Annonce:
Annonce:

Forældre langer ud efter Statsforvaltningen

Flere og flere skilsmisser fører til en lang opslidende krig mellem forældrene, som i flere tilfælde skader børnene

Annonce:
Følg Samfund

I løbet af blot den seneste måned er tre mennesker blevet dræbt i kølvandet på konfliktfyldte samværssager.

Ekstra Bladet har igennem de seneste uger skrevet om konfliktfyldte skilsmisser, og TV2 har onsdag aften vist endnu et program i sin dokumentarserie 'Stop nu krigen, mor og far' om de svære skilmisser.

Fem års skilsmissekrig: Samarbejd eller mist jeres datter

Både i sidste uges program og aftenens udsendelse langer forældrene ud efter skilsmissesystemet i Danmark - herunder Statsforvaltningen, som alle føler sig svigtet af.

Annonce:

- I min optik gjorde Statsforvaltningens børnesagkyndige et fantastisk job, da de talte med vores børn. Statsforvaltningen gav jo mig det samvær, jeg og børnene gerne ville have. Men jeg mener, at systemet spiller fallit, når den ene part eller begge parter nægter kompromiser, og forvaltningen ikke kan gøre noget, hvorved børnene bliver fastholdt i et megahøjt konfliktniveau, siger Poul fra Skanderborg, som håber, at politikerne i højere grad vil sigte mod Norge, hvor konfliktmægling og familieterapi er fast inventar ved enhver skilsmisse.

- Hvis vi bare havde fået den hjælp, vi nu har fået igennem familieterapeuterne, fra starten, havde vi været et helt andet sted i dag, lyder hans ekskone Susannes kritik af Statsforvaltningen.

- Men er det ikke meget at give Statsforvaltningen ansvaret for, at to voksne mennesker ikke kan finde ud af det sammen?

- Når man har et system, som vi finansierer via vores skat, så mener jeg godt, at man kan kræve, at det tager ansvar og hjælper.

- I programmet får man forståelsen af, at Statsforvaltningen afviser jer, da I beder om hjælp, men jeg kan forstå, at I både har fået børnesagkyndig rådgivning og konfliktmægling, men at man på et tidspunkt afslår det sidste, fordi du ikke vil være med?

Annonce:

- På det tidspunkt er vi allerede i gang med familieterapien, og jeg vurderer, at når det ikke har hjulpet tidligere, så kommer en times konfliktmægling efter fem års krig ikke til at gøre nogen forskel nu, siger Susanne, som mener, at Statsforvaltningen snarere har været med til at optrappe end at nedtrappe konflikten.

Statsforvaltningen er ikke med i TV2's dokumentarprogrammer og bliver ikke her bedt om at svare på kritikken.  Men den har Ekstra Bladet dog foreholdt Bente Koudal Sørensen, kontorchef i Statsforvaltningen.

Hvad angår de børnesagkyndige rådgivninger, så kan børnene deltage, men familierne kan ikke få mere end to møder i den form af Statsforvaltnignen.

- Jeg er frygtelig ked af at høre kritikken, for rigtig mange forældre bliver med vores hjælp enige om, hvilke ordninger der fungerer bedst for deres børn.

- Statsforvaltningen er en afgørelsesmyndighed, hvor vi fastsætter og af og til suspenderer samvær, og selv om vi ønsker os flere redskaber til at hjælpe familier både forebyggende og under konflikter, så er det ikke vores opgave.

Kommune: Vi truer ikke med tvangsfjernelser for sjov

Annonce:

- Forældrene i disse programmer føler sig svigtet af systemet og efterspørger mere hjælp. Gør I det godt nok?

- Det lyder i programmerne, som om familierne slet ikke har fået tilbudt hjælp hos os, men det er ikke rigtigt. Men vi har ikke mulighed for at give familier den slags familieterapi, som de får i tv-programmerne. Vi har mulighed for at tilbyde konfliktmægling og børnesagkyndig rådgivning.

Bente Koudal Sørensen forklarer, at konfliktmægling er et møde, hvor konfliktmægleren ikke går ind og kommer med bestemte forslag og værktøjer til de af og til stridende parter, men forsøger at få parterne til at tale sig ind på hinanden og finde fælles fodslag til børnenes bedste.

- Men det er desværre ikke altid muligt, og vi kan ikke tvinge folk i det system, vi har i Danmark.

Bente Koudal Sørensen tilføjer, at konfliktmægling ikke er mulig at gennemføre, hvis ikke begge parter ønsker at deltage.

Annonce:

- Det er et tilbud, som ikke hjælper, hvis den ene part lægger armene over kors og ikke er indstillet på et gensidigt samarbejde om børnene.

Hvad angår de børnesagkyndige rådgivninger, så kan børnene deltage, men familierne ikke få mere end møder i den form af Statsforvaltnignen.

Statsforvaltningen kunne godt tænke sig i højere grad at kunne hjælpe børnene - også når sagerne er afsluttet i Statsforvaltningen.

- Der har for nylig været en sag, hvor et 12-årigt barn ikke vil have samvær med sin far, fordi hun tror, at faren er skyld i, at hun er kommet til skade, fordi han har skubbet hende. Nu vil hun ikke se ham mere, og han vil ikke sige undskyld til hende, fordi han ikke mener, at han har skubbet hende. Hvor end vi gerne vil, så kan vi ikke tilbyde at hjælpe de to, fortæller Bente Koudal Sørensen.

Annonce:

Hun er villig til et langt stykke hen ad vejen at påtage sig kritik fra forældre, men mener også, at der er mange eksempler på, at forældre skubber ansvaret for konflikterne fra sig:

- De siger, at de ingen hjælp fik, men jeg mener dybest set også, at voksne mennesker må tage et ansvar for at kigge indad, når det handler om deres børn. Mange gange bliver de i kampens hede blinde på det ene øje, og det hjælper ikke børnene.

Sidste år behandlede Statsforvaltningen 16.500 samværssager. 800 gange om året ender de med, at Statsforvaltningen ophæver den ene forælders samvær med sit barn.

Far efter skilsmissekrig på tv: Jeg ville have gjort det igen

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Gå nu hjem, Thorkild
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: