Asylsøgere til Ekstra Bladet: Fyret lejrchef styrede med militær disciplin

Vi skulle hade Danmark, og alle måtte bøde for ballade, som var forårsaget af enkelte asylsøgere, fortæller to mænd fra lejren til Ekstra Bladet

Det var på grund af denne video, at lejrchefen i Næstved endte med at blive fyret. Video: Information

- Det er rigtigt, at ham der blev smidt til jorden, tit lavede ballade og var aggressiv. Men lejrchefen lod altid den slags ting gå ud over os alle.

Det siger to unge syrere fra Asylcenter Næstved om den episode, der i går kostede lejrchefen hans job.

Videooptagelser, der er blevet sendt til dagbladet Information, viser lejrlederen og to ansatte kaste en asylsøger til jorden og lægge ham i benlås.

På de voldsomme optagelser kan man ikke se, hvad der er gået forud for episoden, men de to unge asylsøgere på 22 år og 28 år, som ønsker at være anonyme på grund af deres asylsag, tegner over for Ekstra Bladet et billede af en lejrchef, der gjorde alt for at gøre livet så surt som muligt for lejrens beboere.

- Efter fire dage i lejren var vi til en samtale, hvor han skulle fortælle om lejren og Danmark. Her fortalte han ligeud, at han ville få os til at hade Danmark, så vi ikke ville få vores slægtninge hertil.

(Arkivfoto: Per Rasmussen) Samfund Leder for teltlejr fritstillet efter voldsom video

Ekstra Bladet har besøgt Asylcenter Næstved, hvor der er sat gule telte op til nogle af beboerne. Resten sover i sovesale, hvor et sort gardin giver en smule privatliv (Foto: Rasmus Flindt Pedersen)
Ekstra Bladet har besøgt Asylcenter Næstved, hvor der er sat gule telte op til nogle af beboerne. Resten sover i sovesale, hvor et sort gardin giver en smule privatliv (Foto: Rasmus Flindt Pedersen)

Ingen mad
Ifølge de to unge fortalte han også, at han havde en militær baggrund og styrede efter militære principper.

- For eksempel får man ikke nogen morgenmad, hvis man bare kommer fem minutter for sent. Han har også nægtet en 12-årig dreng, der var på besøg, at få mad med den begrundelse, at maden kun er til dem, der bor i lejren.

Ifølge de to asylsøgere er det helt store problem den kollektive afstraffelse.

- Han får alle til at betale. For eksempel blev alle vækket klokken fem om morgenen i flere dage, fordi nogle havde smidt med æg efter hinanden.

De fortæller også, at lejrlederen havde advaret hele Næstved om, at de ikke skulle lukke asylsøgere ind på barer og diskoteker, fordi to unge fra lejren var blevet grebet i butikstyveri.

De erkender dog, at der er personer i lejeren, der sælger hash, og at der ofte var ballade med asylsøgeren fra videoen.

- Han er medicineret og ofte aggressiv. Det er tit ham, der skaber problemerne. Men problemet var, at lejrchefen ikke kun straffede dem, der laver ballade. Han straffede alle.

I asyllejeren bor nogle af ansøgerne i telte, som de er otte mand om at dele. Her ses det, hvordan et af teltene er indrettet (Foto: Rasmus Flindt Pedersen)
I asyllejeren bor nogle af ansøgerne i telte, som de er otte mand om at dele. Her ses det, hvordan et af teltene er indrettet (Foto: Rasmus Flindt Pedersen)
 

Markant ledelsesstil
Den voldsomme video kostede i går lejrchefen hans stilling.

- Det er alvorlige anklager, som vi ser med stor alvor på. Der skal ikke herske tvivl om, at ulovlig magtanvendelse er helt uacceptabelt, siger Sisi Eibye, asyldirektør i Langeland Kommune, der bl.a. driver Asylcenter Næstved.

Hun har nu iværksat en undersøgelse af ledelseskulturen og de konkrete anklagepunkter.

Som udgangspunkt er det ikke lovligt for personalet at bruge magt over for beboerne. Men hvis der er tale om nødværge, kan en magtanvendelse retfærdiggøres.

Dansk politik Røde partier: Støjberg må forklare om voldelig asylchef

Ulrik Pihl, der er centerleder for Asylcenter Holmegaard, som er det overordnede organisatoriske navn for de asylcentre, Langeland kommune driver, fortæller, at han tidligere har snakket med lejrlederen om hans meget markante ledelsesstil.

- Jeg har hørt fra flere, og også personligt snakket med ham om, at han var markant i sin ledelse. Og det er ikke en kritik, men en konstatering. Jeg har ikke været vidne til det, men jeg har hørt fra asylansøgere, personale, frivillige og andre, at han har en markant ledelsesform, siger Ulrik Pihl, der i sin tid også var med til at ansætte den fyrede lejerleder.

En asylansøger i Asylcenter Næstved fortalte Ekstra Bladet, at han ikke har spist andet end brød, te og lidt salat i 55 dage, fordi han ikke kan lide den mad, beboerne får udleveret (Foto: Rasmus Flindt Pedersen)
En asylansøger i Asylcenter Næstved fortalte Ekstra Bladet, at han ikke har spist andet end brød, te og lidt salat i 55 dage, fordi han ikke kan lide den mad, beboerne får udleveret (Foto: Rasmus Flindt Pedersen)
 

Truede med Sandholmlejren
Ifølge de to asylansøgere, Ekstra Bladet har talt med, var en del af lejrchefens kontroversielle ledelsesstil, at han truede med at sende ansøgerne til Sandholmlejeren, hvis der var selv de mindste problemer. Her kunne de så starte deres asylsag forfra.

- En trussel er aldrig okay. Jeg er nu her efterfølgende blevet bekendt med, at der i hvert fald har været påstande om, at der har været flere trusler. Og det er vi nu i gang med at undersøge. Hvis der har været bare en enkelt trussel, så tager jeg helt klart afstand fra det, fortæller Ulrik Pihl, da Ekstra Bladet fortæller om trusselsanklagen.

Ulrik Pihl kan desuden fortælle, at der har været flere indberetninger på den asylansøger, lejrlederen sammen med to andre ansatte lægger i benlås i videoen. Det er imidlertid ikke muligt for ham at komme nærmere ind på de konkrete sager. 

- Men det er vigtigt at sige, at vi tager det her meget seriøst og vil forsøge at komme til bunds i, hvad der er sket med den her magtanvendelse og graden af den - om den var nødvendig eller ej, siger han.

Ekstra Bladet har forgæves forsøgt at få en kommentar fra den fyrede lejrchef.

488 kommentarer
Vis kommentarer