Dansk kæreste forbudt for au pair-piger

Amerikanske Katie fik afslag på au pair-ophold, fordi hun er kæreste med danske Esben. Senest på søndag skal kenyanske Judy være ude af Danmark af samme årsag

Esben Franks amerikanske kæreste, Katie Sawhill, blev også nægtet au pair-ophold i Danmark, fordi hun har en dansk kæreste. (Privatfoto)
Esben Franks amerikanske kæreste, Katie Sawhill, blev også nægtet au pair-ophold i Danmark, fordi hun har en dansk kæreste. (Privatfoto)

Udenlandske kvinder med drømme om at opleve et au pair-ophold i Danmark skal holde sig langt væk fra en dansk kæreste. For har de først én - eller får de én i forbindelse med et godkendt au pair-ophold, som af uheldige grunde må ophæves - så kan de skyde en hvid pil efter at realisere deres danske drøm.

Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, STAR afslog for få dage siden for anden gang at godkende kenyanske Judy Muthonis ansøgning om at få en ny værtsfamilie, efter at hendes første af slagsen gik i opløsning via en skilsmisse i au pair-familien få måneder efter hendes ankomst til Vejle for et år siden.

Begrundelsen for afslaget til den 25-årige kenyaner er, at hun har en dansk kæreste i 26-årige Aske Rasmussen fra København. Judy Muthoni skal forlade Danmark senest på søndag.

Se også: Smides ud fordi hun har dansk kæreste

Nicolai Howalt er far i den nye værtsfamilie fra København, som siden januar har ladet Judy Muthoni bo hos sig som gæst samtidig med, at de har håbet på en godkendelse til det nye au pair-ophold. Nicolai Howalt er ikke bare skuffet over afslaget:

- STAR anerkender os på den ene side ikke som ny værtsfamilie for Judy, men på den anden side vil de nu have, at vi skal betale for hendes hjemrejse. Vi er stadig skuffede over den mistro, der ligger til grund for afslaget, men at vi så oven i købet skal tage ansvaret for, at Judy kan komme hjem, skriger til himlen, siger Nicolai Howalt til Ekstra Bladet.

Judy har kastet håndklædet
Amerikanske Katie Sawhill fik også det røde kort af STAR 1. maj i år, fordi hun er kæreste med danske Esben Frank. I afslaget på ansøgningen om opholdstilladelse som au pair hos en familie i Hellerup ved København skriver STAR efter at have argumenteret for, at der ikke er en naturlig sammenhæng mellem det ønskede au pair-ophold og Katie Sawhills hidtidige livsforløb:

'Vi har endvidere lagt vægt på, at du har oplyst, din kæreste er dansk, og at formålet med din ansøgning er at bo i nærheden af hinanden og finde ud af, om I skal giftes. På baggrund heraf finder vi ikke, at dit formål med din ansøgning om opholdstilladelse som au pair er at forbedre dine sproglige og eventuelt faglige kundskaber, samt udvide din kulturelle horisont, men derimod at du søger med et andet formål med opholdet end tilsigtet med au pair-ordningen. Vi kan allerede derfor ikke imødekomme din ansøgning om opholdstilladelse som au pair i Danmark'.

Se også: Au pair-pigerne bliver hjemme

STAR´s begrundelse for at afslå Judy Muthonis ansøgning er stort set enslydende. Styrelsen skriver, at 'sagens oplysninger taler for, at Judys reelle formål ikke er at være au pair i Danmark, men at hun ønsker et længerevarende ophold for at kunne være sammen med sin herboende kæreste'.

- Judy har kastet håndklædet i ringen og rejser hjem. Jeg er helt uforstående over, at vores myndigheder kan behandle en sag med så stor mistro og nå til en afgørelse bygget på netop mistro, siger Nicolai Howalt.

Sort-hvid logik
Ekstra Bladet har forgæves forsøgt at få en kommentar fra beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S). Hendes pressemedarbejder, Daniel Durst-Andersen, har sendt os en kopi af det svar, som ministeren 10. september gav til  Enhedslistens Jørgen Arbo-Bæhr. Han bad ministeren forholde sig til, at STAR har brugt kæreste-relationer som begrundelse for at afslå Judy Muthonis ansøgning om au pair-ophold.

'Jeg vil ikke kommentere den konkrete sag nærmere, så længe sagen ikke er endeligt afgjort', lyder det bl.a. i det kortfattede ministersvar med henvisning til, at STAR-afgørelsen i Judy Muthonis sag er appelleret til Udlændingenævnet.

I den parallelle sag med amerikanske Katie Sawhill, som rejste hjem til Athens i staten Georgia for fire måneder siden, er hendes danske kæreste, 33-årige Esben Frank, stadig stærkt forarget over STARs afgørelse.

- Det var fuldstændigt, som om STAR kun kunne se sort-hvidt. Enten ville man være au pair eller også ville man til Danmark på grund af sin kæreste. At begge dele kunne passe på samme tid, var slet ikke en mulighed i deres logik, siger Esben Frank, der samtidig er frustreret over STAR´s konklusioner om, at Katie Sawhills ønske om et au pair-ophold ikke er i naturlig sammenhæng med hendes hidtidige livsforløb.

Se også: Au pairer tyer til falske papirer

- Katie anser ikke sig selv som færdiguddannet. Hun har en bachelor i engelsk og teater fra 2010 og har stadig et ønske om at fortsætte sine studier. Hun er meget interesseret i danskernes kultur og traditioner, og vi kan virkelig ikke se, hvorfor et au pair-ophold ikke kan være et naturligt og relevant valg, inden hun læser videre.

- Det, at Katie har en dansk kæreste, er kun en ekstra motivation til at lære om dansk sprog og kultur, siger Esben Frank.

1 af 3 Judy Muthoni skal forlade Danmark senest på søndag. Den 25-årige kenyaner har fået sit andet afslag på en ansøgning om opholdstilladelse som au pair. Afslaget begrundes med, at Judy har en dansk kæreste. (Foto: Jan Unger)
2 af 3 Amerikanske Katie Sawhill, 26, fik i maj i år afslag på sin ansøgning om et au pair-ophold i Danmark, fordi hun har en dansk kæreste i Esben Frank, 33. (Privatfoto)
3 af 3 Esben Franks amerikanske kæreste, Katie Sawhill, blev også nægtet au pair-ophold i Danmark, fordi hun har en dansk kæreste. (Privatfoto)
0 kommentarer
Vis kommentarer