Annonce:
Annonce:

Forbered dig! Edderkopperne kommer

Synes du, at dit hjem pludselig er blevet invaderet af flere, meget store edderkopper, så er der en helt naturlig forklaring

Ser du flere store edderkopper i dit hjem i øjeblikket? Det er helt naturligt. (Foto: Polfoto)
Ser du flere store edderkopper i dit hjem i øjeblikket? Det er helt naturligt. (Foto: Polfoto)
Annonce:
Følg Samfund

Efteråret er lige om hjørnet. Faktisk er den kommende weekend formentlig sidste chance i år for at glæde sig over temperaturer, der ligger over 20 grader. I næste uge falder temperaturen og kickstarter efteråret.

Det betyder så samtidig, at mange vil begynde at opdage, at der bor langt flere under hustaget end nævnt på postkassen. Og for mange er det langtfra velkomne logerende.

Edderkopperne. De store og velnærede med fart i benene, så man synes at kunne høre dem accelerere hen over stuegulvet.

- Det er de store husedderkopper, som folk lægger mærke til nu. Mange af dem har været der hele tiden, men de har vokset sig store, og hannerne er parringslystne og derfor meget aktive, forklarer Jan Pedersen, der er samlingsassistent i edderkoppesamlingen på Statens Naturhistoriske Museum i København.

Annonce:

Husedderkopper kan blive flere år gamle og vokse til en størrelse på helt op til to centimeter med et benspænd på otte til ti centimeter. Hunnerne har den største krop, mens hannerne mønstrer det største benspænd. Det er typisk hannerne, som man ser sidst på sommeren og først på efteråret.

- Det er en størrelse, der ofte chokerer mange. Vi får flere henvendelser fra folk, der har set eller fanget en 'gigantisk edderkop, som de nærmest ikke har kunnet lægge ned', og så er der typisk tale om en husedderkop af helt naturlig størrelse, men som de ikke har set tidligere, forklarer Jan Pedersen.

- Det afspejler nok folks frygt, for så kan en lille edderkop pludselig fremstå meget stor og skræmmende.

Mest farlige for fluer
På trods af spontane kuldegys ved synet af edderkopper, så er der ingen grund til at være bange for dem.

- Edderkopperne tager fluer og andre insekter, som også kan være irriterende, så på den måde gør de os en tjeneste, og så er de i øvrigt slet ikke farlige, understreger Jan Pedersen.

Det betyder dog ikke, at man helt kan undgå et ubehageligt møde med dem. Husedderkopper kan således bide fra sig, hvis de bliver klemt.

Annonce:

- Det er ikke så slemt som et hvepsestik, men kan føles som et nålestik. Men det er altså kun, hvis man klemmer dem; man kan roligt tage dem op i håndfladen, uden at der sker noget ved det, siger Jan Pedersen.

Det kan man selv teste, når edderkopperne skal bæres ud i det fri.

Fobi-behandling frem for gift
Har man så anstrengt et forhold til edderkopper, at hænderne ryster for meget til at bære dem ud, så vælger nogle at investere i insektgift i stedet.

- Men det er nærmest et umuligt projekt at komme edderkopper til livs ad den vej. Er man bange for edderkopper, så er pengene bedre givet ud på at få kureret sin fobi hos en psykolog, siger Jan Pedersen.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
København skal være en by i provinsen

... Dom over Haas

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: