AstraZeneca om vaccine: Færre rammes af blodpropper

Brugen af AstraZenecas vaccine er sat på pause efter tilfælde af blodpropper. AstraZeneca afviser sammenhæng

Mette Frederiksen bekræftede på et doorstep torsdag formiddag, at vaccine med Astrazeneca sættes i bero
Følg Samfund

Vaccineproducenten AstraZeneca afviser, at risikoen for blodpropper stiger, hvis man vaccineres med AstraZenecas vaccine mod coronavirus.

Det skriver virksomheden i en kommentar til Ritzau torsdag aften.

- En analyse af vores data har ikke vist nogen øget risiko for blodpropper i lungerne eller i de dybe vener inden for nogen aldersgrupper, køn, i noget parti eller i noget land, der har anvendt AstraZenecas covid-19-vaccine.

- Faktisk er det registrerede antal af disse hændelser markant lavere blandt dem, der er vaccineret, end hvad der må forventes blandt befolkningen som helhed, skriver AstraZeneca.

Tidligere på dagen oplyste virksomheden, at man er opmærksom på, at brugen af AstraZenecas vaccine er sat i bero i blandt andet Danmark efter flere tilfælde af blodpropper kort efter vaccination.

Men AstraZeneca vil ikke kommentere de enkelte tilfælde.

Den seneste udmelding fra den svensk-britiske vaccineproducent er på linje med en vurdering fra Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA).

Ifølge EMA er der indtil nu ikke noget, der tyder på, at der er flere blodpropper blandt vaccinerede end i befolkningen generelt.

I Danmark er der rapporteret ét dødsfald, kort efter at en person var blevet vaccineret med AstraZenecas middel. Indtil videre har 142.102 personer i Danmark fået det første af to stik med vaccinen.

Ikke desto mindre er brugen af vaccinen ud fra et forsigtighedsprincip sat på pause i Danmark i to uger. Det bliver nu undersøgt, om der kan være en sammenhæng mellem vaccinen og blodpropperne.

Seks andre lande har også delvist suspenderet brugen. Blandt andet Østrig og Estland. Det er dog kun enkelte partier af vaccinen.

AstraZeneca understregede tidligere torsdag i en kommentar, at patientsikkerhed har højeste prioritet:

- Myndighederne har klare og strenge standarder for effektivitet og sikkerhed ved godkendelse af ethvert nyt lægemiddel. Det inkluderer coronavaccinen fra AstraZeneca.

- Vaccinens sikkerhed er grundigt undersøgt i fase 3-studier, og fagfællebedømte data bekræfter, at vaccinen generelt tolereres godt.

Hos Lægemiddelstyrelsen, der overvåger lægemidler i Danmark, forstår enhedschef Tanja Erichsen godt, hvis man bliver bekymret. Hun opfordrer dog til, at man tager det roligt:

- Vi ved endnu ikke, om blodpropperne og det danske dødsfald skyldes vaccinen. Men det skal nu grundigt undersøges for en sikkerheds skyld, siger hun i en skriftlig kommentar.

Vaccinen er i Danmark primært givet til personer under 65 år. Oplever man i mere end tre dage symptomer efter vaccination, bør man ifølge styrelsen søge læge.

Pausen i brugen af vaccinen fra AstraZeneca betyder, at det tager længere tid at færdigvaccinere danskerne. 15. august ventes det nu at være sket. Det er fire uger senere end før.

FAKTA: Danmark har lagt billet ind på 25 millioner vacciner

Danmark og resten af EU har indgået et hav af forhåndsaftaler om at købe coronavacciner.

Tre af vaccinerne er indtil videre godkendt og taget i brug i Danmark. Men torsdag har de danske sundhedsmyndigheder besluttet at sætte vaccinationer med den ene - AstraZeneca - på pause de næste 14 dage.

Det skyldes, at der har været rapporteret flere alvorlige tilfælde af blodpropper blandt vaccinerede i Europa - herunder et dødsfald i Danmark.

Lægemiddelstyrelsen og Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) skal nu til at undersøge, om der kan være en sammenhæng mellem blodpropperne og vaccinen.

Samlet har Danmark via EU mulighed for at købe et antal vacciner, som kan færdigvaccinere 25 millioner borgere. Det er dog ikke sikkert, at alle vaccinerne bliver godkendt og købt.

Her følger et overblik over de seks aftaler om vacciner, som er indgået:

* Pfizer/BioNTech:

Vaccinen har vist en effekt på 95 procent.** Det vil sige, at der var 95 procent færre tilfælde sammenlignet med en kontrolgruppe, der fik placebo - altså en snydevaccine.

Blev godkendt af EU-Kommissionen 21. december, og de første danskere blev vaccineret 27. december.

Danmark har sikret sig doser til at færdigvaccinere 4,6 millioner personer. Vaccinen skal gives som to doser.

* Moderna:

Har vist en effekt på 94,1 procent.**

Blev godkendt 6. januar i EU, og Danmark fik de første doser 12. januar.

Danmark har sikret sig doser til at færdigvaccinere 3,0 millioner personer. Vaccinen skal gives som to doser.

* AstraZeneca:

Studier har vist en effekt på 59,5 procent**, men ingen af de forsøgspersoner, der blev smittet trods vaccine, fik alvorlige sygdomsforløb eller blev indlagt.

Godkendt i EU 29. januar, og de første danskere blev vaccineret i starten af februar. 11. marts er vaccination med AstraZeneca dog sat på pause for at undersøge mulige bivirkninger.

Danmark har sikret sig doser til at færdigvaccinere 2,6 millioner personer. Vaccinen skal gives som to doser.

* Johnson & Johnson:

Vaccinen har i et fase 3-studie vist en effekt på 66 procent.**

Den blev 28. februar godkendt til brug i USA.

I EU forventer Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) at komme med sin vurdering 11. marts. Herefter skal den godkendes af EU-Kommissionen.

Danmark har sikret sig doser til at færdigvaccinere 8,2 millioner personer. Vaccinen gives som en enkelt dosis.

* CureVac:

Indledte et fase 3-forsøg 14. december med 35.000 deltagere i Europa og Latinamerika.

Der er endnu ikke søgt om godkendelse i EU.

Danmark har sikret sig doser til at færdigvaccinere 4,5 millioner personer. Vaccinen skal gives som to doser.

* Sanofi/GSK:

Den fransk-amerikanske vaccine har afsluttet fase 1- og 2-studier, der har vist effekt for personer i alderen fra 18 til 49 år, men ikke så god effekt for personer over 50 år. Selskaberne venter godkendelse i slutningen af 2021.

Der er endnu ikke søgt om godkendelse i EU.

Danmark har sikret sig doser til at færdigvaccinere 1,9 millioner personer. Den er testet både som en og to doser.

* Novavax:

Den amerikanske medicinalvirksomhed offentliggjorde 28. januar foreløbige resultater, der viste en effekt på 90 procent.**

EU-Kommissionen meddelte før jul, at man har taget hul på at forhandle en kontrakt, der potentielt kan komme til at omfatte 200 millioner doser. Forhandlingerne kan tage flere måneder. Vaccinen skal gives i to doser.

** Når det gælder de nævnte vacciners effektivitet, kan man ikke sammenligne de forskellige vacciners effekt direkte. Det skyldes blandt andet, at der kan være forskel på, hvordan de forskellige studier er sammensat.

Kilder: Lægemiddelstyrelsen, Sundheds- og Ældreministeriet, EU-Kommissionen, virksomhederne, Bloomberg og Reuters.

Selv #metoo-entusiastiske kvinder må medgive

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.