Asger Aamund fik 'strafrenter' for mere end 100 millioner

Den danske erhvervsmand Asger Aamunds gæld til Nordea steg til næsten 300 millioner, før banken fik Aamund til at sælge alle sine aktier

Asger Aamunds gæld til Nordea nåede et skyhøjt niveau, inden han fik den indfriet ved at sælge sine aktier i Bavarian Nordic til 358 millioner kroner. (Foto: Niels Hougaard)
Asger Aamunds gæld til Nordea nåede et skyhøjt niveau, inden han fik den indfriet ved at sælge sine aktier i Bavarian Nordic til 358 millioner kroner. (Foto: Niels Hougaard)

I januar kunne en glad Asger Aamund fortælle, at han havde solgt for 358 millioner kroner aktier i selskabet Bavarian Nordic.

Dermed var erhvervsmanden ude af det firma, som han selv var med til at stifte i 90'erne, men vigtigst af alt var han også ude af Nordeas gældsgreb.

Inden han solgte sine aktier, var gælden til Nordea således helt oppe på 275 millioner kroner, og på bare det seneste år, var gælden steget med 115 millioner kroner.

Det fremgår af hans dugfriske regnskab for A.J. Aamund A/S.

Nordea krævede gæld indfriet
Asger Aamund lægger ikke selv skjul på, at det var banken, som krævede, at aktierne blev solgt, så de kunne få deres penge tilbage.

- De havde igennem lang tid sagt, at de gerne ville have, at gælden blev indfriet. Men de har også kunnet se, at selvom bankkrisen havde barberet en masse værdier væk, så ville pengene komme igen, siger han til Ekstra Bladet.

Alt er helt efter bogen og meget fair, siger analytiker om Asger Aamunds aktie-hop. Foto: Mik Eskestad Samfund Ekspert om Aamund-finte: Det er helt efter bogen

Se også: Aamund scorer på ny Bavarian-aftale: »Jeg har da stadig en pænt stor aktiepost i selskabet«

Bavarian Nordic havde under finanskrisen mistet massevis af millioner i værdi, hvorfor aktiekursen var styrtdykket. Men Aamund troede fuldt ud på, at den igen ville begynde at stige - hvilket den så gjorde.

- Nordea kunne se, at pengene var i selskabet. Det skulle bare materialisere sig i markedsværdien, og det kom så i den sidste halvdel af 2014, og da vi nåede ind i 2015, ville de gerne have, at det skete, og det var også fint nok.

Asger Aamund smiler, selvom han solgte alle sine aktier i Bavarian. Foto: Polfoto. Samfund Aamund solgte alle aktier: Derfor smiler han over kursstigning i dag

Gået glip af 200 millioner
Siden salget er kursen dog steget endnu mere betragteligt. Fra kurs 200 til 342, som er kursen i dag. Det betyder, at Aamund kunne have tjent mere end 200 millioner kroner yderligere, hvis salget var sket i dag.

- Er du ærgerlig over, at Nordea ikke lige kunne vente et par måneder?

- Nej, det er jeg ikke. Jeg havde sagt til mig selv, at jeg gerne ville sælge, når markedsværdien havde nået en højde, som den havde inden bankkrisen i 2008. Det var omkring seks milliarder, og det nåede vi omkring årsskiftet, så det er fint.

- Men det er da rigtig, at hvis jeg havde haft en måned mere, så havde jeg mere på bogen. Men det gør nu ikke så meget. Jeg har reinvesteret en del, af det jeg solgte og er dermed kommet med på den gode optur igen, men ikke med så meget, som jeg solgte selvfølgelig.

Han vil dog ikke oplyse, hvor mange millioner han har sprøjet ind i Bavarian Nordic igen, andet end at der er tale om 'pænt tocifret millionbeløb.'

Se også: Aamund høster flere hundrede millioner på Bavarian Nordic

Se også: Asger Aamund sælger sin andel af Bavarian Nordic

Gælden eksploderet
Igennem de seneste år er Aamunds gæld til Nordea steget med omkring 10 millioner kroner hvert år grundet almindelige renter.

Men sidste år eksploderede gælden med 115 millioner kroner, fordi banken havde tilskrevet nogle såkaldte 'strafrenter' udover de normale renter, fortæller han.

- Det er sådan nogle tilskrevne strafrenter, som banken beregner sig til for at vedligeholde lånet. Så smækker de jo lidt på, siger han og forklarer yderligere:

- Så har de sagt, at vi vil have noget for at vedligeholde lånet i en periode, hvor der ikke har været penge at betale tilbage, og så sætter vi en strafrente på, siger han. 

50 kommentarer
Vis kommentarer