- Det er slet ikke godt for os at have så mange. Set på landsplan er det helt forkasteligt at have så mange, siger Svend Vilhelmsen, der bor i Rødby på Lolland.
Han taler om de mange asylansøgere, der i øjeblikket befinder sig på midlertidige asylcentre på Lolland.
Ekstra Bladet møder ham foran Brugsen i Rødbyhavn, og han mener, at regeringen sender for mange penge til at bekæmpe ebola, og tager imod for mange asylansøgere.
Grædende læge: Jeg vil have mine børn til Danmark
- Jeg synes stadig ikke, at de gamle her i landet har det for godt, så jeg er ikke helt tilfreds. Men hvis de skal være her, er det jo ikke mig, der bestemmer det, siger Svend Vilhelmsen.
I den seneste tid har Lolland-Falster modtaget over 300 midlertidige asylansøgere, og Svend Vilhelmsen er ikke den eneste beboer i Rødby, der er utilfreds.
Utrygge
- Jeg synes ikke det er rigtigt. For efter hvad man hører, så var det Langelands Kommune, der sagde ja til dem. Og så sender de dem herover, siger Majbrit Juul, der bor i Rødby.
Hvorfor?
- Det er ikke fordi, jeg har noget imod asylansøgere, men jeg synes bare vi har for mange i området.
Hvordan påvirker det området?
- Jeg synes folk de virker utrygge. Når folk udtaler sig, så handler det om, at 'de' stjæler cykler, og så er de forargede over, hvor mange lommepenge 'de' har, siger Majbrit Juul.
Krig gør ikke indtryk
Vi har lige talt med nogle af de her asylansøgere. De kommer jo fra krigshærgede områder, og er flygtet med deres familier. Gør det indtryk på dig?
- Næh, for mændene kan bare blive hjemme og passe deres land, og forsvare deres land.
Men der er jo krig?
- Så må de sgu da også forsvare det. Og så må de sende konen og børnene afsted, siger Majbritt Juul.
Der er dog også beboere i Rødby, der byder deres nye naboer velkomne.
Mere liv i byen
- Der er kommet lidt mere liv igennem byen. De bevæger sig meget rundt hernede, så det giver lidt mere liv. Personligt lægger jeg ikke så meget mærke til dem, da jeg bor i den anden ende af byen, siger Carsten Nielsen.
Synes du det er positivt eller negativt, at de er her?
- Jeg synes det er positivt, at vi hjælper dem, når de er i nød.
Hans holdninger bakkes op af biavler Anker Skov.
En forpligtelse
- Jeg synes det er helt fint, at de kommer. Hvis jeg var i nød, ville jeg sætte pris på, at nogle ville hjælpe mig, så det er okay, siger biavleren, der ofte ser asylansøgerne i bybilledet.
Han mener, at det rent økonomisk kan bidrage positivt til byen.
- Vi har en forpligtelse til at sige, at de er velkomne, lyder det fra Anker Skov.
Her fortæller vicepolitiinspektør Jan Schmidt, der leder Udlændingekontrolafdelingen i Maribo, om de flygtninge, som bliver smuglet ind i Danmark (foto: Per Rasmussen / reporter: Jacob Høngaard Jensen)