Annonce:
Annonce:

Opråb: Kommuner trækker sygesager i langdrag

Kronisk syge, der burde få førtidspension eller fleksjob, udsættes for opslidende forløb i kommunen, lyder det fra flere patientforeninger og fagforbund.

Kronisk syge udsættes for opslidende forløb i kommunen, mener flere patientforeninger og fagforbund. Arkivfoto: Colourbox
Kronisk syge udsættes for opslidende forløb i kommunen, mener flere patientforeninger og fagforbund. Arkivfoto: Colourbox
Annonce:
Følg Samfund

Susanne Jensen lider af fibromyalgi, kronisk træthedssyndrom og har dagligt mange smerter.

Selvom hun er nødt til at sove og hvile sig i 16-20 timer i døgnet, vil kommunen have testet hendes arbejdsevne. Hun skal derfor arbejde en time om ugen. Det skriver avisen.dk i dag.

LÆS OGSÅ: Sygemeldte Susanne til kommunen: Undskyld jeg fik kræft 

Susanne Jensen er langtfra den eneste, der bliver kastet rundt i systemet. Det fortæller patientforeninger og fagforeningen 3F til Avisen.dk

I Dansk Fibromyalgi-Forening har de flere sager, hvor kommunerne ikke anerkender, at borgere med fibromyalgi er for syge til at arbejde.

- Derfor bliver de kastet rundt i arbejdsprøvninger på kontanthjælp i årevis i stedet for at få tilkendt fleksjob eller førtidspension, siger Lisbeth Balslev Aagaard, socialpolitisk konsulent hos Dansk Fibromyalgi-Forening.

Annonce:

Hun peger på, at det kan forværre deres tilstand både fysisk og pyskisk.

Opslidende forløb

- Der er ingen idé i at fastholde fibromyalgiramte i kontanthjælpssystemet, hvis man har en lille eller ingen arbejdsevne, siger Lisbeth Balslev Aagaard.

Hos ME foreningen, der er en patientforening for mennesker med kronisk træthedssyndrom, får de ofte henvendelser fra alvorligt syge borgere, der er udsat for kommunernes krumspring, for at undgå at skulle tildele førtidspension eller fleksjob.

LÆS OGSÅ: Det bliver flest syge af i din branche 

- Vi har rigtig mange kronisk syge patienter, som udsættes for opslidende forløb i kommunerne, der ikke tager hensyn til borgerens sygdom,-  siger Cathrine Engsig, næstformand for ME Foreningen.

Ser bort fra lægeerklæringer

Kommunerne vælger nogle gange at se bort fra erklæringer fra speciallæger, smertecentre eller egen læge.

Annonce:

I stedet bliver borgeren sendt til psykiater eller psykolog, som måske vurderer, at der fortsat er behandlingsmuligheder.

- Det giver kommunen grønt lys til at sende patienten til arbejdsprøvning, ressourceforløb eller til rehabiliteringsteam, hvor de ofte oplever, at afgørelsen er truffet inden de kommer ind i rummet, siger Cathrine Engsig.

- Alt imens dette står på, fastholdes patienten på den billige kontanthjælp i stedet for at få tilkendt førtidspension, siger hun.

Sender syge i seng på jobbet

Hos 3F Djursland har socialrådgiver Kirsten Pagers eksempler på, at syge borgere er blevet sendt i arbejdsprøvning med seng og lænestol, der kan aflaste dem.

Et eksempel er en arbejdsskadet 52-årig kvinde fra Norddjurs, som blev sendt i arbejdsprøvning som piccoline på en skole. Hendes effektive arbejdstid var 21 minutter om ugen. Resten af tiden måtte hun hvile sig i en seng på arbejdet.

LÆS OGSÅ: Kronisk syg indkaldt til tre samtaler: Alle vil have Louise 

Annonce:

- Vores medlemmer oplever det som mistro fra kommunens side. At kommunen ikke tror, at de er så syge som de selv giver udtryk for eller som helbredsoplysninger dokumenterer, siger Kirsten Pagers.

Derfor bliver de sendt igennem flere arbejdsprøvninger, før kommunen træffer en afgørelse om bevilling af fleksjob eller førtidspension. Noget der - ifølge Kirsten Pagers - er meget vanskeligt at få tilkendt efter de nye regler.

KL: Christiansborg laver lovene

Preben Andersen (DF), viceborgmester fra Skive og næstformand i Kommunernes Landsforenings Arbejdsmarkeds- og Erhvervsudvalg, peger på, at sagsbehandlerne følger loven på området.

- Der er ingen sagsbehandler, der har ret til at tildele førtidspension uden at gennemføre arbejdsprøvninger eller andre forløb, som er lovbestemt, siger Preben Andersen.

Han mener, at arbejdsprøvningerne i mange tilfælde kan være med til at fastholde kronisk syge i arbejde, hvis de stadig kan arbejde. Eksempelvis ved at blive omskolet eller blive sat ned i timer.

Annonce:

Dog bør der være en bagatelgrænse, når borgere har en effektiv arbejdstid på under en time, mener han.

LÆS OGSÅ: Sygemeldt pædagog svigtet: Får kæmpe erstatning 

- Jeg kender ikke den konkrete sag, men hvis folk har en effektiv arbejdstid på 21 minutter om ugen, så burde der være mulighed for at lade borgeren være i fred, siger Preben Andersen.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Politiske skandaler har siden 2003 udløst 12 kommissioner
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: