Finanstilsynet: Banker har for stor appetit på andelslån

I store byer ydes der lån på baggrund af urealistisk høje priser på andelsboliger, mener Finanstilsynet

Den hårde konkurrence om at låne ud til andelsboligejere har ført til, at der er blevet ydet lån på baggrund af urealistisk høje handelspriser, slår Finanstilsynet fast.

Det skriver Politiken mandag.

Konkurrencen om andelsboliglån har ført til en mere risikobetonet låneadfærd.

Det viser en undersøgelse af seks pengeinstitutters udlån til andelsboligejere, som Finanstilsynet har foretaget.

Tilsynet har konstateret eksempler på, at der bliver ydet lån på baggrund af urealistisk høje priser på andelsboligerne i Aarhus og især København.

- Vi har set, at der ukritisk bliver ydet lån på baggrund af meget høje handelspriser på andelsbeviset – altså den pris, som køberen betaler for en andelsbolig, siger underdirektør Sean Hove fra Finanstilsynet til avisen.

Han kalder det "risikabelt", hvis udviklingen fortsætter.

- Når man belåner et andelsbevis, så belåner man en del af hele andelsboligforeningen. Så det er altså helt afgørende, at pengeinstitutterne kommer ud og vurderer hele foreningens økonomi for at få et retvisende billede, siger Sean Hove.

I Forbrugerrådet Tænk forstår seniorøkonom Morten Bruun Pedersen godt advarslen fra Finanstilsynet.

- Som samfund skal vi selvfølgelig være sikre på, at banker og sparekasser låner penge ud på baggrund af solide kreditvurderinger. Og som kunde har du jo heller ingen interesse i at få et lån, som du senere får vanskeligt ved at betale tilbage, siger han.

Boligforeningschef hos Arbejdernes Landsbank Jens Damgaard Nielsen bekræfter billedet af en benhård konkurrence om at yde lån til andelsboligejere.

- De seneste fire, fem, seks år har vi oplevet en stadig hårdere konkurrence. Det er virkelig attraktivt at få fat i en andelsbolig i København og Aarhus og til dels Aalborg og Odense.

- Typisk er andelsboliger i bedre vedligeholdelsesstand end tilsvarende ejendomme med ejerlejligheder, så det er også attraktivt at låne ud til andelsboliger, siger han til Politiken.

Han peger på, at tabene på andelslån er i den lave ende.

Finanstilsynet har udsendt en række anbefalinger til bankerne, når de låner ud til andelsboligejere.

Tilsynet anbefaler blandt andet, at kundens rådighedsbeløb beregnes ud fra den aktuelle rente plus en procent – dog mindst fire procent.

Tilsynet anbefaler samtidig, at kunderne bør have en positiv formue, selv om deres andelsbolig falder ti procent i værdi.

5 kommentarer
Vis kommentarer