Annonce:
Annonce:

Ekspert: Rusland vil vise, at de ikke længere er en tandløs, beruset bjørn

Rusland har optrappet signal-krigen mod vesten. De har behov for at vise, at de skal tages alvorligt, mener en dansk ekspert

Præsident Vladimir Putin vil vise verden, at Rusland ikke længere bare er en 'tandløs beruset bjørn'. (Foto: AFP/AP).
Præsident Vladimir Putin vil vise verden, at Rusland ikke længere bare er en 'tandløs beruset bjørn'. (Foto: AFP/AP).
Annonce:
Følg Samfund

Nato oplyste onsdag, at der i de seneste dage er blevet observeret usædvanligt mange russiske militære flyvninger over europæisk luftrum. Samtidig er det kommet frem, at Rusland i sommer simulerede et missilangreb på Bornholm.

Nato melder om usædvanlige russiske flyvninger

Det betyder dog ikke, at vi er på randen af en storkrig mellem vesten og Rusland, men det er dog en optrapning af situationen, mener en dansk ekspert.

- Jeg tror ikke, danskerne skal ligge søvnløse, siger lektor ved Center for War Studies på Syddansk universitet, Jens Ringsmose.

Drive en kile ind
- Er det bare business as usual?

- Nej det er det ikke, fordi omfanget har været tiltagende i det sidste års tid. Det hænger utvivlsomt sammen med Ukraine-krisen og det forøgede spændingsforhold mellem Rusland og vesten.

- Hvad opnår de ved at provokere et lille land som Danmark?

Annonce:

- Meget af det, som russerne foretager sig lige nu, handler om at teste vesten, og det er ikke kun med flyvningerne. Man optræder også aggressivt i andre sammenhænge. Det gør de blandt andet ved at sejle ind i de baltiske landes farvande med flådefartøjer. Det var formentlig også russerne, der bortførte en estisk grænsevagt tidligere i år.

Verdens mest magtfulde mand

Det gør de for at teste sammenholdet i vesten. De håber på, at de kan drive en kile ind mellem nogle af Nato-landene. Måske vil de også teste, hvordan vesten reagerer på forskellige provokationer, forklarer Jens Ringsmose.

Den røde linje
- Rusland har behov for at vise, at man ikke længere er en tandløs, beruset bjørn. At man skal regne med dem som en alvorlig spiller.

- Hvad er det endelige mål ved at så splid mellem Nato-landene?

- Det vil styrke Rusland, hvis vesten fremstår splittet, men det helt overordnede mål er at undgå, at Nato udvider østpå. Det store skrækscenarie i Moskva er, at Ukraine skulle gå hen og blive en del af Nato.

Putins nye varme krig

Med Ruslands engagement i Ukraine har de vist vesten, at der er en rød linje.

Annonce:

- Man kan også sige, at deres taktik har fungeret. Hvis Ukraine bliver en del af Nato, så bliver det i hvert fald først om mange år, siger eksperten.

Lysår fra USA
Han understreger dog, at selv om fronterne ikke har været så hårdt optrukne siden den kolde krig, så er vi langt fra det konfliktniveau, som man så i slutningen af 80'erne.

- Situationen er helt anderledes i dag. Magtforholdet er skiftet. Dengang var Rusland stadig den lille over for USA, men forskellen var ikke så stor. Nu er russernes forsvarsbudget lysår fra at kunne matche det amerikanske.

Han kunne have startet 3. Verdenskrig

Ud over forskellen i det militære styrkeforhold så peger eksperten også på, at der ikke er de samme ideologiske forskelle som under den kolde krig.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Vi synes, Lars Løkke mangler skam i livet
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: