Annonce:
Annonce:

Christiania-film får verdenspremiere i New York

Dokumentarfilm om Fristaden i København kom – efter otte års arbejde - på det store lærred i New York

Hvad ved New York'erne egentlig om Christiania? (Foto: Thea Pedersen)
Annonce:
Følg Samfund

TRIBECA CINEMA, NEW YORK, USA (Ekstra Bladet): Seks års filmoptagelser og otte års filmarbejde kulminerede fredag aften, da en dokumentarfilm om Christiania havde verdenspremiere i New York.

Nok var der ingen kendisser, og den røde løber sad i stedet på en af filminstruktørerne i form af den velkendte trio-prikkede røde Christiania tshirt. Men til gengæld blev et lille stykke danmarkshistorie foldet ud for den amerikanske seerskare.

’Christiania – 40 års besættelse’ hedder filmen, som er en del af filmkataloget på dette års Arkitektur og Design Film Festival i New York.

Amerikansk forelskelse

- Vi blev så fascinerede af Christiania i 2005. Dengang var der ikke lavet nogle engelsksprogede dokumentarfilm, så vi ønskede at lave en film om det sted, vi blev forelskede i, siger filminstruktør Robert Lawson til Ekstra Bladet.

Annonce:

Sammen med filmens anden instruktør Richard Jackman har han i årevis fulgt med i christianitternes liv på godt og ondt og tager seerne med tilbage, da det hele startede: Fra Bådsmandsstræde Kaserne blev til et besat fristed, hippie-landsby og i dag en kulturinstitution i København.

Filmen følger blandt andet christianitterne Nis Jensen, Hélène Claire Jensen og Ole Lykke. Hver gengiver de 70'ernes idealisme til nutidens realisme, hvor folkeaktier, politikonfrontationer og hashmarkedet er blevet en del af Fristaden.

Sidstnævnte betød da også, som langt de fleste, der bevæger sig ind på Christiania med et kamera over skulderen, at hashgaden var forbudt område, hvis de ville undgå problemer.

Historisk kæmpe-hashsag begynder i dag
Tiltalte i Christiania-sag nægter sig skyldige

Politimand vil beholde Staden
Evig aktuelt står 76 hashhandlere fra Pusherstreet i dag tiltalt for et omfattende hashmarked, efter politiets kæmpe-razzia i foråret. Af de mere kuriøse citater i filmen er det derfor værd at gengive dette fra en dengang højerestående politimand: 

Annonce:

- Jeg respekterer og mener, at Christiania skal blive ved med at eksistere. Jeg synes, det er en god idé, at der er et område, hvor folk kan bryde reg… altså ikke bryde reglerne men gå til grænsen og udvikle ting, som vi ikke gør. Jeg synes, det er et godt sted i et samfund som vores at have rum til den slags, lyder det fra dengang vicepolitiinspektør Lars Haugaard fra Københavns Politi, der er en tilbagevendende figur i filmen.

Filmen er med sine 76 minutter både dybdegående, interessant og et humoristisk 'besøg' bag om Fristaden. Men med optagelser startet i 2006 og afsluttet i 2011, for først at nå lærredet i 2014, kan filmen selvsagt kritiseres for at virke en anelse udateret.

Se trailer her:

Christianitter må vente på premiere

Målet med dokumentaren har ifølge instruktørerne været at gøre amerikanerne opmærksomme på det lille unikke samfund.

- Jeg tror, at mange amerikanere vil se deres eget ønske-samfund reflekteret i filmen. Mange tror, at de selv styrer deres liv, men det er ikke sandt. Men filmen viser jo, at det kan lade sig gøre, udtaler Robert Lawson.

Annonce:

’Christiania – 40 års besættelse’ (Christiania - 40 Years of Occupation', red.), der i Danmark er blevet afvist af CPH:DOX, vises igen i dag søndag i New York i overværelse af bl.a. den danske generalkonsul, og planlægges i øvrigt at have premiere for christianitterne selv i starten af det nye år.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Hvis folk ønsker Ellemann det godt...
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: