Kenneths værested lukkede: 'Nu er alt kaos'

Tidligere misbrugere har stor risiko for at få tilbagefald, når sparekniven svinges i kommunerne

Kenneth Lillelund er tidligere misbruger og er kommet på værestedet Nøglehullet de seneste 12 år. Her gik han hen, når han skulle starte en hverdag uden stoffer. Nu er værestedet lukket. Foto: Anders Brohus.
Kenneth Lillelund er tidligere misbruger og er kommet på værestedet Nøglehullet de seneste 12 år. Her gik han hen, når han skulle starte en hverdag uden stoffer. Nu er værestedet lukket. Foto: Anders Brohus.
Følg Samfund

- Nøglehullet har hjulpet mig ud af mit misbrug. Det er der slet ingen tvivl om.

Sådan siger tidligere stofmisbruger Kenneth Lillelund om det værested, som han i 12 år har haft som sit andet hjem.

Kenneth er 42 år, arbejder i fleksjob som teknisk isolatør og har været afhængig af heroin og kokain. Han har flere gange brugt værestedet i Horsens til at komme tilbage til livet.

- De her steder er så vigtige for os misbrugere, for det allersværeste er at skabe et liv efter afvænningen.

- Jeg kan godt stoppe med at tage stoffer, når jeg er i behandling, men når jeg så skal stå på egne ben bagefter, bliver det rigtig svært, siger Kenneth Lillelund.

Værestedet lukkede i maj i år efter at være presset helt i knæ uden den nødvendige støtte fra kommunen.

- Før kunne jeg gå hen på Nøglehullet og møde ligesindede, vi hjalp hinanden, og vi kunne se på de andre, at man også kan have det sjovt, når man er clean, siger Kenneth Lillelund.

Rigtig mange tilbagefald
Christina Torp var formand for værestedet og er nu medlem af udsatte-rådet i Horsens Kommune. Hun kendte alle brugerne på Nøglehullet og er dybt forarget over kommunens prioritering.

- Vi har haft voldsomt mange tilbagefald i vores stoffrie netværk efter lukningen. Det er den alvorligste konsekvens.

- Det er bare rigtigt svært for misbrugere at række ud efter andre mennesker, og når de ikke har noget sted at gå hen, bliver de ensomme og falder hurtigt tilbage. Jeg er selv kæreste med en misbruger, så jeg taler af bitter erfaring, siger hun.

Tomrum
Herberget er bare et af i hvert fald fem væresteder, der har drejet nøglen om i år. En stor del kæmper med at opretholde et anstændigt tilbud til de udsatte, og mindst ti er i fare for at lukke, inden året er omme.

Kenneth Lillelund og hans venner står nu med et stort tomrum i hverdagen.

- Der er ikke andre steder, vi kan gå hen. Overhovedet. Vi tidligere misbrugere isolerer os let og trækker os fra samfundet.

- Nøglehullet var et fristed og et samlingspunkt, hvor vi havde en stærk gruppe sammen. Nu er vi splittede og ved ikke, hvor vi skal gå hen for at starte en snak og en almindelig hverdag, siger han.

Mere fra Ekstra Bladet+

'Tøsedrengen'

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind