derfor blev anholdt uden for Azadi Stadium.

Broren fortæller også til britiske BBC, at hans søster ikke har fået lov at tale med en advokat, og at en del af det snart tre måneder lange fængselsophold er foregået i isolation.

- Hun gennemgår helt sikkert et mareridt, og vi vil alle sammen bare have det til at slutte, siger Iman Ghavami til BBC på vegne af den dybt frustrerede familie.

Familien har haft tæt kontakt til den britiske udenrigstjeneste, som dog erkender, at de har 'begrænset adgang' til at hjælpe britiske statsborgere i Iran.

1 af 2 Der bakkes op om den britisk-iranske kvinde på Facebook og Twitter: #FreeGhonchehGhavami
2 af 2 25-årige Ghonche Ghavami ville se volleyball. Nu sidder hun fængslet på tredje måned i berygtet iransk fængsel.
0 kommentarer
Vis kommentarer