Spottet over hele landet: Her er sandheden om lysglimtet

Sjældent vejrfænomen fik danskerne op af stolen

Sent søndag blev en række lydløse lysglimt observeret på himlen over Danmark, og det har vakt undren blandt mange læsere.

Ekstra Bladet har i dag modtaget over hundrede henvendelse fra folk der - fra Hirtshals i nord til Herfølge i syd - bemærkede de mystiske glimt.

Men der er en naturlig forklaring på fænomenet, oplyser Frank Nielsen, der er meteorolog ved Dansk Meteorologisk Institut.

- Hvis der er en meteorologisk forklaring, så er det kornmod, vi har med at gøre. Kornmod er et fænomen, hvor fjerne lyn reflekteres mod himlen og derfor kan ses på flere hundrede kilometers afstand.

- Det er i hvert fald den tanke, jeg får som ældre meteorolog, når jeg hører om alle disse lysglimt, siger han til Ekstra Bladet.

- Vores læsere fortæller, at de ikke kunne høre torden. Hvordan kan det være?

- Fordi tordenvejret ligger for langt væk til, at det kan høres. Mit bedste bud er derfor kornmod. Det er et fænomen, man især ser om sensommer, når kornet modnes...

- Hvorfor kunne disse lysglimt ses over det meste af landet?

- Fordi lynene reflekteres mod himlen og derfor kan ses over et stort område. Men der er grænser for, hvor langt væk man kan se det på grund af jordens krumning, siger Frank Nielsen, der selv har oplevet fænomenet.

- Jeg har før stået her på DMI og set himlen oplyst, nærmest blinke, over Sverige. Og så viser det sig, at der har ligget lyn over Bornholm, der har stået og pulset bag ved skyerne. Det har får himlen til at lyse op i glimt med et hvidligt skær.

Det hvide lysglimt kunne ses på himlen over store dele af landet. (Læserfoto)
Det hvide lysglimt kunne ses på himlen over store dele af landet. (Læserfoto)
 

Meteorolog Frank Nielsen bekræfter, at der søndag aften var lyn og torden ud for Danmark.

- Der har været en del lynaktivitet oppe ved Skagerrak og nord for Grenen ved Skagen, og omkring midnat trak tordenvejret ned over landet. Samtidig har der været klart vejr, og så har der ligget torden og lyn over vandet og givet disse lysglimt.

- Det passer nogenlunde med et bælte fra Thyborøn i nord og ned mod Fyn, København og Sydsjælland, siger han om området, hvor hovedparten af de mange lysglimt blev observeret.

DMI: Kornmod

Kornmod – der er fjerne lyn, der ikke ses direkte, eller for den sags skyld høres, og som foregår når det er mørkt (som et fjernt søslag uden lyd) – opleves hyppigst i høstmåneden august, når kornet er modent; derfor navnet. Det at det foregår om natten og næsten kun i august kan godt virke lidt mystisk, men det er der en naturlig forklaring på. Her i sensommeren er havvandet netop så varmt, at tordenbyger dannet om dagen kan 'overleve' ude over vandet, selv når solen går ned. Energien til overlevelse kommer fra det varme vand, når Solens energi forsvinder. Kilde: DMI

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.