Ekspert: Derfor er nabokrig så dramatisk

Nabostridigheder udvikler sig ofte voldsomt i forhold til andre konflikter. Den helt tætte daglige kontakt er årsagen, mener ekspert

En Harry-dukke var omdrejningspunktet i en bitter nabostrid på Amager. Kvinde har fået tilhold for at hænge dukker om i haven (Foto: Claus Lunde)
En Harry-dukke var omdrejningspunktet i en bitter nabostrid på Amager. Kvinde har fået tilhold for at hænge dukker om i haven (Foto: Claus Lunde)

Er du involveret i en nabostrid, så kontakt os i en sms/mms til 1224 (alm. takst) eller send en mail til 1224@eb.dk.

Nabostridigheder mellem to parter kan udvikle sig så dramatiske, at det bliver ulideligt at være i sit eget hjem.

Senest har politiet været tvunget til at give en kvinde fra Amager et tilhold, fordi hun blandt andet hang Harry-dukker med dildoer op ved sin nabos hegn.

Den var endnu en gang for retten fredag morgen og kører på tredje år. Ifølge konfliktmægler i Conflictor Ronnie Siegumfeldt Andersen kan den daglige tætte kontakt årsagen.

Nabostrid: Hængte dukker med dildoer op ved naboens hegn

- Du kan sammenligne det med familiesammenføringer, hvor du ikke kan komme ud af det uden at tage dramatiske skridt. Parterne bliver ofte fastlåste, fordi de er svære at frigøre sig fra problemet. Derfor kan den slags konflikter være mere voldsomme.

- Man bor jo meget tæt op og ned af hinanden, og du deler nødvendigvis ikke værdier med dine naboer. Derfor kan nogle banale stridigheder, såsom hvis den ene lave havearbejde tidligt om morgenen, give problemer. Vi er ikke længere afhængige af at have et godt naboskab, og derfor er vores tolerancetærskel lavere i dag, siger Ronnie Siegumfeldt Andersen til Ekstra Bladet.

Hvis du alligevel ender i en bitter strid på koteletgrunden, så er der hjælp at hente.

- Mange gange kan folk have kommunikeret sammen i rigtig lang tiden, uden at have hørt hvad de andre har sagt. Jeg arbejder ud fra et konfliktsyn, der hedder, at en konflikt er to forskellige oplevelser af virkeligheden, der ikke på fredelig vis kan eksistere på samme tid.

- Derfor handler det om at søge dialogen, og hvis det er meget svært, så gælder det om at få hjælp udefra - fra eksempelvis en konflikmægler. Herfra handler det om at blive enige om at være uenige. Parterne får dermed lov til at fortælle hinanden om deres virkelighed hver især, siger Ronnie Siegumfeldt Andersen til Ekstra Bladet.

Den bizarre retssag med dukkerne og dildoerne endte fredag morgen i Københavns Byret, men det er en meget dårlig ide, mener eksperten.

- En retssag har den ulempe, at der altid er en taber og en vinder. Her har du ikke mulighed for at tage hensyn til begge parter. Muligheden for at bevare kontrollen over konflikten forsvinder, så en retssag kan i virkeligheden være med til at eskalere det hele, siger Ronnie Siegumfeldt Andersen.