Annonce:
Annonce:

Skotsk politiker sætter hælene i: Vil sætte prop i dansk rigmands opkøb af jord

Skotsk politiker vil nu stoppe udlændinge i at købe mere land, med mindre de bosætter sig højlandet

Anders Holch Povlsen (tv.) spiser her frokost med Kevin Magnussen, som han sponsorerer. Ud over Formel 1 har rigmanden en stor passion for skotsk højland, men det kan der nu blive sat en stopper for. Arkivfoto: Jan Sommer
Anders Holch Povlsen (tv.) spiser her frokost med Kevin Magnussen, som han sponsorerer. Ud over Formel 1 har rigmanden en stor passion for skotsk højland, men det kan der nu blive sat en stopper for. Arkivfoto: Jan Sommer
Annonce:
Følg Samfund

Hvis det står til parlamentarikeren Andy Wightman skal der sættes en stopper for, at rigmænd som danske Anders Holch Povlsen kan købe mere jord i det skotske højland.

Gennem en årrække har Bestseller-milliardæren Anders Holch Povlsen med opkøb på opkøb ifølge Forbes opnået titlen som den største private jordbesidder i Skotland. Men med mindre han flytter til Skotland, skal der sættes en stopper for, at han kan købe sig til førstepladsen, hvis det står til politikeren.

Til Ekstra Bladet fortæller parlamentarikeren fra partiet Skotlands grønne parti, at han ønsker, at jordbesiddere skal bo på det jord, der bliver købt.

Annonce:

- Det ville ikke være et problem, hvis jorden var ejet af en masse mennesker, men som det er, er jorden ejet af et lille antal personer, og de folk laver vigtige beslutninger omkring jorden og dens fremtid. Derfor er det vigtigt, at de er ansvarlige, og den bedste måde at være ansvarlig på er ved at bo på jorden, siger han.

Andy Wightman understreger dog, at en sådan regel skal gælde fremadrettet, og dermed bliver der ikke tale om, at eksempelvis Anders Holch Povlsen får frataget sine jordbesiddelser under tvang.

Intet problem med Povlsen
På spørgsmålet om, hvorfor det er et problem, at eksempelvis Anders Holch Povlsen ejer så meget jord i Skotland, svarer politikeren:

- Jeg har ikke nogen problemer med hr. Povlsen. Jeg har aldrig mødt ham. Så vidt jeg ved, gør han det godt.

- Men der bør være nogle regler, som gør, at flest mulige har mulighed for at have noget af landet. Og hvis du tillader, at der er et internationalt frit marked, hvor alle kan komme og købe lande, betyder det, at antallet af landbesiddere bliver koncentreret til et fåtal, siger Andy Wightman.

Dansk milliardær kåret som 'konge': Så meget ejer han af Skotland

Annonce:

Anders Holch Povlsen bor på godset Constantinsborg nær Aarhus, og dermed bliver han ramt af loven ifald den træder i kræft. Forslaget kommer i forbindelse med 'Festival for Politik', der bliver afholdt i Edinburgh i oktober. Der er dog endnu ikke meldinger om, at forslaget har flertal. De grønne har seks mandater ud af parlamentets 129 sæder.

Ekstra Bladet forsøger at få en kommentar fra Anders Holch Povlsen.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

Vi kræver ikke Kasper Hjulmands afgang, men ...
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: