Annonce:
Annonce:

Det koster at være nabo til vindmølle

Ifølge nyt studie koster det husejere op mod 14 procent af boligens værdi, hvis man er nabo til en vindmølle.

Annonce:
Følg Samfund

Udsigten til at få en vindmølle som nabo har altid været en bitter pille at sluge for boligejere.

Og nu viser nyt studie, at boligejere, der bor tæt ved vindmøller, lider et økonomisk tab på 7-14 procent af boligens værdi.

Det fremgår af et studie af 12.640 bolighandler fra 2000-2011, som tre forskere fra Københavns Universitet netop har offentliggjort resultaterne af i det videnskabelige magasin Land Economics.

Det er især støj, som har betydning for prisen, men også alene udsigten til en vindmølle trækker ned.

Ifølge modellen falder prisen for eksempel 0,25 procent for hver 100 meter, vindmøllen rykkes tættere på huset, mens støj i niveauet 40-49 decibel sænker prisen med syv procent.

Forskerne bag studiet håber, at resultaterne kan bruges som en model til at placere vindmøller i fremtiden.

Annonce:

- Studiet kan bruges til at placere vindmøller der, hvor de økonomiske konsekvenser ikke er så høje for naboerne, og hvor det skaber mest mulig værdi for samfundet, siger Toke Emil Panduro, en af forskerne bag studiet.

I Landsforeningen Naboer til Kæmpevindmøller håber man, at den ny viden kan sikre, at færre boligejere fremover skal bo klods op af en mølle.

- Det glæder mig, at man bliver mere bevidst omkring, hvad vindmøller betyder for ejendomsværdien. Og jeg håber, at man kan bruge det til bedre planlægning, for der bliver kun taget små hensyn til naboer, når man opstiller vindmøller i dag, siger formand Tone F. Brix-Hansen.

Hos Danmarks Vindmølleforening anerkender man studiets konklusioner, men advarer mod at bruge modellen til at afgøre, hvor det er bedst at stille vindmøller op.

- Studiet tegner et historisk billede, men det kan vi ikke bruge i dag. Det er mange lokale forhold, der afgør, hvor store boligernes værditab er. Så jeg tror ikke, man kan bruge en statistisk model ude i det virkelig liv, siger direktør Asbjørn Bjerre.

Annonce:

Han peger på, at der allerede bliver taget højde for naboernes økonomiske tab, da boligejere siden 2009 har kunnet søge om erstatning gennem den såkaldte værditabsordning.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hun vil død og pine med i en regering
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: