Asbestsyge kvinder får håndsrækning fra satspuljen

Kvinder, der har fået lungehindekræft, fordi deres mænd har arbejdet med asbest, kan se frem til kompensation

Der er udsigt til økonomisk kompensation til danske kvinder, der er blevet ramt af lungehindekræft, efter at deres mænd har arbejdet med byggematerialet asbest.

Partierne bag satspuljeforliget er blevet enige om at lave en ny kompensationsordning og har afsat 10 millioner kroner til formålet på satspuljen fra 2016.

Med ordningen bliver det muligt for personer, der er ramt af lungehindekræft - fordi deres partnere har slæbt asbeststøv med hjem - at få 170.000 kroner.

Håndsrækningen til de kræftsyge glæder Kræftens Bekæmpelse.

- Vi er utroligt glade for, at politikerne har lyttet og fundet en løsning på et stort problem, siger Dorte Crüger, formand for Kræftens Bekæmpelse, i en pressemeddelelse.

- Kvinderne bliver ikke raske af at få penge, med det er en anerkendelse af deres skade og et udtryk for ansvarlighed og anstændighed over for disse kvinder.

De berørte kvinder er blevet syge, fordi de har indåndet skadeligt asbeststøv, når de eksempelvis har rystet og vasket deres mænds arbejdstøj og omfavnet deres partnere.

Der er dokumentation for sammenhængen mellem asbest og lungehindekræft.

En undersøgelse fra Aalborg Universitet viste i 2014, at cirka halvdelen af de kvinder, der får sygdommen, har en mand eller søn, der har arbejdet med byggematerialet asbest.

Hidtil har de berørte kvinder ikke kunnet få erstatning. For i modsætning til mændene, der har været udsat for asbest på deres arbejde, er kvinderne ikke omfattet af arbejdsskadesikringsloven.

Nu får kvinderne til gengæld mulighed for kompensation.

- Jeg glæder mig over, at samfundet på denne måde viser anstændighed over for en gruppe kvinder, som får en dødelig sygdom, fordi de har passet hjemmet og vasket deres mands tøj, siger Dorte Crüger.

0 kommentarer
Vis kommentarer