Astrid Lindgren fortrød 'negerkonge'

'I dag havde jeg aldrig gjort Pippis far til negerkonge', forklarede forfatteren tilbage i 1970

Astrid Lindgren tog selv afstand fra racismeanklagerne i 1970. (Foto: Klaus Gottfredsen/Polfoto)
Astrid Lindgren tog selv afstand fra racismeanklagerne i 1970. (Foto: Klaus Gottfredsen/Polfoto)

Mens svensk tv er gået i gang med at klippe huller i Pippi Langstrømpe for at fjerne scener, der kan opfattes som racistiske, har svenskerne taget hul på endnu en diskussion om, hvor meget man skal begynde at redigere i ting, der er lavet den gang, hvor tiden og tonen var en anden.

Ingen kan af gode grunde spørge forfatteren bag Pippi Langstrømpe, Astrid Lindgren, hvordan hun selv har det med beslutningen om at redigere i hendes populære serie om den bomstærke pige med de røde fletninger.

Hun døde således i januar 2002.

Se også: Ud med neger og kineser: Pippi serien renset for racisme

Til gengæld luftede hun selv sit forhold til racisme, nationalisme og fordomme i et interview offentliggjort i 1970 og som Saltkråkan AB, der administrerer Lindgrens ophavsrettigheder, nu har støvet af.

- Det er helt sikkert, at jeg ikke havde gjort Pippis far til negerkonge!, skulle forfatteren have svaret, da hun blev spurgt om hun ville ændre noget, hvis hun skulle skrive bogen igen. Altså i 1970. 

- Uanset hvad folk siger om mig personligt, hvis de tror, jeg har racistiske tendenser, så tager de fejl. Og det har Pippi heller ikke. Men tiderne ændrer sig, og i dag ville jeg ikke have gjort ham til negerkonge. Han ville nok have været kaptajn eller pirat, forklarede hun.

Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Jakob Hansen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen