Annonce:
Annonce:

Kaos i folkeskolen: Lærerne flygter

Antallet af lærere der siger op eller langtidssygemelder sig er stigende på skoler i hele landet

Ifølge elever, forældre og lærere hersker der lige nu kaotiske tilstande på Løjtegårdsskolen, hvor mere end hver fjerde lærer siden sommerferien har kvittet jobbet eller langtidssygemeldt sig. Foto: Linda Johansen
Ifølge elever, forældre og lærere hersker der lige nu kaotiske tilstande på Løjtegårdsskolen, hvor mere end hver fjerde lærer siden sommerferien har kvittet jobbet eller langtidssygemeldt sig. Foto: Linda Johansen
Annonce:
Følg Samfund

Er du lærer, eller kender du en, som har fremskyndet sin pension eller sagt op på grund af de nye arbejdstidsregler? Tip os på SMS 1224 (alm. SMS-takst) eller send en mail til 1224@eb.dk.

Imens flere kollegaer allerede har sagt op eller er gået ned med stress, så hænger flere andre af lærerne på Løjtegårdsskolen i Tårnby Kommune i neglene.

De føler sig hårdt presset af de arbejdstidsregler, som trådte i kraft i august.

For selv om den såkaldte lov 409 åbner op for det, så har Tårnby Kommune afvist at lave en lokalaftale med sine skoler. I stedet håndhæver de strengt lovens krav om fuld tilstedeværelse på skolen og flere undervisningstimer.

Annonce:

- Lærerne i Tårnby Kommune er udfordrede. Vilkårene er meget kritisable. De skal undervise flere timer end landsgennemsnittet og har dermed væsentlig mindre tid til forberedelse. Det går voldsomt ud over kvaliteten af undervisningen, forklarer Ulla Erlandsen, der er formand for Amager lærerkreds.

TV: Syvårige Lucia mangler sin lærer

Men Løjtegårdsskolen er langt fra alene.

Ekstra Bladet har været i kontakt med 33 af landets i alt 76 lærerkredse. I 28 kredser melder man om, at et stigende antal lærere har fremskyndet deres pension eller har sagt deres job op på grund af de nye arbejdstidsregler.

I 17 af de lærerkredse Ekstra Bladet har talt med, har man opgjort sygefraværet siden august. I 14 af kredsene melder man om klart stigende sygefravær. Nogle steder er sygefraværet steget med mere end 100 procent sammenlignet med samme periode sidste år.

- Når mange lærere stopper, mister skolerne en masse erfaring. Og det er klart, at det kan vær uheldigt, hvis for mange skifter på en gang, siger Lejf Moos, der er lektor ved Institut for Uddannelse og Pædagogik på Aarhus Universitet.

Annonce:

Han peger på, at indførelsen af en ny skolereform og nye arbejdstidsregler på en gang er et problem.

- Det er torskedumt at gøre det hele samtidig. Det er klart, at det får nogle konsekvenser på skolerne og i klasselokalerne. Hvis det ikke er planlagt, kan det også virke voldsomt for børnene, hvis de pludselig skal forholde sig til mange nye lærere på én gang, påpeger Lejf Moos.

Ekstra Bladet har været i kontakt med Susanne Hammer-Jakobsen, der er chef for børneforvaltningen i Tårnby Kommune, men hun har ikke ønsket at udtale sig.

Reglerne som presser lærerne

- Lov 409, som fastsætter nye regler for lærernes arbejdstid, trådte i kraft 1. august i år.

- Danmarks Lærerforening har tidligere været aftalepart ved indgåelse af aftaler om lærernes arbejdsvilkår. Det er ikke tilfældet med Lov 409, der er udarbejdet af regeringen og Kommunernes Landsforening og vedtaget af et stort flertal i Folketinget.

- Kommunerne har ifølge Lov 409 mulighed for at indgå lokale arbejdstidsaftaler i kommunerne. Der kan indgås aftaler mellem kreds og kommune eller mellem leder og tillidsrepræsentant på skolerne.

- Lov 409 kræver, at lærerne er på skolen i hele deres arbejdstid. Det gælder også under f.eks. forberedelse.

- Loven lægger desuden op til, at lærerne skal undervise mindst to timer mere om ugen. I nogle kommuner er lærerne dog endt med at skulle undervise meget mere end det.

Kilde: Danmarks Lærerforening

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Digital arrogance har skabt et samfund med A- og B-borgere
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
BREAKINGBREAKING
Annonce:
Annonce: