Ved du noget? Tip os på 1224@eb.dk eller sms/mms på 1224 (alm. takst)
400 asylansøgere i Asylcenter Holmegaards asyllejr i Næstved er mandag blevet til nul. Og dusinvis af telte står derfor nu tomme på Beredskabsstyrelsens område Bag Bakkerne i byen.
Sådan da.
For da de sidste 40 asylansøgere blev kørt af sted i to busser mandag morgen klokken 9 og 10, viste det sig, at de havde efterladt sig så store dynger af affald i teltene, at asylcentrets tilbageværende ni ansatte forventes at skulle bruge to dage til at rydde op.
Og først derefter er teltene helt tomme.
Det fortæller netværkskoordinator i asylcentret, Kim Hansen, til Ekstra Bladet.
- Det er typisk sorte affaldssække og papkasser, som asylanterne har haft med, som de har efterladt. Så er det tøj, der måske er blevet så slidt, at de ikke har gidet at tage det med til nye centre. Hovedoprydningen kommer til at tage to dage, og det ser rimelig overskueligt ud, synes jeg, siger Kim Hansen til Ekstra Bladet.
Gad ikke selv at rydde op
Kim Hansen forklarer, at asylansøgerne egentlig blev bedt om at rydde helt op efter sig, inden de forlod centret. Og han erkender, at mange tilsyneladende har haft svært ved at forstå den besked.
- Det er råt affald det meste. Noget kan de selvfølgelig have glemt. Men eller har de jo forladt stedet ud fra den formodning om oprydning, de nu havde, og den tid de havde til det, siger Kim Hansen, som selv er med til at rydde op.
Ekstra Bladets fotograf har været inde i lejren mandag eftermiddag. Han fortæller, hvordan der generelt er temmelig beskidt alle vegne. En kæmpe trailer er spændt efter en bil fra Beredskabsstyrelsen, og i den ligger affaldet i dynger. Også sko, sandaler, mad og elektronisk tingeltangel er blandt de ting, der nu bliver smidt ud.
Naboer til teltlejr: Ingen råben og skrigen
Affald fra 400
Kim Hansen fortæller, at de ansatte i asyllejren af respekt for asylsøgerne ikke er begyndt at rydde op, før den sidste asylsøger havde forladt lejren. Indtil for en måned siden, hvor det blev besluttet, at lejren skulle lukke, boede 400 i lejren. De fleste var allerede væk mandag morgen, hvor de sidste 40 blev kørt af sted.
- Derfor har vi også bare nøjedes med at lukke de telte af, der er blevet tomme inden for de sidste 14 dage til tre uger. Vi ville ikke sende det signal til de resterende beboere, at vi var ved at lukke. Det er også en af grundene til, at der er ekstra meget at rydde op nu, forklarer Kim Hansen.
Asylansøgere samler underskrifter: Vil have lejrchef tilbage
Telte forbliver
Selv om lejren altså lukker, så vil teltene ikke blive slået ned. De kommer til at blive stående, hvis der på et senere tidspunkt igen bliver behov for et sted til asylansøgere. Det er ikke en melding, der huer naboerne til lejren, som mange gange har ytret sig i medierne om, at de håbede på, at lejren snart skulle lukkes.
- Jeg kan godt forstå, at folk har følt sig presset. Men jeg synes, vi har gjort, hvad vi kunne, for at skabe et så tåleligt forhold til naboerne som muligt. Jeg har ikke været i naboernes stuer, så jeg kan ikke sige, hvordan det har føltes for dem, erklærer Kim Hansen, som heller ikke tror på, at det er pres fra naboerne, der gør, at det politisk er blevet besluttet at lukke lejren.
Lejrchef lagde asylsøger i benlås: Nu kræver han kompensation for fyring
- Jeg tror, det er de faldende asyltal og ikke så meget andet, siger han.
Alle er blevet fyret
Kim Hansen har ligesom de øvrige ansatte i lejren - der er alene ni tilbage - fået en fyreseddel. Han skal derfor også ud og finde nyt job. Kim Hansen har tidligere arbejdet pædagogisk med børn og unge, men han håber på at kunne fortsætte med at arbejde med asylansøgere.
- Det er meget givende. Jeg synes, vi er med til at gøre en forskel. Jeg har ingen holdning til, om de skal blive eller ej, men jeg synes til gengæld, at de skal behandles ordentligt, når de er der, siger han.
Venligbo: Pyt med at flygtninge stjæler fra mig
Langt det meste af det, der nu bliver fjernet fra teltene i Næstved bliver smidt ud. Men der kan være noget, som kan genbruges.
- Det bliver givet til de frivillige organisationer, siger Kim Hansen til Ekstra Bladet.
Når der er helt ryddet op, er det ifølge Kim Hansen planen, at de ansatte skal mødes til en sammenkomst, inden det er helt slut. Der har imidlertid endnu ikke været lejlighed til at drøfte, hvordan sammenkomsten skal foregå.
Asylcentret i Næstved åbnede i oktober 2015 efter en periode, hvor der ankom mange asylansøgere over landets grænser sydfra.