Almindelige danskere rammes af mega-underskud: - Det står slemt til

Nedturen vil også ramme forbrugerne, lyder det fra Forbrugerrådet TÆNK. Se hvordan i videoen her

Almindelige danskere rammes af mega-underskud: - Det står slemt til

Hvordan kommer udviklingen til at ramme forbrugerne? Cheføkonom hos Forbrugerrådet TÆNK, Martin Salamon giver sit bud her.

Næsten en milliard i underskud.

Sådan lyder det skrækkelige resultat for årets første ni måneder i PostNord. En kraftig forværring fra det minus på 390 millioner kroner, koncernen præsenterede for samme periode i 2017. Det viser PostNords regnskab, der er offentliggjort fredag morgen.

- Det står jo slemt til generelt for postvæsenet i Danmark. Og det står faktisk slemmere til i Danmark end så mange andre steder, fordi vi er langt foran andre lande digitalt, siger Martin Salamon, der er cheføkonom hos Forbrugerrådet TÆNK.

Årsagen til det store underskud skyldes blandt andet udgifter til at afskedige ansatte, men også at brevmængden er faldet med 11 procent i Danmark det seneste år.

I regnskabet fortæller PostNord dog, at udviklingen i stigende grad gør sig gældende i Sverige.

- Brevmængderne i Sverige er begyndt at falde kraftigere end tidligere, og vi oplever nu også i Sverige et stigende digitaliseringstempo, som påvirker resultatet negativt, skriver PostNord i regnskabet.

Fremtiden er usikker
Ifølge cheføkonomen kommer vi sandsynligvis ikke til at se et lige så stort underskud næste år, fordi man ikke her har så store udgifter, der skal gå til fyrede. Selv om det kan virke usandsynligt, kan PostNord sagtens komme på fode igen, vurderer han.

- Man kan godt forestille sig, at hvis de er dygtige på pakkesiden og får strømlinet det, så kan de også begynde at tjene rigtige penge en dag. Og måske ikke så langt ude i fremtiden, siger Martin Salamon.

PostNords redningsplan løber fra 2017 til 2019.

PostNord driver desuden forretning i Norge og Finland. Selskabet har samlet knap 31.000 ansatte.

PostNords mange udfordringer

* Siden årtusindskiftet er brevmængderne i den danske del af PostNord faldet med mere end 80 procent. Samtidig er portoen steget.

* Mens antallet af breve er faldet, er det gået den anden vej med mængden af pakker. Det skyldes blandt andet stigende nethandel.

* I oktober 2017 blev ejerne enige om at skyde 1,7 milliarder kroner i PostNord, hvoraf den danske stat bidrager med langt den største del - 1,4 milliarder kroner.

* Pengene skal blandt andet bruges til at betale for kompensation til kommende afskedigelser af tjenestemænd som led i en stor omstilling af selskabet.

* En ny strategi for PostNord betyder, at omdeling af pakker fremover vil være bærende for virksomheden.

* De fysiske breve tages med i samme ombæring. Dermed kan der effektiviseres og spares på mandskabet, lyder rationalet.

* 2017-2019 vil PostNord skære mellem 3500 og 4000 fuldtidsstillinger, herunder 500 i administrationen.

* PostNord oplyste i juli, at man er blevet omkring 3000 færre medarbejdere, siden man indledte processen.

Kilde: PostNord