Dansk fremmedhad chokerer på Facebook

'130 bådflygtninge druknet - så blev weekenden tålelig'. Dansk hadgruppe på Facebook vækker opsigt med ekstreme udtalelser

Folk i hadgruppen laver vittigheder om de døde flygtninge. (Screendump fra Facebook)
Folk i hadgruppen laver vittigheder om de døde flygtninge. (Screendump fra Facebook)

'Middelhavet bliver mere forurenet for hver gang, det sker, men mon ikke det er Allahs vilje?'

Sådan lyder en af flere rædselsvækkende kommentarer til en artikel om 130 druknede bådflygtninge, som er blevet lagt på den danske hadgruppe 'Nej - til kriminelle indvandrere og islam'.

Bag den lukkede gruppe gemmer sig ikke kun personer, der har meldt sig ind på grund af specifikke holdninger, men tilsyneladende også ekstreme racister, som føler sig kaldet til at juble offentligt over tabte menneskeliv - hvis blot de dræbte er muslimer.

1500 kroner i bøde for at kalde Mette F. skodsæk  

Gruppen er blot en af mange, hvor tonen over for muslimer og indvandrere i Danmark er ekstremt hård og uforsonende. De repræsenterer en tendens, som bekymrer Chris Holmsted Larsen, ekstremistforsker ved Roskilde Universitet, som allerede har set omtalte link på nettet, inden Ekstra Bladet fanger ham på telefonen.

- Man skal være bekymret, for selv om det for det meste foregår i lukkede grupper, så er det ikke lukkede rum. Det skaber en stemning i samfundet, som ikke er hensynsfuld, når mange etniske grupper skal leve sammen, siger Chris Holmsted.

- Tonen i disse grupper er blevet meget voldsommere i de seneste år, og de fungerer som rekrutteringsbasis for ekstreme grupper, der kan radikaliserer f.eks. unge mennesker, som ellers ikke var havnet i den slags miljøer, siger han.

Kritiserede IS på Facebook - blev tortureret og dræbt  

Han peger på, at de sociale medier giver ekstremister mulighed for at ytre sig på måder, som normalt ville blive straffet efter straffelovens injurie- eller racismeparagraf, men som f.ek.s i Facebook-regi sjældent bliver anmeldt, og så godt som aldrig straffet.

Facebook bekæmper aktivt hadgrupper ved at lukke dem ned, hvis der kommer klager over dem, og de derefter selv konstaterer, at Facebooks regler er blevet overtrådt.

- Det er en balancegang, fordi Facebook tager hensyn til ytringsfriheden. Men det er vigtigt for dem, at deres regler ikke bliver brudt, og racisme er ikke tilladt, siger en talsmand fra Nothern Link PR, som styrer Facebooks pressekommunikation i Norden, til Ekstra Bladet.

Svensk gadekunstner blev dømt: Er det kunst eller racistisk hetz?  

Men ifølge Chris Holmsted skyder hadgrupperne op igen, lige så hurtigt som de bliver lukket ned.

- Der er jo ikke tale om politiske foreninger som i gamle dage, hvor man betalte et girokort og blev medlem. I dag eksisterer de på meget flydende medier, hvor sympatien består af kliks og likes. Det er noget, vi skal holde øje med, siger ekstremistforskeren til Ekstra Bladet.

Konfrontation: Gruppe-administrator står inde for indlægget.

Ekstra Bladet har via Facebook været i kontakt med administratoren for gruppen 'Nej - til kriminelle indvandrere og islam'. Herunder er et uddrag fra hendes svar på vores spørgsmål om, hvorfor hun har lagt opslaget om bådflygtningene på gruppens wall, og hvad formålet med gruppen er.

Hun vil gerne optræde med navn i artiklen, men vi har alligevel valgt at udelade hendes efternavn af hensyn til de konsekvenser, hendes udtalelser kan medføre.

Maj-Britt, administrator for 'Nej - til kriminelle indvandrere og islam', udtaler:

Jo færre der kommer til Europa (Danmark) af disse fattigdomsflygtninge (bekvemmelighedsflygtninge) des bedre for os alle. De kender risikoen med sejladsen på overfyldte skibsvrag

- Jeg blev administrator i august sidste år med 182 medlemmer, som voksede til 6050 på et år.

- Min intention med gruppen var at have et sted, hvor vi kunne komme af med vores frustrationer, synspunkter og meninger sammen med ligestillede - det er ikke sundt at bære på disse alvorlige bekymringer selv.

- Jeg havde selv et behov for at møde ligesindede, og at det skulle blive så stor en succes, havde jeg ikke regnet med, men jeg er meget stolt over min gruppe.

- Glemte lige, at det er ok at vi hjælper i nærområder - men lad dem for fanden blive der.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Hvor der er penge, der er Peter