Du kan her rette dine indstillinger for, om vi må sætte cookies og bruge persondata.
Rapportér annonce
Du har mulighed for at rapportere denne annonce til annonceafdelingen på Ekstra Bladet, hvis du enten finder annoncen upassende eller at annonceringen er ulovlig.
Vær opmærksom på at du er i gang med at anmelde en annonce som værende ulovlig, er du sikker på du vil fortsætte? (En ulovlig annonce overtræder gældende lovgivning, læs mere her)
Tak for din påbegyndte anmeldelse. Vi har flere retningslinjer for annoncering på Ekstra Bladet, som skal overholdes, og hvis vi finder at annoncøren ikke har overholdt disse, vil de blive frataget muligheden for at annoncere på Ekstra Bladet fremadrettet. Det vil hjælpe os meget, hvis du vil skrive en uddybende kommentar nedenfor, så vi kan få lokaliseret annoncen og tjekket op på om vores retningslinjer overholdes.
Tak for din påbegyndte anmeldelse. Vi vil gerne høre din begrundelse for din anmeldelse, så vi kan undersøge annoncen, da vi tager alle indsendte anmeldelser alvorligt. Det vil hjælpe os meget, hvis du vil skrive en uddybende kommentar nedenfor.
Din begrundelse skal som minimum bestå af 30 tegn
Tak for din henvendelse
Din anmeldelse er nu afsluttet. Tak fordi du bidrager til EB.dk.Annoncerne på EB.dk er en essentiel indtægtskilde, som sørger for at Ekstra Bladet hver dag kan udkomme, og holde danskerne oplyste om hvad der foregår rundt omkring i verden.
Fejl
Der skete en fejl med afsendelsen af rapporteringen.
Regeringen straffer syge, som prøver at arbejde, men bliver syg igen. Socialrådgivere kritiserer regeringen for 'dårligt håndværk'. Ministeren beklager fejlen
Mette Frederiksen gider ikke at snakke om sit lovsjusk, da hun ikke længere er beskæftigelsesminister (Foto: Line Ørnes Søndergaard).
Annonce:
Følger SamfundFølg Samfund
Det er med risiko for at måtte gå fra hus og hjem, når sygemeldte danskere vælgere at træde ind på arbejdsmarkedet igen.
Den daværende beskæftigelsesminister Mette Frederiksen skabte nemlig i forbindelse med sin sygedagpenge-reform et hul, som lader syge stå med tomme lommer. Reformen, som alle partier undtagen Enhedslisten stod bag, skulle ellers sikre de syge et økonomisk sikkerhedsnet.
Problemet er, at hvis du har opbrugt dine sygedagpenge i den første periode, og du bliver syg igen, kort efter du er raskmeldt, får du ingen sygeydelse. Du kan i stedet for søge om kontanthjælp.
Annonce:
Her opstår det andet problem, da ikke alle er berettiget til kontanthjælp på grund af reglen om gensidig forsørgelsespligt. Derfor bliver eksempelvis en kræftpatient straffet økonomisk, hvis vedkommende prøver at arbejde, men må give op og melde sig syg igen.
Det betyder reglerne for dig:
Hul i loven: Har du fået sygedagpenge i mere end 22 uger i de 9 forudgående måneder og melder dig rask, men efter en kortere periode må melde dig syg igen, så er du ikke berettiget til at få såkaldt ressourceforløbsydelse eller sygedagpenge.
Ressourceforløbsydelse: Hvis du ikke får forlænget retten til at modtage sygedagpenge efter 22 uger som sygemeldt, stopper kommunen med at udbetale dine sygedagpenge. I stedet for skal du deltage i et jobafklaringsforløb, hvor du sammen med kommunen finder ud, hvad der skal ske. Under dette forløb, modtager du ressourceforløbsydelse, som svarer til kontanthjælp.
Alvorligt problem
Det er et alvorligt problem, mener man hos Kræftens Bekæmpelse.
– Vi ved, at det er gået ud over kræftpatienter, da vi har været i kontakt med flere, som ikke får nogen ydelse på grund af reglen, siger Laila Walther, chef for Patientstøtte og Lokal Indsats i Kræftens Bekæmpelse.
Og det har alvorlige konsekvenser for de syge, når de skal slås med økonomien under deres sygdom, mener socialrådgiver hos 3F Karin Pedersen
– Det resulterer i, at de syge bliver meget belastet, og det kan betyde, at nogle må forlade deres hjem, fordi de ikke kan betale deres regninger. Derfor bliver nogle presset til at begynde på arbejde igen, mens de er syge. Og man bliver ikke rask ved ikke at have nogen indtægt - tværtimod, siger hun.
Så stor er forskellen:
Ressourceforløbsydelse:
Voksen (over 25 år og forsørger barn): 14.203 kroner per måned.
Sygedagpenge:
16.300 kroner per måned.
’Dårligt håndværk’
Annonce:
På Rigshospitalet kritiserer socialrådgiver Lisjan Overlade Andersen Beskæftigelsesministeriet for at have overset problemet.
– Jeg tænker, at det er en fejl, og jeg må sige, at der er tale om et dårligt håndværk, hvis man lader syge stå endnu svagere end før, siger hun.
Hos 3F er man heller ikke synderligt imponeret over Mette Frederiksens politiske håndværk.
– Man burde have forudset problemet. Regeringens dagsorden var at sikre, at alle syge kunne klare sig økonomisk. Så det er ærgerligt, at man laver en fejl, siger Karin Pedersen, socialrådgiver.
Ekstra Bladet har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Mette Frederiksen, men hun ønsker ikke at stille op til et interview.
Ministeren lægger sig fladt ned: En beklagelig fejl.
Ekstra Bladet har spurgt beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen, hvorfor personer, der har opbrugt deres sygedagpenge i deres først periode og som bliver syge igen, efter kort tid som raskmeldte, bliver straffet ved ikke at få nogen økonomisk hjælp.
’Det er en meget beklagelig fejl i loven, som hverken ministeriet, kommunerne, berørte organisationer eller for den sags skyld Folketinget var opmærksomme på, da vi gennemførte reformen af sygedagpenge. Men det er vi blevet nu. Det er derfor, at vi retter op på situationen – og også gør det bagudrettet’, skriver han i en mail.
- Hvem bærer ansvaret for fejlen?
’Det er selvfølgelig regeringens ansvar – og det er også derfor, at vi retter op på situationen så snart, at vi bliver klar over det. Vi har samtidig varslet over for kommunerne, at ændringen er på vej, så de kan håndtere det bedst muligt i forhold til borgerne, indtil den træder i kraft.’
- Mette Frederiksen sagde i sommer, at sygedagpenge-reformen skulle sikre livstruet syge sygedagpenge uden hele deres sygdom. Strider det ikke imod regeringens politik, at alvorlige, livstruende syge nu ikke kan få sygedagpenge på grund af reglen?
’Intet menneske, der er for syg til at arbejde, skal fremover opleve at stå uden offentlig forsørgelse. Det har været regeringens præmis for reformen, og det er derfor, at vi gennemfører denne ændring med tilbagevirkende kraft. Før