Annonce:
Annonce:

Rygernes sidste helle er bag tremmer

Fængselsceller er ikke omfattet af rygeloven, og røgen generer hver fjerde indsatte samt nogle af de ansatte

(Arkivfoto: Polfoto)
(Arkivfoto: Polfoto)
Annonce:
Følg Samfund

Der er indført rygeforbud indendørs overalt på de danske arbejdspladser og flere steder i det offentlige rum, men i fængsler og arresthuse har de indsatte lov at ryge i cellerne.

Men det er ikke alle, som jubler over den mulighed.

Ifølge en undersøgelse foretaget af Kriminalforsorgen blandt 1570 indsatte er hver fjerde generet af andre fangers tobaksrøg, som trænger ud i fælleslokaler og hænger i luften. Det skriver fagbladet Fængselsfunktionæren.

Utilfredsheden er størst i de lukkede fængsler, hvor 29 procent af de indsatte generes af røgen, mens det i arresthusene er 21 procent.

Blandt de ansatte i landets fængsler er der også utilfredshed med røg. Fængselsforbundet, der organiserer 3600 medlemmer, ser helst, at de danske fængsler bliver helt røgfri.

Annonce:

Som reglerne er i dag, må de indsatte ikke ryge i deres celler, når der er personale til stede. Men fængselsbetjente kan ikke undgå røg, hvis de samtidig skal passe deres job, mener Fængselsforbundet.

- Hvis vi skal indrette vores arbejdsdag efter, at de indsatte ikke må ryge, når der kommer kontrol, så bliver det lidt absurd. Når vi skal ind og lede efter stoffer, skal vi kunne føre kontrol, uden at de indsatte ved, at vi kommer, siger Ina Rasmussen, forbundskasserer i Fængselsforbundet.

Direktoratet for Kriminalforsorgen er i øjeblikket ved at se på konsekvenserne af et eventuelt forbud mod rygning i cellerne.

Det er dog på Christiansborg, der skal vedtages en ændring, men hverken SF eller Socialdemokratiet vil ændre loven.

- Vi skal ikke have en strammere rygelov for de indsatte i fængslerne end ude i samfundet. Helt almindelige mennesker kan gå ud og ryge, hvor de vil. Den mulighed har folk i fængsler ikke, siger SF's sundhedsordfører, Özlem Cekic.

Hun anerkender, at der kan være et problem for de ansatte og er åben for at diskutere, hvordan det kan imødekommes.

Annonce:

Hos regeringen vil Socialdemokraternes sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen, heller ikke ændre reglerne. Han mener, at ledelsen i fængslerne kan lave nogle regler, der mindsker gener fra røg.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Politiske skandaler har siden 2003 udløst 12 kommissioner
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: