Annonce:
Annonce:

Ny listeria-skandale: Tre døde af hospitals aspargessuppe

Tre patienter på Odense Universitetshospital er døde af samme type listeria, som er fundet i hospitalets aspargessuppe

Tre patienter er døde af listeria, som er fundet i aspargessuppen på Odense Universitetshospital. (Foto: Ernst Van Nordre)
Tre patienter er døde af listeria, som er fundet i aspargessuppen på Odense Universitetshospital. (Foto: Ernst Van Nordre)
Annonce:
Følg Samfund

Tre patienter er døde efter at være blevet smittet med en type af bakterien listeria, som er fundet i den aspargessuppe, som Odense Universitetshospital (OUH) har givet til sine patienter.

Det er hospitalets egenkontrolprøve, der har vist, at suppen indeholdt samme type listeria, som kostede tre patienter livet.

Udover de tre døde personer er yderligere to blevet smittet med bakterien. De fem personer er blevet smittet over det sidste halvandet år og seneste dødsfald var i april i år.

- Man har kunnet se, at den type listeria, man har fundet i aspargessuppen i august er identisk med den, man har fundet i patienterne, siger specialkonsulent i Fødevarestyrelsen Annette Perge

Listeriaudbrud klinger af: 16 døde

Annonce:

Fundet af listeria skete i Odense Universitetshospitals køkken i Svendborg i august og fik omgående hospitalet til at kassere suppen samt andre produkter, der var blevet produceret på det samme udstyr. Desuden blev både OUH's køkken i Svendborg og Odense grundigt rengjort og desinficeret.

Administrerende sygehusdirektør for Odense Universitetshospital, Jane Kraglund, siger i en pressemeddelelse:

– Ingen kan sige, om patienterne er blevet smittet med listeria på OUH, da stammen også findes andre steder i Syddanmark. Men både vi og Fødevarestyrelsen ønsker at være på den helt sikre side, og derfor tager vi alle forholdsregler.

Listeria-fund: Dansk Supermarked fjerner fisk

Efterfølgende har Fødevarestyrelsen været på tilsynsbesøg i begge køkkener for at finde ud af, om problemet med listeria er blevet løst. Her tog man en række prøver, og ingen af dem viste spor af listeria i produktionsmiljøet.

Annonce:

Til gengæld blev der fundet listeria i en suppe med kødboller samt i frosne kødboller, der er anvendt som fyld. Kødbollerne er fra ekstern leverandør. Suppen, som afdelingerne nu er blevet bedt om at destruere, er blevet serveret for patienterne indtil den 21. september.

– Vi håber på, at kilden til bakterien dermed er fundet. Men jeg garanterer, at alle sten vil blive vendt til enhver tvivl om bakteriekilden er fjernet, siger Jane Kraglund.

Ifølge Fødevarestyrelsen kan fundet af listeria skyldes, at hospitalskøkkenerne ikke har været opmærksomme på, at kødbollerne kan indeholde listeria, som ikke forsvinder, medmindre man opvarmer suppen tilstrækkeligt.

Suppen skal opvarmes til 75 grader, og Fødevarestyrelsen har derfor påpeget, at der skal være en direkte mærkning på de færdigpakkede supper, så personalet ved, hvor vigtigt det er, at suppen opvarmes tilstrækkeligt, inden den serveres for patienterne.

Styrelsens anbefaling har fået Odense Universitetshospital til at ændre deres procedure.

 Endnu en død af farlig pølsebakterie

Tidligere i år kom det frem, at 16 personer er døde af listeria efter at have spist produkter fra firmaet Jørn A. Rullepølser - hele 38 personer har været smittet efter at have spist pålæg derfra.

I år er der i alt konstateret 73 tilfælde af listeria.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.
Annonce:
En formand, der gør, hvad der bliver sagt
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Annonce: