Overlæge om viralt ovntrick: Så slemt kan det gå

Lige nu hitter et norsk rengøringstip på nettet, men en 46-årig dansk kvinde blev alvorligt syg - måske fordi hun brugte tricket

Det er dette billede, der har gjort, at rengøringsopskriften er gået viralt. (Foto: Privat)
Det er dette billede, der har gjort, at rengøringsopskriften er gået viralt. (Foto: Privat)

I de seneste uger er et norsk rengøringstip gået hele vejen rundt i Skandinavien, efter en kvinde har delt før og efter billeder af sin ovn sammen med en rengøringsopskrift, der indeholder salmiakspiritus.

Men det gik helt galt for 46-årig kvinde fra Viborg, da hun skulle afprøve det geniale trick. Det skriver dagens.dk, som har snakket med kvindens 20-årige søn, Daniel Møller.

Den 46-årige kvinde blev dårlig efter, hun havde brugt tippet, og hun blev efterfølgende indlagt på Viborg Sygehus, hvor hun fik hjertestop.

Overlæge fra Giftlinien, Niels Ebbehøj, bekræfter, at han har hørt om sagen, og at de i den seneste tid har fået flere henvendelser omkring salmiakforgiftning.

- Der er en halv snes stykker, der har ringet til Giftlinien og har sagt, at de har fået irritative symptomer i forbindelse med, at de har åbnet ovnen. Det er sådan noget med svie i øjnene og kradsen i halsen og lidt hoste og eventuelt lidt åndedrætsbesvær. Og for de fleste af dem må man sige, at det går jo over i løbet af kort tid, fortæller han til Ekstra Bladet.

Niels Ebbehøj mener bestemt ikke, at opskriften er for almindelig mennesker.

- Eksperimenter med tredobbelt salmiakspiritus er ikke for en almindelig lægmand. Det er for bomberyddere, kemifolk og den slags, siger fortæller han.

Han kan dog ikke bekræfte, at kvinden fra Viborg udelukkende er blevet syg, fordi hun har fulgt opskriften.

- Når sådan en opskrift hitter, så er der nogle, der mener, at de kan gøre det ekstra godt ved lige at tage lidt mere salmiakspiritus og måske nogle andre rengøringsmidler, end der står. Også kan det altså godt gå galt, fordi folk ikke ved, hvordan de forskellige kemiske stoffer reagerer sammen med hinanden, siger han og nævner en Klorin-flaske som et eksempel.

- Hvis hun (red. kvinden fra Viborg) har fulgt brugsanvisningen fuldstændigt præcist, så ville jeg ikke forvente, at et i øvrigt frisk og raskt menneske fik hjertestop af det, siger han og tilføjer, at problemet er, når brugsanvisningen bliver gengivet upræcist og nogle måske ændrer opskriften

- Og specielt tredobbelt salmiakspiritus er et reaktivt kemikalie, som blandet med andre ting kan udvikle meget kemi, siger han.

Han afviser dog ikke, at det kan gå rigtig galt, hvis man afviger fra opskriften.

- Hvis uheldet er ude, så kan det gå rigtigt galt. Hvis man gør noget, som er lidt over - eller ved siden af brugsanvisningen, så vil jeg godt tro, at det kan gå sådan, som hende fra Viborg.

0 kommentarer
Vis kommentarer