Annonce:
Annonce:

Sverige intensiverer nu jagten på mulig ubåd

Myndighederne i Sverige intensiverer nu jagten på det, der kan være et fremmed lands ubåd

Annonce:
Følg Samfund

De svenske myndigheder oplyser nu, at der sættes ekstra bemanding ind i jagten på det fartøj, der registreret i Stockholms midterste skærgård.

Det er kommet frem på et pressemøde, som det svenske forsvar holdt klokken 17, og i en dertil hørende pressemeddelelse.

- Jeg har besluttet at øge antallet af enheder med kvalificeret sensorkapacitet i området, siger forsvarets operative leder Jonas Wikström, der vurderer, at de oplysninger, der er kommet ind er meget kvalificeret.

Sent fredag kom det frem, at en person havde indrapporteret undervandsaktivitet i den svenske skærgård, hvilket myndighederne har reageret på ved at sætte militæret ind for at finde ud af, hvad det er for et fartøj. Der bliver spekuleret i, om det er en fremmed ubåd.

Skibe, luftfart og hjemmeværn

Annonce:

Myndighederne er imidlertid meget sparsomme med oplysninger i sagen, men ubåd indgår nu i de officielle meldinger fra Danmarks broderland. Dog vil Jonas Wikström hverken be- eller afkræfte, hvorvidt det er et fremmed lands ubåd, der er registreret.

- Frem til, at det er konstateret noget sådant, er dette ikke en ubådsoperation. Forskellen er, at vi nu har fokus på at indhente information og analyser, siger han i pressemeddelelsen.

Han vil ikke komme ind på, hvor meget mandskab, der er sat ind i jagten, men i går lød det:

Fremmed fartøj i skærgården: Mulig ubåds-alarm i Sverige

- Vi har skibe, luftfartøjer og hjemmeværnspersonale i det pågældende område til at hjælpe med analysearbejdet. Området er meget trafikeret, og derfor er det vigtigt, at vi går ud og fortæller, hvad der foregår, lød det fra Jonas Wikström, operationsleder i det svenske forsvar, i en pressemeddelelse i går.

Sovjetisk ubåd

Annonce:

Det er langt fra første gang, hvis der er tale om en fremmed ubåd i de svenske vande. I 1981 gik en sovjetisk ubåd på grund i den svenske skærgård, mens hele vejens øjne var rettet mod Sverige.

Ligesom det er tilfældet med aktionen, der lige nu pågår, var det også dengang civile, der opdagede besøg fra fremmede magter. Om morgenen 28. oktober så en fisker U137 og slog alarm. Umiddelbart efter startede en international neglebidning, fordi man frygtede, at de sovjetiske styrker militært ville befri den grundede båd. Dramaet endte med, at ubåden blev trukket fri, og den sovjetiske kommando beklagede fejlen.

Efterfølgende kom det dog frem, at der havde siddet en mand med hånden på knappen til at sprænge ubåden til atomer, ifald svensker forsøgte at overtage den.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

I naturen foregår sex, vold, incest og voldtægter
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: