Mette Frederiksens hårde afslag: Udviser syg til sikker dødsdom

Når udvisning bliver eksekveret, betyder det en langsom, pinefuld kvælningsdød for 31-årig flygtning fra Afghanistan, frygter hans læger

Muskelsvind har ødelagt denne unge afghaners evne til at trække vejret ordentligt - og uden respirator vil han blive kvalt langsomt og dø hurtigere af sin sygdom. (Foto: Jonas Olufson)
Muskelsvind har ødelagt denne unge afghaners evne til at trække vejret ordentligt - og uden respirator vil han blive kvalt langsomt og dø hurtigere af sin sygdom. (Foto: Jonas Olufson)

Læs hele historien i Ekstra Bladet i dag - og på EKSTRA. Deltag i debatten i kommentarfeltet under artiklen og på Facebook.

Når de danske myndigheder om kort tid sender muskelsvindsramte Ehsan Nayebi hjem til Afghanistan, følger en sikker dødsdom med i bagagen.

Det fastslår flere overlæger, som Ekstra Bladet har talt med.

- Hvis man tager behandlingen fra ham, så vil han være død inden for ganske få år.

- Det vil foregå sådan, at angst og kvælningstilfælde vil tiltage, vurderer Ole Gredal, der er overlæge med ekspertise i muskelsvind.

Vagthund Sådan endte Ehsan i Danmark

Også de specialister, der behandler Ehsan på Glostrup Hospital, bakker i flere journaler op om den syge mand: uden sin respiratorbehandling vil han blive udsat for, hvad der svarer til tortur.

Ehsan fik 7. oktober sit andet afslag på humanitært ophold i Danmark.

Se også: En dødsdom i bagagen

Justitsministeriet skriver i afslaget, at han ikke lider af en ’meget alvorlig fysisk sygdom, som efter ministeriets praksis kan begrunde meddelelse af humanitær opholdstilladelse’.

Problemet er bare, at behandlingen ikke er en mulighed for 31-årige Ehsan i hans hjemland.

Ministeriet har aldrig undersøgt, om det faktisk er muligt for Ehsan at komme under kyndig og vedvarende lægebehandling i Afghanistan. Men der mangler både strøm og hospitalsadgang.

Reportage: Jonas Olufsen

Sendes Ehsan til Afghanistan, hvor han ikke vil kunne få hjælp til vejrtrækningen, vil det derfor med sikkerhed gå hårdt ud over hans helbred, vurderer flere danske læger:

- Hvis den lave iltprocent er tilstrækkelig langvarig, kan kredsløbet, hjertet og hjernen tage skade.

- Der vil uden tvivl betyde, at hans livslængde vil blive væsentligt forkortet, fordi hans organer bliver slidt op, siger overlæge Michael Sprehn fra Respirationscenter Syd.

Læs hele historien i Ekstra Bladet i dag - og på EKSTRA. Deltag i debatten i kommentarfeltet under artiklen og på Facebook.

Sidste nyt: Nu bliver sagen genoptaget

Ekstra Bladet har forgæves forsøgt at få et interview med justitsminister Mette Frederiksen (S) om Ehsans sag og om kritikken af ministeriets nuværende praksis på området. Kort før avisens deadline tirsdag besluttede ministeriet dog ifølge Ehsans advokat at genoptage sagen.

Ministeriet vil nu spørge de afghanske myndigheder – som man ifølge Ekstra Bladets oplysninger ikke tidligere har inddraget i sagen – om mulighederne for, at Ehsan kan få den livsnødvendige behandling i Afghanistan.

Samtidig oplyser ministeriet i en mail, at det er regeringens plan næste forår at fremsætte et lovforslag, så det fremover bliver muligt at anke afgørelser om humanitært ophold til Flygtningenævnet. Selve sagsbehandlingen skal i den forbindelse også flyttes fra Justitsministeriet til Udlændingestyrelsen.

Således skriver ministeriet i sin udtalelse til Ekstra Bladet:

”Betingelserne for at få humanitær opholdstilladelse på grund af sygdom er meget strenge. Men omvendt skal vi hjælpe dem, der er alvorligt syge, og som ikke kan få behandling i deres hjemlande.

Det beror på en konkret vurdering, om en ansøger lider af en så alvorlig sygdom, at der kan gives humanitær opholdstilladelse. Når ministeriet foretager denne vurdering, lægges de lægelige oplysninger uprøvet til grund. Der stilles med andre ord ikke spørgsmål ved den stillede diagnose.

I dag afgøres sager om humanitært ophold i Justitsministeriet, og afgørelserne kan ikke indbringes for anden administrativ myndighed. Med det forslag, som regeringen vil fremsætte til februar, indføres der imidlertid en to-instansbehandling, idet sagerne flyttes til Udlændingestyrelsen med klageadgang til Flygtningenævnet.”

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Claus Jessen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen