Derfor vil nordmænd ikke sprænge drilsk fjeld

Fjeldet 'Mannen' har ikke opført sig som ventet, men alligevel vil nordmænd ikke tvinge jordskred i gang

Fjeldet 'Mannen' gemmer måske på et større skred, men nordmændene må væbne sig med tålmodighed. (Foto: AP)
Fjeldet 'Mannen' gemmer måske på et større skred, men nordmændene må væbne sig med tålmodighed. (Foto: AP)

Det norske fjeld 'Mannen' har de seneste dage bevæget sig langt mere end normalt, og tidligere tirsdag ventede de norske forskere, at et stykke af fjeldet kunne styrte ned ad bjerget når som helst - forventeligt omkring midnat.

Se også: Sidste nyt fra fjeldet: Geologerne forstår ikke hvad der sker

Siden har de norske geologer dog trukket i land, fordi fjeldet ikke opfører sig som ventet, og de tør derfor ikke komme med bud på, hvornår der sker et skred af dele af fjeldet - hvis det overhovedet sker.

Se også: Ekspert: Derfor styrter det norske fjeld i grus

I andre lande ser man blandt andet, at man præventivt foretager sprængninger ved fare for laviner eller jordskred, men den plan har de ikke tænkt sig at følge i Norge.

- I et ustabilt område som Mannen, som har en samlet volumen på 15 millioner kubikmeter med ustabilt fjeld, er det svært at sprænge 100.000 kubikmeter væk, siger Reginald Hermanns, der er skredekspert ved Norges Geologiske Undersøkelse (NGU) til VG.

Vil ikke gøre ondt værre
De norske geologer har hele tiden talt om en mulighed for, at 120.000 kubikmeter ventes at styrte ned fra fjeldet, og 15 millioner kubikmeter ville derfor gøre betydeligt mere skade. Netop derfor holder nordmændene sig at at forsøge at sprænge fjeldet.

- Det er fordi det kan destabilisere større masser af fjeld, og det er ikke ønskeligt at gøre ondt værre. Et kollaps af 15 millioner kubikmeter fjeld på Mannen vil have enorme konsekvenser som for eksempel en opdæmning af Rauma (en elv der løbet nær Mannen, red.) med potentielle dæmningsbrudsscenarier, forklarer Reginald Hermanns.

Se også: Fjeld ved at falde sammen: Sten har løsnet sig i nat

En afgørende faktor for, om dele af fjeldet vil styrte sammen eller ej, er mængden af regnvand, der ligger sig i sprækkerne i fjeldet og er med til at skille det ad. Fordi noget af nedbøren på fjeldet er begyndt at falde som sne, giver det nogle usikkerheder i forhold til, hvornår fjeldet styrter sammen.

Flere nordmænd har derfor undret sig over, hvorfor der ikke bliver fløjet brandslukningshelikoptere op til stedet for at smide ekstra vand på bjerget. Det scenarie afviser geologen dog også.

- Det er ikke aktuelt at bruge på sådanne komplekse situationer, siger han.

Håber det vil styrte
Det er endnu usikkert, hvor store ødelæggelser, et skred af dele af fjeldet vil skabe, men de indbyggere der bor i området neden for fjeldet er blevet evakueret, og det ventes derfor ikke, at mennesker vil komme i fare ved et styrt.

Derfor håber geologerne nu på at fjeldet styrter sammen af hensyn til indbyggerne, der ikke skal fortsætte med at gå rundt i uvished.

- Vi er lidt bange for, at det skal stabilisere sig igen. Vi håber, at det er kommet så langt, at der ikke er nogen vej tilbage, siger Lars Blikra, chefgeolog ved NGU, til VG.

Ifølge den danske lektor ved Institut for Geoscience på Aarhus Universitet Bo Holm Jacobsen, er det hovedsageligt i tilfælde af, at nedstyrtningen kan skabe fare for oversvømmelser eller tsunamier, at der reelt kan komme mennesker i fare.

- Stenskredet kan gå ned og opdæmme en elv, og så kommer der en sø bagved. Og i det øjeblik søen er blevet høj nok, vil vandet begynde at slide sig igennem stenbunken, og det kan danne en flodbølge, forklarede han tidligere til Ekstra Bladet.

Som det ser ud nu, er der dog ikke fare for, at noget lignende kan ske ved Mannen.

NGU afholder et pressemøde tidligt onsdag morgen, hvis ikke der er sket noget med fjeldet i løbet af natten.

Til sidst kan vi kun opfordre til at følge dette råd fra en norsk Twitter-bruger:

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere